Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Troskot: 'Hrvatsku turističku zajednicu treba ukinuti.' Zmajlović: 'Fina nelojalno konkurira poduzećima'

Nositelji lista za sedmu izbornu jedinicu sučelili su se u emisiji Večernjeg TV-a, a glavne teme bile su gospodarstvo, pitanje važnosti javnih tvrtki te Hrvatska u svijetu
03. srpnja 2020. u 09:01 16 komentara 4259 prikaza
Sučeljavanje na Večernjem TV
Pogledajte galeriju 1/2

U još jednoj kućnoj atmosferi Večernjeg TV-a, nositelji lista za 7. izbornu jedinicu Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Mihael Zmajlović (SDP), Slaven Dobrović (Domovinski pokret) i Zvonimir Troskot (MOST) sučelili su se oko pitanja pokretanja hrvatskog gospodarstva, ukidanja javnih tvrtki i brendiranja Hrvatske na globalnom tržištu, a emisiju je moderirala novinarka Lana Kovačević.

Geolux NIŽU USPJEHE Geoluxove radare kupovao je Boeing, osvojili su kinesko tržište, a sad svojom tehnologijom osvajaju i ostatak svijeta

Pitanje o upravljanju državom u krizi otvorio je Domagoj Ivan Milošević.

– Moramo se usmjeriti k malim i srednjim poduzetnicima, što može pokrenuti i reindustrijalizaciju, digitalizaciju pa i zaštitu okoliša. Mislim da je napokon vrijeme da pokrenemo strukturne reforme koje se nisu mijenjale godinama, rekao je HDZ-ovac, na što je Zmajlović odgovorio kako po tome izgleda da HDZ nije u proteklih pet godina ni vodio državu.

– Ono što ja hoću reći jest da ste vi pet godina proveli u pozitivnim stopama rasta i pozitivnim globalnim okolnostima, a niste napravili nijednu strukturnu reformu – tvrdi Zmajlović.

– Mislimo da Vlada nije poduzela dobre mjere jer vidimo da nam nije ništa bolje, a trenutačni je ključ zaustaviti pad gospodarstva i to tako da na sve moguće načine oslobodimo likvidnost i građanima i poduzećima kako bismo zapravo ubrizgavanjem novca u gospodarstvo mogli ga pokrenuti – smatra pak Troskot.

VIDEO

Na pitanje koje bi javne tvrtke trebalo ukinuti, Dobrović je naveo primjer Babine Gore.

– Ona ima svoju javnu tvrtku gdje već godinama rade direktori, tajnice, a imaju i budžet za svoj PR, pa onda putem njega financiraju kojekakvu krivu sliku i to rade mnoge tvrtke financirane javnim novcem. Svi ti župani jako su revni u tome da baš oni potroše pola milijuna javnog novca, a  nemaju ni znanja ni odgovornosti.

– U vezi s Inom, ja tu vidim opasnost. Prvenstveno moramo vidjeti koje su to strateške kompanije i koji su to naši interesi. Mi ih u MOST-u vidimo, primjerice, u nekakvoj strategiji EU, a to su digitalna i zelena Europa. Osim toga, mislimo da bi se i Hrvatske šume trebale same financirati jer vidimo i sami sve afere koje su se dogodile, a i mislimo da bi se Hrvatsku turističku zajednicu trebalo ukinuti, s obzirom na to da imamo Ministarstvo turizma – nadovezao se Troskot, dok je Milošević mišljenja da država treba izaći iz tvrtki poput Podravke i Končara, kao i svih ostalih tvrtki koje su već tržišni orijentirane, a budućnost vidi u HEP-u, u izvoru energetike.

Iako se Zmajlović slaže sa stavom da bismo se trebali držati energetike, on problem vidi u tvrtki Fini, za koju govori da ''nelojalno konkurira svim poduzećima koja bi to mogla napraviti jeftinije i efikasnije''.

Hrvatska mora postati država koja može iskoristiti svoje resurse za proizvodnju hrane kako bismo mogli sami sebe hraniti, tvrdi Zmajlović i spominje primjer Istre, gdje mali proizvođači plasiraju svoje proizvode zbog turizma te smatra kako bi to moglo biti primjenjivo u cijeloj zemlji.

Troskot pak navodi primjer jedne hrvatske srednje škole koja je povukla iz fondova više od pet milijuna eura te sada funkcionira kao tvrtka – škola koja kroz inovacije proizvodi hranu i plasira je na tržište.

Demografija SLIKA HRVATSKE Zašto je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Hrvatske?

Dobrović pak smatra kako je Vlada napravila velike pogreške, što je dovelo do velikih ulaganja, a male rezultate.

– Zašto smo mi išli štiti velike koji okrupnjuju svoja gospodarstva i voze traktore od četiri metra? A u ove male poduzetnike ne ulažemo praktički ništa. Pa ne može cijena biti jedini parametar kvalitete – napominje.

Na pitanje ovisi li uspjeh o podrijetlu i stranačkoj iskaznici, svi nositelji lista složili su se da zaista ovisi, osim HDZ-ova Miloševića, koji za primjer daje uspjeh Mate Rimca. Kako bi pak brendirali Hrvatsku u svijetu, Troskot odgovara kako bi to bila IT industrija, na što se složio i Zmajlović te nadodaje kako su i naši resursi naša najveća prednost.

– U IT sektoru s pomoću pametne transformacije moguće je doći u situaciju da nam za nekoliko godina IT industrija nosi 10 posto BDP-a.

Greenwood studio GLAZBOM DO USPJEHA “Greenwood Studio otvorio sam uz pomoć 70.000 kuna koje sam dobio kao dio mjere samozapošljavanja”

Milošević pak negira toliki rast IT industrije te smatra kako ne smijemo pobjeći od onoga što imamo, a to su turizam i sport, dok Dobrović govori kako se ''od interneta ne možemo ni napiti ni najesti'' te budućnost vidi u promoviranju zdrave hrane.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
  • klo11:

    Neće valjda ukinuti TZ!! Gdje će se onda zapošljavati dijeca i konkubine raznih lokalnih političara, i kako će gradovi organizirati manifestacije....

  • stefj:

    Ma napokon netko javno kaže da treba ukinuti sve te uhljebničke paradržavne tvrtke za koje se stalno izmišljaju nameti i samo se gleda kako im osigurati novac. A sve do jedne potpuno beskorisne, birokratizirane, izuzetno smetaju poslovanju, smanjuju konkurentnost i ... prikaži još! poskupljuju... Interesantno je da to, između ostalih, govori i Zmajlović, član SDP-a koji će koalirati s Možemo, a u programu tih Možemo je, uz otimanje štednje građana, jedan od glavnih smjerova jačanje državnih i paradržavnih tvrtki i masovno zapošljavanje na proračun...

  • eem:

    Nego, je l ova Penelopa malo ćuk-ćuk?