Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na izbore bez nacionalne koalicije

Zaokret u HDZ-u: Napušta se koncept "Domoljubne koalicije"

andrej plenković
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
25.07.2016.
u 17:55

Ovoj odluci prethodili su višesatni razgovori na sva tri glavna stranačka tijela, na Predsjedništvu, Središnjem odboru i Nacionalnom vijeću.

HDZ se odlučio učiniti potpuni zaokret, napušta se koncept "Domoljubne koalicije" i na rujanske prijevremene parlamentarne izbore izlazi bez nacionalne koalicije. 

To ne znači da HDZ neće uopće surađivati s predstavnicima nekih političkih grupacija, po nekim izbornim jedinicama, no to se neće odvijati prema modelu izravne suradnje sa strankama koje su bile dosadašnji koalicijski partneri HDZ-a. Tako je stranka "prelomila" osnovnu dvojbu, jer nije bilo jednostavno odlučiti se za samostalan nacionalni istup u trenucima kada je SDP već organizacijski definirao svoju "Narodnu koaliciju"

Ovoj odluci prethodili su višesatni razgovori na sva tri glavna stranačka tijela, na Predsjedništvu, Središnjem odboru i Nacionalnom vijeću, nakon čega je odluka usvojena jednoglasno.  U raspravi su sudjelovali predsjednici županijskih odbora i svak je mogao "izmjeriti" i iznijeti stanje u pojedinim izbornim jedinicama. Tako je i pronađen prostor gdje će se političke grupacije i pojedinci moći uključiti u suradnju s hadezeovim kandidatima. Načelo za takvu "točkastu", pojedinačnu suradnju odnosi se na one koji u određenoj sredini mogu pridonijeti rezultatu HDZ-a. 

S novim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, nakon što je on uključivanjem nekolicine svojih ljudi promijenio i dio "krvne slike" stranačkog vrha, sada je HDZ demonstrirao i novi model odlučivanja, gdje se traži maksimalan stupanj suglasnosti, ali tako da se odluke donose u stranačkim tijelima, a ne izvan stranke, kako je to do nedavno bio običaj. U HDZ-u su, kako se može čuti nakon ovih sastanaka, pozdravljena nova atmosfera koja počinje vladati u stranci, a najviše se pozdravlja praksa da se inzistira na živoj, a ne formalnoj izmjeni različitih stavova.

Nakon donošenja ovakve, strateške odluke o modelu nastupa na izborima, do srijede će biti obavljeni zadnji razgovori sa svim potencijalnim partnerima i tada će, u srijedu, izići u javnost s odlukama. 

HDZ kao ozbiljna stranka analizira i istražuje stanje u svakoj izbornoj jedinici pojedinačno... Čemu biti u svih 10 izbornih jedinica s nekim, a zbog "mita" o sinergiji nacionalne koalicije, ako se to može pojedinačno organizirati po nekim izbornim jedinicama, gdje onda postoje šanse da prođe i taj koalicijski partner – objašnjava novu taktiku jedan od sudionika rasprave na Predsjedništvu HDZ-a. 

Time je, što se HDZ-a tiče, Domoljubna koalicija mrtva. Premda će mnogi ovaj potez ocijeniti rizičnim, pitanje je je li stranka mogla odlučiti drukčije, s obzirom na to da je HSS otpao, a HSP AS krenuo s ucjenama. U HDZ-u radije kažu kako ovo jest rizičan, no hrabar potez i nadaju se da će im birači to priznati kao plus.

Ključne riječi

Komentara 94

TO
Torcidas
17:28 25.07.2016.

Tako je gospodine Plenkoviću, ako Darinko Kosor, Ivan Kirin, Tepeš, Ćoruć zele u Sabor neka biraju izbornu jedinicu i mjesto ispod očekivanih HDZ-ovih, neka mobiliziraju svoje članstvo i skupa do pobjede!!!

JA
jasnaherc777
17:11 25.07.2016.

Bravo to triba uvest da svaka Stranka izlazi Samostalno pa tko ima više glasova taj je pobjednik a ne ovakvo dosta je ovoga, počnimo več jednom nešto u čemu če se večina složit.Živi i zdravi bili Moj Narode Hrvatskhj.

TO
Tomislav12345
17:00 25.07.2016.

...bravo,idemo sami i sami cemo pobijediti ili hrabro izgubiti...to je odlika velikih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije