Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJA U ISTRI

Detalji akcije 'Dorina': Osumnjičeni su zaposlenici grada, poduzetnici, građevinci, geodeti pa i stranci!

Majmajola: USKOK priveo Damira Janka, bivšeg pročelnika u općini Vodnjan
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/7
28.06.2022.
u 19:10

Među privedenima je i Damir Janko, bivši pročelnik u Općini Vodnjan. USKOK je tijekom današnjeg dana napravio i pretres njegove kuće

U akciji USKOK-a i Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije istarske policije, nazvanoj 'Dorina', tijekom utorka je na području Istre uhićeno 15 osoba, a njih je 26 obuhvaćeno istragom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno nezakonite legalizacije građevinskih objekata mahom na području grada Vodnjana odakle je i većina uhićenih.

Tereti ih se za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Akcija je započela pretresima kuća, stanova i poslovnih prostora osumnjičenih, a u kriminalističkom istraživanju sudjeluje oko 60 policijskih službenika. Dio uhićenih tijekom utorka navečer ispitan je u USKOK-u u Rijeci, a ostatak će pred istražitelje tijekom današnjeg dana.

Ilegalna gradnja

Među počiniteljima kaznenih djela bivši su zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, zatim poduzetnici, građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te vlasnici nekretnina među kojima, neslužbeno doznajemo, ima i slovenskih državljana. Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodili su se između 2014. i 2019. godine.

Među osobama čijem su uhićenju danas svjedočili i novinari su Dora Komparić, bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana, Damir Janko, također bivši zaposlenik Grada Vodnjana, pročelnik za urbanizam uz čije se ime vežu afere vezane za pogodovanja pri urbanizaciji, legalizaciji i drugim prostorno-planskim aktivnostima u Vodnjanu.

Uhićen je i Mladen Kancelar, bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, kao i Sead Ibrahimović, nekadašnji šef Odjela za prostorno planiranje Istarske županije, a danas vlasnik tvrtke Master Consulting d.o.o.

– Ne znam što mu se stavlja na teret, i o kojem je kaznenom djelu riječ jer nisam dobio nikakav službeni dokument. Znam ono što sam pročitao u medijima i što mi je kratko natuknuo branjenik. Znat ćemo više nakon saslušanja u Rijeci – kazao nam je kratko Milenko Ilić, odvjetnik Seada Ibrahimovića.

Među uhićenima su i arhitekt Dragan Štokovac, vlasnik tvrtke Štok iz Peroja, koji je povezan s nezakonitom legalizacijom nekretnina koje su u vlasništvu Slovenaca, te Krešimir Stojkovski, geodet iz tvrtke Geo Biro d.o.o. iz Pule, ujedno i vlasnik nekretnina na Portarati u Puli.

– Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU istarskom. Možemo potvrditi da se, među ostalim, postupa i prema dvjema osobama za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u Gradu Vodnjanu. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju – priopćili su tijekom dana o akciji iz USKOK-a.

Podrška istrazi

O USKOK-ovoj akciji oglasio se i prvi čovjek Vodnjana.

– Akcija USKOK-a u sklopu koje su, kako saznajemo iz medija, privedeni i neki bivši djelatnici vodnjanske gradske uprave, trebala bi biti svima pokazatelj koliko je zamršena situacija koju smo zatekli prije godinu dana kada smo preuzeli odgovornost za upravljanje gradom. Od prve minute bili smo odlučni u tome da nećemo tolerirati bilo koju indiciju korupcije, nepravilnosti ili pogodovanja. Vodnjan je primjer za cijelu Hrvatsku kako građani mogu demokratski promijeniti čelne ljude u svome gradu, a potom zamijeniti loše kadrove u gradskoj upravi. Reorganizacija gradske uprave nije tekla lako, a nismo bili pošteđeni medijskih kritika, uvreda pa i sudskih postupaka. Sve to sa zemljištem na Vodnjanštini je otišlo predaleko. Samo uz pravnu stabilnost i ako funkcionira pravni sustav možemo na zdravim temeljima realizirati naše zacrtane projekte, poput sakralnog turizma, razvoja infrastrukture i gospodarskih zona, maslinarstva i tako dalje – kazao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

Akciju USKOK-a nije želio komentirati župan Boris Miletić, s obzirom na to da, kako je rekao, nije detaljnije upoznat s predmetom istraga od onoga što su objavili mediji.

Komentara 1

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
19:37 28.06.2022.

Vidi naprednih levičara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije