Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fimi media na sudu

Milinović: I prošli tjedan u Saboru sam preuzeo 2000 kn gotovine

darko milinović,sanader (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/5
16.07.2012.
u 07:15

Darku Milinoviću isplaćivala sam 10.000 kuna, otkad me na to 2008. uputio Ivo Sanader, kazivala je USKOK-u blagajnica B. Pavošević. Milinović tvrdi da je novac uzeo iz legalne blagajne, za obnovu crkve koja je prkosila četničkim granatama

Darku Milinoviću isplaćivala sam po 10.000 kuna, otkad me na to 2008. uputio Ivo Sanader,  kazivala je USKOK-u bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Na suđenju u aferi Fimi media, u kojem je i sama okrivljenica, nije htjela govoriti. Danas je priliku da sudu kaže štogod o navodnim isplatama dobio i lički moćnik Milinović.

Prema navodima B. Pavošević, i on je bio na platnoj listi zbog koje se posezalo za onim sredstvima "o kojima nitko ne treba ništa znati". Novac je osiguravao M. Barišić, a sve je išlo preko marketinške agencije Nevenke Jurak. "Mastermind" je, navodi USKOK i većina ostalih okrivljenika, bio tadašnji premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader.

Pavošević je sačuvala i dvije isplatnice, na 20.000 i 30.000 kuna, jer Milinović nije svaki mjesec dolazio po novac. Prozvani političar otpočetka tvrdi da cijela priča ne drži vodu. 

–  70 tisuća kuna donacije preuzeo sam iz legalne stranačke blagajne – kazivao je u više navrata i naglašavao da su dokumenti nadopisivani. Slično je ponovio i danas. Potvrdio je autentičnost većine potpisa, ali smatra da su neki iznosi mijenjani, kao i to da se radilo o "naknadi". Novac je bio za crkvu u Bilaju koja je prkosila četničkim granatama, a preuzimao ga je u više navrata. Iz legalne blagajne. – Nisam po novac odlazio u kafić ili na Mirogoj – pravdao se bivši ministar zdravstva. Jednako tako preuzeo je prošli tjedan 2000 kuna u gotovini iz Hrvatskog sabora,  "za promet ili tako nešto".

Iako je na početku suđenja tužiteljstvo u spis priložilo odbačaj kaznene prijave Općinskog državnog odvjetništva što ju je Milinović podnio protiv nepoznatog počinitelja smatrajući da su neke isplatnice krivotvorene, ostaje pri svome. Kaže da posjeduje nalaz neovisnog vještaka koji potvrđuje da je na njima bilo preinaka. 

 – Meni se učinilo da tu piše 100.000 kuna, ja sam se preznojio kad sam to vidio. A vidite, ovdje piše 10.000 kuna bez nule, bez zareza. Zašto je ova nula nakon jedinice veća od svih ostalih nula, pitao se Milinović i u cijelosti odbacio navode B. Pavošević koja  čitavo vrijeme njegova svjedočenja nije skrivala (o)smijeh.

Kazivao je i o sjednicama Predsjedništva HDZ-a na kojima se raspravljalo o raznim pitanjima i o odnosu sa Sanaderom. Imao je, kaže, potpunu autonomiju u svom resoru, a pretpostavlja da su i ostali članovi Vlade imali autonomiju, onoliku koliku su za sebe izborili. 

Suđenje u aferi Fimi media svjedočenjem D. Milinovića završeno je. Nastavit će se 3. rujna. U rujnu se očekuju svjedočenja Damira Polančeca, Ivana Mravka, Josipa Protege...

9.30 sati

Od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu USKOK je dobio dokumentaciju s nalazom i mišljenjem grafologa u odnosu na isplatnice iz spisa Fimi medije.

Riječ je o kaznenoj prijavi koju je podnio Darko Milinović protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela krivotvorenja, a u vezi s tim ODO je donio nalog za grafološko vještačenje dokumentacije iz spisa Fimi medije. ODO je odbacio kaznenu prijavu, a USKOK predlaže da se nalaz uvrsti u spis.

– Nalaz smo dobili u pet do 12, ne znam što bismo predložili, odgodu rasprave – pitao je odvjetnik HDZ-a Davorin Budin dodajući da je nakon ovoga teško pristupiti ispitivanju svjedoka.
Sutkinja je odredila deset minuta stanke.

9.50 sati

Nakon što su se svi odvjetnici složili da se dokumentacija izvede kao dokaz, na klupu za svjedoke sjeo je Darko Milinović koji je u Sanaderovoj vladi bio ministar zdravstva i potpredsjednik HDZ-a.

– U razdoblju 2002. do 2009. bio sam član Predsjedništva stranke. Od 2009. bio sam i zamjenik predsjednice stranke i aktivno sam sudjelovao u radu na sjednicama – počeo je Milinović. Na pitanje ima li Predsjedništvo ulogu u materijalno-financijskom poslovanju stranke kaže: Da, po statutu.

– Bio sam na oko 90 posto sjednica, u to vrijeme Predsjedništvo nije donosilo financijski plan ni završno izvješće, ali ponekad smo pod točkom razno bili upoznati s tim da je financijski plan donesen. No nismo podrobnije o tome raspravljali – objasnio je.

Na pitanje o ulaganjima u medije kaže da se o tome nikad nije raspravljalo na tim sjednicama, ni o financiranju memorijalnog centra N. Tesle jer je to vodila Vlada RH.

No na sjednicama je donesena politička odluka da se ide u gradnju memorijalnog centra.

– U to vrijeme u Srbiji su htjeli prisvojiti Teslu i zato je donesena odluka o gradnji. Bio je određeni "zeitnot", centar je trebao biti sagrađen na 150. obljetnicu, bio je to veliki skup i na otvaranje je došao i predsjednik Srbije – kazao je Milinović i naglasio kako je za županiju bilo bitno poslati poruku Europi i Hrvatskoj da štitimo svoje.

10.00 sati

Što se tiče gotovinskih isplata, kazao je da je donaciju preuzeo za obnovu crkve u Bilaju, 70 tisuća kuna.

Prisjetio se domjenka, odnosno skupa HDZ-a na kojem je dogovoreno da će i stranka sudjelovati u obnovi crkve koja je "prkosila četničkim granatama". Novac je uzeo od B. Pavošević i potpisao isplatnicu.

Tužiteljica ga je pitala da objasni dinamiku.

– Ne mogu točno reći kada sam preuzeo novac, ali postoji dokumentacija kada je novac predan svećeniku. 15. travnja predao sam 20.000 kuna svećeniku, što znači da sam taj novac morao preuzeti početkom travnja. Odnosno, ja sam novac dao gradonačelniku, a oni su za koji dan dali velečasnom. Druga donacija bila je u rujnu. Radi se o 15.000 kuna. Preuzeo sam to u legalnoj stranačkoj blagajni, nisam ja dolazio u kafić ili negdje.

– Pavošević mi je u prvom navratu dala 3000 kuna, budući da je došla nova šefica, nije mogla dići 15.000 gotovine – objasnio je kako je taj iznos dobio u tri ili četiri navrata.

Potpisao sam dokument na kojem je pisalo "Darko Milinović tisuću" i tako tri puta, prisjetio se.

– Rekao sam da neću dolaziti svaki dan po donacije od tisuću kuna. Pavošević je rekla da će me pozvati kad budu četiri tisuće kuna. Onda je nastupio tajac. Sjećam se da sam došao, mislim da je bilo Predsjedništvo, i rekao sam: "Branka, dajte da potpišem isplatnicu od 11.000 kuna, rekli ste 15.000 kuna, ali idem u Gospić pa da predam taj novac."

Došao sam u srijedu pa opet u petak....

10.10 sati

Milinović dalje dosta nepovezano objašnjava kako je i u kojim navratima dolazio kod B. Pavošević, da ju je ispravljao s obzirom na datume jer je ona pisala kao da je novac preuzimao nedjeljom. Smatra da su neke brojke nečitke, da se moglo manipulirati iznosima.

– Meni se učinilo da tu piše 100.000 kuna, ja sam se preznojio kad sam to vidio. A vidite, ovdje piše 10.000 kuna bez nule, bez zareza. Zašto je ova nula nakon jedinice veća od svih ostalih nula, pita se Milinović koji tvrdi da je potpisivao isplatnice po tisuću kuna, i to 15 puta.

Tvrdi da je donacija bila na 15.000 kuna.

U siječnju 2009. primio je još jednu donaciju od 15.000 kuna, kaže. Nakon desetak dana pozvala ga je Pavošević.

– Ova isplatnica na 30.000 kuna, Branka mi je rekla da je izgubila ove isplatnice dvije na 15.000 kuna i da moram ponovo potpisati, zbirnu isplatnicu, da može pravdati taj iznos. Ja sam rekao: "Može". Vidjet ćete da na toj isplatnici nema datuma. Rekao sam joj da upiše datum. I znate, morate znati, nedostaju te dvije isplatnice na 15.000 kuna i još jedna od 20.000 kuna – kaže Milinović.

Zamjera što ga stranka nije obavijestila kad se išlo na grafološko testiranje njegovih potpisa jer, da ga se pitalo, on bi potvrdio njihovu autentičnost.

Nisu sporni potpisi nego prepravljanja koja je trebalo vještačiti.

10.30 sati

– Kada je bilo četvrto preuzimanje – pita tužiteljica Željka Mostečak.

U ožujku 2009. preuzeo sam zadnju donaciju. U bilježnicu sam se potpisao. Pisalo je 3. mjesec 2009. 20.000 kuna i tada je to predano velečasnom.

Tužiteljica mu je predočila sporne isplatnice.

– Evo vidite, to je isplatnica koju sam potpisao kad mi je Pavošević rekla da je izgubila dvije isplatnice na kojima je bilo 15.000 kuna. Ovo je zbirna isplatnica – kaže Milinović.

– Ovo je moj potpis – kaže i dodaje kako je na onoj jednoj izgubljenoj isplatnici pisalo 15 puta po tisuću kuna.

Jeste li onda stvarno preuzeli novac kod potpisivanja ove isplatnice, pitala je tužiteljica. Milinović kaže da nije.

– Jeste li ikad potpisivali nešto za novac koji niste preuzeli?

– Ne, nikad.

A koliko ste puta potpisali preuzimanje prvih 15.000 kuna, nastavlja Mostečak.

– U nekoliko navrata, ne znam koliko – kaže Milinović.

– Jeste li onda na kraju potpisali da ste preuzeli 15 puta 1000 kuna – dalje će tužiteljica.

– Da, ali tu isplatnicu nemate, ne znam zašto – kaže svjedok.

Što se tiče isplatnice koju mu dalje predočava, ne zna je li to iz travnja 2008. ili iz ožujka 2009.

– U oba navrata bilo je 20.000 kuna, ali nisam ih bio odjednom preuzeo, ne znam kada je to bilo....

 – Zašto piše naknada – pita Mostečak.

– Ne mogu to objasniti, to nije pisalo kad sam ja potpisivao dokument – kaže.

– Ovo jesu moji potpisi – nastavlja Milinović, ali za jedan kaže da je vidljivo da nije njegov potpis, isto kao što smatra da je vidljivo da je netko prepravljao isplatnice.

10.45 sati

Kad je dalje novac predavao gradonačelniku, ništa se nije potpisivalo. No rekao je gradonačelniku Gospića ili Petru Krmpotiću, ovisi kome ga je predavao, da oni to dokumentiraju pri predaji novca velečasnom. Da velečasni potpiše primitak.

Kaže kako je on sam tu dokumentaciju naknadno predao u spis, a nalazila se kod Petra Krmpotića u središnjici županijskog odbora HDZ-a.  

Kako to da ste i u 2009. preuzimali novac od B. Pavošević ako više nije bila blagajnica i šefica računovodstva od 2009?

– Pa na njezin poziv – kaže.

Ali rekli ste da više nije bila blagajnica, inzistira tužiteljica Mostečak.

– To nije istina, nije više bila šefica računovodstva, ali ostala je raditi kao blagajnica – objašnjava Milinović.

10.55 sati

Zahvalnicu za donaciju crkvi mislio je predati Sanaderu kad dođe u Gospić, no onda se dogodio "1. srpnja" pa je dokumentacija ostala kod Krmpotića, objasnio je. Poslije dokumentacija nije predana u stranku jer je "Sanader otišao pa je tako ostalo".

– Ja sam prošli tjedan bio u Saboru, preuzeo sam 2000 kuna i potpisao isplatnicu. Za prijevoz ili nešto. Malo sam se šalio da imam neugodna iskustva s potpisivanjem, tako sam se razdužio – kaže Milinović na pitanje je li se razdužio na blagajni stranke. Povukao je paralelu s razduživanjem u Saboru.

Suđenje se nakon pauze nastavlja u 12 sati.

12.00 sati

Suđenje se nakon pauze nastavilo unakrsnim ispitivanjem.

– Koliko se sjećam, Sanader je u to vrijeme nama u Predsjedništvu rekao da je problem kad smo u izvršnoj vlasti, inzistirao je da se što više pojavljujemo u stranci. Premijera i predsjednika stranke viđao sam na sjednicama, a u vrijeme kad sam ja dolazio u stranku, rijetko sam ga viđao – kazao je Milanović Č. Prodanoviću.

Sanaderov odvjetnik dalje je pitao o dnevnom redu.

– Pa ne mogu točno reći, na neki način i ja sam sastavljao dnevni red sjednica Predsjedništva. Na primjer, kad se išlo u reformu zdravstva, predlagao sam da se za iduće sjednice predlagao neke teme – kazao je svjedok.

Tko odlučuje hoće li se nešto uvrstiti na dnevni red, pita sutkinja.

– Ja ne znam, pretpostavljam glavni tajnik i predsjednik stranke – odgovorio je Milinović. Kaže da je glavni tajnik ili njegov zamjenik vodio zapisnike. Ponekad je to činila i Sunčana Glavak, a ponekad i Katarina Marković.

Prodanović pita dalje na koji su se način odvijale te sjednice, je li bilo diskusija, je li bilo slobode raspravljanja...

– Naravno da smo imali slobodu. Zaključak je ovisio o onome tko je predlagao točku reda. Kad sam ja predlagao reforme, odluke su se donosile jednoglasno, kaže Milinović pa navodi primjer kad je inzistirao na uvođenju veće participacije. Tada su mnogi bili protiv toga, pa i sam je Sanader prigovarao, no Milinović tvrdi da je odluku dobro argumentirao i da je na kraju odluka donesena.

– Svaki ministar imao je autonomiju koliku je mogao izboriti – kaže Milinović.

– Ja sam imao potpunu autonomiju. Jednom me Sanader uputio da ima kandidata za ravnatelja Vinogradske, no i ja sam imao svog kandidata i objasnio sam da je moj bolji izbor. Prošao je moj kandidat – objasnio je. Sanader mi je rekao da ja odgovaram za sustav.

– Jeste li bili upoznati s time da su usvojeni i završni računi, revizija i slično – nastavio je Prodanović.

– Da, često je o tome bilo govora – tvrdi Milinović.

– Jednom se čak i malo više analiziralo poslovanje stranke, i to kad je državna revizija uočila nepravilnosti. Sanader je tada na Predsjedništvu i rekao da će doći do promjene u računovodstvu. Podaci su bili, kaže, dostupni na webu, i svi su imali uvid u podatke da su htjeli. On sam nije pogledao te dokumente.

Nije mu poznato da su tajnice koje su radile u Vladi poslije radnog vremena radile i u stranci, ali ih je viđao u stranci pa može pretpostaviti da su obavljale neki posao. Ne zna jesu li i na koji način bile plaćene.

12.10 sati

– Da sam znao da je crni fond, ne bih uzeo novac ni potpisivao – tvrdi Milinović i ponavlja da je novac uzeo iz legalne stranačke blagajne. Tvrdi i dalje da je preuzeo "samo" 70 tisuća kuna.

Što se tiče kaznene prijave koju je podnio, Milinović je kazao da nije znao da je odbačena. Kaže kako ima neovisni vještački nalaz u kojem stoji da su neki dijelovi isplatnica mijenjani.

12.20 sati

HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin Milinoviću je predočio dio iskaza Branke Pavošević koja je kazala da je Milinoviću isplaćivala 10.000 mjesečno po nalogu Ive Sanadera koji je rekao: "Ubuduće plaćaj D. Milinoviću 10.000 kuna". Kazivala je i da ju je svjedok znao nazvati i kazati: "Branka, imaš li ono za mene?".

– Ima nekoliko stvari oko tog iskaza. Ja sam odbacio to da sam primao naknadu od 10.000 kuna. Ne mogu ja komentirati što je ona razgovarala s Ivom Sanaderom. No piše da sam ja preuzimao svaki mjesec 10.000 kuna, da sam ja potpisivao to. Ali, pogledajte, na isplatnicama nema ni jednog datuma. A u iskazu je rečeno da datum postoji....U cijelosti odbacujem ono što je vezano za mene, odgovorio je Milinović na iskaz B. Pavošević.

12.25 sati

Kaže kako na sjednicama Predsjedništva na kojima je on bio nije bila donesena odluka o donaciji za obnovu crkve u Bilaju, no da mu je B. Pavošević rekla da je odluka donesena na Predsjedništvu.

Što se tiče financiranja kampanje iz 2007., kaže kako se raspravljalo o tome koliko će to koštati.

– Razgovaralo se i o pjevačima, Bianca Matković vodila je računa o tome tko će gdje pjevati, a o troškovima su nas obavještavali glavni tajnik, predsjednik i Ratko Maček koji je bio direktor kampanje.

Budin pita je li bilo razgovora o Thompsonu, a Milinović tvrdi da Predsjedništvo nikad nije raspravljalo o njegovu pjevanju ili nepjevanju.

– Kao što sam rekao, mi smo uopćeno znali o materijalno-financijskom poslovanju stranke – nastavlja Milinović. Zaključio je, s obzirom na to da su prihodi u izbornoj godini bili 40 milijuna kuna, a troškovi kampanje 18 milijuna kuna, da nije bilo potrebe za ilegalnim sredstvima.

Kad je afera Fimi media isplivala na površinu, Milinoviću je to bio prvi glas o marketinškoj agenciji Nevenke Jurak.

12.35 sati

– Nikada nas dvoje nismo razgovarali o bilo kakvim naknadama koje bi bile za mene – kazao je Milinović na izravno pitanje svog bivšeg šefa i glavnog okrivljenika u postupku I. Sanadera.

Sanader ga je pitao i o božićnom domjenku u Gospiću na kojem su razgovarali o donaciji crkvi u Bilaju te je ponovio već rečeno. Na pitanje o memorijalnom centru N. Tesle Milinović kaže:

– To je bio velik kulturno-znanstveni projekt i politička stvar od nacionalnog interesa i ne znam kako bi se onda financiralo iz crnog fonda.

Ponavlja da smatra kako su svi dužnosnici u Vladi i ministri te članovi Predsjedništva stranke bili potpuno autonomni.

U svim predizbornim kampanjama kada je bio sabor stranke, a ja sam bio u vašem stožeru, inzistirali ste na supsidijarnosti. Ja sam imao apsolutnu autonomiju, nastavljaju dalje razgovarati.

Imate li saznanja o financiranju PR stručnjaka, dalje pita Sanader.

– Znam da su bili u stranci i radili, nisu sigurno došli volontirati. Pretpostavljam da su na neki način bili plaćeni – kaže svjedok.

12.45 sati

– Ne znam na koji je način donacija odobrena. Pretpostavljam da je to odobrio predsjednik stranke, a kasnije me nazvala B. Pavošević – dio je iskaza koji je u istrazi dao svjedok, a predočava mu ga tužiteljica Mostečak, s obzirom na to da je danas rekao da pretpostavlja da je odluka donesena na Predsjedništvu stranke.

– Ostajem na ovome što sam rekao, to je isto. Ona (Branka Pavošević, op. a.) rekla mi je da je odluka donesena. U to vrijeme bila je sjednica pa je ona mislila da sam ja bio na sjednici. Pretpostavio sam kao da je rekla da je odluka donesena na Predsjedništvu, ali ja to ne znam, nisam bio – objasnio je.

Gotovo cijelo vrijeme Milinovićeva svjedočenja Branka Pavošević ne skriva (o)smijeh.

Primjedbi na iskaz svjedoka nema nitko od branitelja.

Tužiteljica Mostečak u spis je priložila zapisnik o umjetninama koje su pronađene kod Stjepana Fiolića i predlaže njegovo ispitivanje na nove okolnosti, i to na okolnost predaje "Sanaderovih slika". Nalazi se tu i izvješće o vrijednosti slika.

Obrana I. Sanadera stavlja primjedbu jer nisu u roku od osam dana obaviješteni o novim dokazima. Mostečak tvrdi da je to nova okolnost  te da se čekala procjena koja je dovršena tek prije koji dan i da rok ne vrijedi. O tome će sudsko vijeće odlučiti naknadno.

– Potaknut ovim iskazima, ja bih tražio da mu se vrate kompjutori koji su oduzeti još 2010. godine – kaže pak Sanader. Tvrdi kako se u tom slučaju nije postupalo tako ažurno kao i u nekim drugima.

Sutkinja Čalić kaže da sud ne može o tome odlučivati, ali će njegovo traženje unijeti u zapisnik.

Suđenje u aferi Fimi media svjedočenjem D. Milinovića završeno je. Nastavit će se 3. rujna. U rujnu se očekuju svjedočenja Damira Polančeca, Ivana Mravka, Josipa Protege...

 

 

Komentara 144

MB
mr_brown
11:04 16.07.2012.

skupljao milodare za izgradnju svoje "crkvice" od 5 milijuna kuna

OB
-obrisani-
07:42 16.07.2012.

a koliko je dado plavih kuverti apsolviraoooooooooooooooo. liko majko, ravnija od srema. što je dado doktor, takvog nigdje nema.

BO
bobo
11:14 16.07.2012.

ovaj se ruga svima u lice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije