Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIKA HRVATSKE

Zašto je demografska politika jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Hrvatske?

Demografija
Foto: Shutterstock
1/2
16.06.2020.
u 13:34

Ulaganje u ljudski kapital, djecu i mlade, te u jačanje obitelji, važne su teme ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju u cjelini.

Hrvatska se, kao najmlađa članica Europske unije, nalazi u trenutku kada počinje osjećati pozitivne prednosti članstva. Stoga je prednost slobode kretanja koju uživaju naši građani kao jedno od temeljnih načela i sloboda unutar Europske unije, istovremeno i ozbiljni demografski izazov. Pritisak za iseljavanje mladih i obitelji u druge i razvijenije europske zemlje potrebno je nadomjestiti poboljšanjem kvalitete života u Hrvatskoj. Vlada je već na početku mandata prepoznala problem negativnih demografskih trendova koji je prisutan kod nas posljednjih sedamdesetak godina. Osim što je potrebno stvarati poticajno društveno i gospodarsko okruženje za život obitelji, sve je više poduzetih demografskih mjera koje pomažu roditeljima za usklađivanje roditeljskih obveza s poslovnim životom. Jedna od mjera demografske politike Vlade odnosi se na 252 ugovora za sufinanciranje vrtića, a najavljeno je također izgradnja 200 novih vrtića i to uz pomoć nacionalnih i europskih sredstava. Ukupno 500 vrtića se obnavlja ili izgrađuje, što je jedna od najuspješnijih mjera ove Vlade i najambiciozniji program izgradnje i obnove vrtića u povijesti Hrvatske.

Jedna od temeljnih aktivnosti demografske politike je i poboljšanje materijalnih uvjeta mladih. Nedavno je Vlada po drugi put povećala iznos roditeljske naknade za zaposlene roditelje za drugih šest mjeseci. Nakon prvog povećanja u srpnju 2017. s tadašnjih 2.663 na 3.991 kunu, od 1. travnja taj se iznos povećao na 5.654 kune, što je povećanje od čak tri tisuće kuna u mandatu ove Vlade. No za uspjeh u pogledu preokretanja demografskih trendova, nužna je kvalitetna međuresorna suradnja, ali i porezno rasterećivanje građana. Upravo je zato poreznom reformom povećan osobni odbitak s 2.600 na 4.000 kuna, čime je osobni odbitak za djecu značajno povećan, dok je stopa poreza na dodanu vrijednost za dječju hranu, dječje pelene i auto sjedalice snižena na 13%.

Foto: Shutterstock

Predsjednik Vlade Plenković najavio je i da će uz pomoć subvencioniranih kredita i Programa društveno poticajne stanogradnje do kraja mandata aktualne Vlade oko 20.000 mladih obitelji steći vlastiti dom. Najnovijom mjerom u 2020. mladi do 25 godina života u potpunosti su oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak, dok je mladima od 26 do 30 godina porezna obveza prepolovljena. Procjenjuje se da zahvaljujući toj mjeri čak 250.000 mladih diljem Hrvatske imati veći prihod.

Kao dio mirovinske reforme, premijer Plenković istaknuo je mjeru prema kojoj se majkama, prilikom odlaska u mirovinu, radni staž povećava za 6 mjeseci po djetetu, čime im se mirovina, za svako dijete, uvećava za otprilike 2%. To novo pravo u protekloj je godini ostvarilo više od 10 tisuća majki.

U sklopu mjera demografske revitalizacije, najavljeno je da će roditeljske naknade za drugih šest mjeseci biti u visini pune plaće. Osim toga, udvostručit će se dječji doplatak, subvencionirat će se još 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji i osigurat će se produljeni rad u još 200 vrtića. Posebnu pozornost privukla je najava reguliranja rada trgovina nedjeljom što će radnicima omogućiti da je i provedu s obitelji. Uz povećanje kućnog budžeta, sve te mjere trebale bi pridonijeti i boljoj kvaliteti života brojnih obitelji diljem Hrvatske.

Sadržaj omogućila Hrvatska demokratska zajednica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije