Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija solidarnosti

Komisija HBK: Od iduće nedjelje suzdržavajte se od kupovanja

\'21.12.2011., Sisak - U javnoj kuhinji Caritasa sisacke biskupije dnevno se hrani 80-tak Siscana. Sisacki biskup msgr.Vlado Kosic. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/Pixsell
29.02.2012.
u 10:50

Komisija poziva građane na suzdržavanje od kupovanja nedjeljom te tako pokažu da žele poštivati sve one radnike koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, stoji u priopćenju komisije

Nakon što je mons. Vlado Košić, biskup sisački i predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax, prošle nedjelje pozvao vjernike da bojkotiraju kupovinu nedjeljom oglasila se i Komisija HBK kojoj je Košić i predsjednik.

Komisija Iustitia et pax HBK pozvala je sve vjernike i građane da se od iduće nedjelje pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka za sve, dana okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

– Komisija poziva građane da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnice i radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora, ostajući izvan kruga svojih obitelji, svojih bližnjih i svoje djece – stoji u priopćenju predsjednika Komisije Vlade Košića te se dodaje:

– Znamo i prihvaćamo da postoje službe od općeg i javnog interesa koje moraju pružati usluge - zdravstvene, sigurnosne, urbane, prometne… i nedjeljom i blagdanom.  Ali kod nas vidimo da se širi agresivna i izrabljivačka tendencija u privatnim uslužnim djelatnostima koje nije potrebno pružati baš u nedjelju i blagdane i to prema tisućama žena, zaposlenima u trgovini, koje i inače rade prekovremeno - i vrlo često neplaćeno - ne samo svagdanom nego i nedjeljom i blagdanom, za minimalne plaće od 2500 kuna, ne imajući često ni jedan slobodan dan, ili, pak, dobivajući taj dan kad su njihova djeca u školama, a obitelji na poslu ili izvan kuće.

Prije godinu dana pokrenuta je inicijativa Europskog saveza za nedjelju (ESN), kao širokog kruga civilnog društva diljem Europe, s ciljem da se na nacionalnim razinama i na onoj Europske unije zaštiti nedjelja, slobodna od rada i blagdan za sve. Komisija poziva sve da se pridruže ovoj akciji solidarnosti te da o tome izvještavaju ESN (www.europeansundayalliance.eu).

Ključne riječi

Komentara 62

LO
LOGIC
11:08 29.02.2012.

Vidjet ćemo koliko je građanima ove zemlje stalo do žena koje rade u trgovačkim centrima za siću nedjeljom dok su im obitelji doma... Ili im je više stalo do : \"kupovat ću kad ja hoću\". Znam da ja ne želimim podržavati takvo izrabljivanje i da neću ići ništa kupiti u nedjelju!

OB
-obrisani-
11:59 29.02.2012.

Ovo je zapravo interesantno Zasto putem medija JAVMIH novina pozivati svoje ovce na SOLIDARNOST zar tako malo ovca ide u crkvu ili nemaju KONTAKT svojim ovcama? Kakvi su to pastiri ?

VF
vferari
15:16 29.02.2012.

Dracun LJigavci se klanjaju, ljudi se rukuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije