Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Knin glavni, ali i Zagreb zaslužuje vojni mimohod

Vladin stav uoči početka novih dogovora o proslavi Oluje jako je tvrd. – Ne bude li mimohod 5. kolovoza, neće ga ni biti – čuje se iz Vladinih krugova
21. travnja 2015. u 10:00 38 komentara 3021 prikaza
mimohod
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na predstojnicima Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića zadatak je da dogovore vrijeme novog sastanka državnih dužnosnika u vezi s organizacijom 20. obljetnice Oluje. Kada Domagoj Juričić i Tomislav Saucha obave "tehnikalije" i vezi s osnivanjem "namjenskog" Državnog odbora, moći će slijediti i završni dogovor o obljetnici zbog koje su nastale političke podjele. Pomak u sukobu zbog proslave i mimohoda učinjen je kada je, nakon novog pisma predsjednice, premijer pozitivno odgovorio na njezin prijedlog o osnivanju odbora koji bi dogovorio scenarij za 20. obljetnicu. To jest bilo iznenađenje, no brzo je to protumačeno kao novi Milanovićev manevar jer je osjetio da se stav predsjednice razlikuje od stava kojeg se čvrsto drži njezin bivši HDZ.

U Vladi se ne žure

Do tada se Vlada začahurila u svojoj ideji da proslava u Kninu i vojni mimohod budu na isti datum 5. kolovoza. Predsjednica RH i dalje "gura" mimohod 4. kolovoza, a središnju proslavu 5. kolovoza, dok je sljedeći važan politički akter u zemlji, HDZ Tomislava Karamarka, i dalje čvrsto na stavu da nikakav mimohod ne smije zakriliti središnju proslavu u Kninu.

– Predsjednica je otvorena za druge stavove, ali će inzistirati na tome da središnja proslava bude u Kninu i da bude u očekivanom i dostojanstvenom okviru, a sve ostalo je stvar dogovora – kažu izvori s Pantovčaka. Dodaju da predsjednici želi da se opet stvori hrvatsko zajedništvo, stoga joj je i stalo da u rad odbora bude uključeno više ljudi. Ona u njemu, stoga, osim predstavnika Pantovčaka i Banskih dvora, vidi i šefove parlamentarnih stranaka, kao i ratne zapovjednike iz Oluje (spominju se Ante Gotovina, Mladen Markač i Petar Stipetić te ostali zapovjednici operacije). Da će Vlada vrlo teško promijeniti svoj početni stav o organizaciji događaja istog dana, potvrđuje i ministar obrane Ante Kotromanović, koji kaže da "održavanje vojnog mimohoda izvan 5. kolovoza nema smisla". U Vladi se ne žure, čekaju osnivanje odbora, a zatim će početi izrađivati troškovnik za obljetnicu. U MORH-u su čak uvrijeđeni dvojbom može li HV logistički organizirati brzi prijevoz dužnosnika i uzvanika. Stav pred početak novih dogovora o Oluji ovdje je jako tvrd – "ne bude li mimohod 5. kolovoza, neće ga niti biti", čuje se iz vladinih krugova.

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac upozorava na opasnost da se zajednička pobjeda hrvatskog naroda "izgubi u podjelama zbog mimohoda i proslave u Kninu". Smatra da se mimohod može održati ili dan prije Knina ili u nedjelju poslije. Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. Gbr. koja je oslobađala Knin, ne želi da politika "kontaminira" svečanost u Kninu, koja mora biti dostojanstvena i emotivna. Smatra da je nemoguće organizirati mimohod i proslavu istog dana i ne želi ovu obljetnicu pamtiti po tomu što se većinu dana vozio umjesto da bude sa suborcima. Iako većina generala nije protiv mimohoda, ipak su to vojnici, no jasno im je koji događaj ima prednost – Knin. Zato većina i želi da mimohod bude drugog datuma.

Može i bez govora

Tužno je čuti, međutim, kad general, poput Petra Stipetića, kojemu se bio predao Korpus vojske krajine, kaže da već neko vrijeme ne ide u Knin. – Oluja nije samo Knin, koji je bio tek jedan od ciljeva. No, što je s Glinom, Petrinjom – pita se Stipetić.

Drugi "veteran", Anton Tus, koji za okruglu obljetnicu preferira Zagreb, kaže da ne treba "isključiti Knin niti pasivizirati cijelu državu". Volio bi, kaže, "da se svečane akademije održavaju i ostalim gradovima". Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, koji je s Miljavcem organizirao mimohode prije 20 godina, podsjeća da ovdje nije riječ o običnoj obljetnici, nego o onoj koja dolazi nakon haaških presuda koje su Oluju "zacementirale" kao najčistiju vojnu operaciju i jedinu koja je uspjela spriječiti genocid (u Bihaću). – Stoga je ona čin dobra, koji su izvele 183 tisuće vojnika, a to se može slaviti samo u Kninu – kaže i dodaje da nema ništa protiv mimohoda, ali na drugi datum, za Dan državnosti i sl. Protivnici Milanovićeva scenarija drže kako on ostaje tvrd jer namjerava "skratiti" događaj u Kninu, gdje ga publika izviždi. No, možda ovdje pomogne stav već izrečen na Pantovčaku kako "nam govori i ne trebaju". Ukratko – nema govora, nema ni zviždanja.

>>Hrvatska podijeljena oko vojnog mimohoda, evo gdje većina građana želi proslavu Oluje

>>Idući tjedan dogovor Vlade, Sabora i predsjednice: U odbor za proslavu i zapovjednici Oluje

Scenarij odredili zajedno vlast i oporba

Isto tako "okrugla", 10. obljetnica Oluje, ali i Bljeska, nije izazvala nikakve političke borbe između vlasti i oporbe. Postignuta je uzorna kohabitacija. Sastali su se predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader. Oformili su Državni odbor, čije su vođenje, potom zajednički preuzeli. Svaki je dao svoje savjetnike i ministre, dok su Sabor zastupali potpredsjednici Luka Bebić, Darko Milinović, Đurđa Adlešić, Mato Arlović i Vesna Pusić.

Stručnjaci u HV-u prednost daju atraktivnosti prolaska letjelica HRZ-a koridorom iznad Avenije Večeslava Holjevca prema sjeveru, a jedinice bi se kretale tim i korodorom duž Vukovarske avenije.

Trasa?

Stručnjaci u HV-u prednost daju atraktivnosti prolaska letjelica HRZ-a koridorom iznad Avenije Večeslava Holjevca prema sjeveru, a jedinice bi se kretale tim i korodorom duž Vukovarske avenije.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • abendblatt:

    Milanovic, bremzer kao i obicno, opet pokazuje svoj totalitarizam i nedostatak tolerancije i spremnosti na razuman razgovor i dogovor, Milanovicu bi bilo najbolje da organizira svoj stranacki mimohod i govor odrzi pred clanstvom Partije, tamo ga nece izvizdati, dobit ce i pljesak.

  • Deleted user:

    Neka obeca Milanovic da ce doci u Knin pa neka si onda u Zagrebu radi sto oce ... sa svojih 5000 sdp sljedbenika.

  • IVANIVANIVAN:

    Čavoglave su glavne a političari imaju problem sa svojim egom .