Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zoran Milanović zbog Andreja Plenkovića mijenja strategiju

Žarko Puhovski smatra da je šef SDP-a u opasnosti zato što novi čelnik HDZ-a očito želi smirivanje strasti u predizbornoj kampanji
27. srpnja 2016. u 16:45 77 komentara 23156 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dolazak Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a poprilično je uskomešao političku scenu.

Ne samo što je Plenković odustao od suradnje s HSP-om AS, koji je bio najjači HDZ-ov partner u sada već bivšoj Domoljubnoj koaliciji, nego je, po svemu sudeći, izravno utjecao na predizbornu strategiju SDP-a.

Prava pitanja

Peđa Grbin ne slaže se s ocjenom da je SDP u problemima zato što ne može na isti način napadati Plenkovića kako je napadao Tomislava Karamarka. Znakovito je što najavljuje da će voditi pozitivnu kampanju u kojoj će govoriti o tome kako će sanirati zdravstvo, povećati zaposlenost, o problemima u obrazovanju...

andrej plenković Na izbore bez nacionalne koalicije Zaokret u HDZ-u: Napušta se koncept "Domoljubne koalicije" Milijan Brkić Novi izbori Brkić: HDZ je bio, jest i bit će politički lider u Hrvatskoj. Idemo zajedno do pobjede! Pero Ćorić PERO ĆORIĆ 'Raskidamo sve veze s HDZ-om kao što je Hrvatska raskinula s bivšom SFRJ'

– Napokon ćemo doći u priliku govoriti o stvarima koje su istinski problemi građana, a da se u to ne uvuče 1991. ili 1941. – ističe Grbin te dodaje da je SDP i prije pokušavao izbjegavati ideološke sukobe. Kao primjer navodi jednu konferenciju za novinare Zorana Milanovića. Šef SDP-a je govorio o nizu konkretnih životnih problema, ali su na kraju mediji prenijeli samo odgovor na pitanje koje se ticalo Drugog svjetskog rata. Naglašava da se ništa nije drastično promijenilo u HDZ-u dolaskom Plenkovića na vlast. Ipak priznaje da postoji razlika između Karamarka i Plenkovića te da “nikome ne pada na pamet da govori drugačije”. Nije želio komentirati posljednja istraživanja po kojima se HDZ gotovo izjednačio sa SDP-om. Analitičara Žarka Puhovskog ne iznenađuje HDZ-ov skok zato što je na prijašnjim istraživanjima pao u rupu u kojoj nije mogao ostati.

– Rekao sam da će se HDZ dizati i da će se Plenković naći u ugodnoj situaciji da dokazuje da je to njegova zasluga, što je dijelom točno. Realno, HDZ i SDP su tu negdje. Detalji će odlučivati o pobjedniku, ističe Puhovski. Prve poteze Plenkovića ocjenjuje dobrim, ali ističe da je do sada bilo sve dobro jer novi šef HDZ-a nije morao ništa ozbiljno odlučivati.

– Mene to podsjeća na onaj američki vic o čovjeku koji se bacio s nebodera i, padajući pokraj petog kata, rekao da je do sada sve bilo dobro – kaže Puhovski.

Strah od Karamarka

Međutim, sada se Plenković već nalazi u sukobu s HSP-om AS oko koalicije, ali i liberalima zbog Zlatka Hasanbegovića. Više ne može biti svima simpatičan, što je bila njegova diplomatska intencija. Mora se opredjeljivati pa će mu popularnost na jednoj strani rasti, ali na drugoj padati.

Puhovski smatra da je Milanović najviše u opasnosti zbog toga što Plenković očito želi smirivanje strasti u kampanji. SDP je do sada živio od Karamarkove retorike jer je ona zastrašivala ljude koji nisu bili za SDP, ali su zbog straha od Karamarka glasali za Milanovića.      

>>Tko je popularniji: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

>>Evo kako stoje rejtinzi SDP-a, HDZ-a i Mosta!

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
  SMRT BOLJŠEVIZMU:

  nulanović uskoro čista povijest.....i zabraniti mu ikakav doticaj sa novcem iz proračuna....neka sam svojim rukama zaradi nešto kao poduzetnik!..brzo bu gladan kak je sposoban u realnom životu

 • Noštromo:

  Možda je kasno Milanoviću za strategiju jer Plenković je novi u politici. Po anketama nije ni među pet najnegativnijim političarima, a Milanović je tu vodeći.

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Milanovič je najviše u opasnosti jer nema Brawna i nema ko savjetovat..tabletice imaju učinak jedno vrijeme ali kampanja predugo traje a i od kud novci za platit Brawna... to se moglo dok smo bili na vlasti a i koštalo je ... prikaži još!e - 900000 kn da se ne zaboravi !