Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajinska kriza

Klisović: Veliki je uspjeh da su ruski i ukrajinski ministri prvi put sjedili za zajedničkim stolom

Klisović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
06.05.2014.
u 17:31

Kurz je rekao kako je bečka konferencija završila „jasnom podrškom predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini"

Ukrajinska kriza bila je glavna tema 124. zasjedanja ministarskog Odbora Vijeća Europe, koje je održano u utorak u Beču pod naslovom „Vrijednost VE i stabilnost u Europi – aktualni izazovi“, a predstavljen je i prvi izvještaj VE o stanju ljudskih i manjinskih prava, demokraciji i vladavini prava u zemljama članicama. Konferencija je održana pod posebnim policijskim i sigurnosnim mjerama, a u radu je sudjelovalo 30 od ukupno 47 ministara vanjskih poslova zemalja članica VE.

S hrvatske strane bio je nazočan zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović.

– Bio je to izuzetno konstruktivan i otvoren skup na kojem su gotovo sve članice naglasile važnost održavanja predstojećih predsjedničkih izbora u Ukrajini 25. svibnja na legitiman i demokratski način, uz sudjelovanje građana iz cijele Ukrajine, rekao je hrvatskim novinarima nakon zasjedanja Klisović. Dodao je kako je bilo riječi i o pripremi dodatnog slanja OESS-ovih promatrača na ukrajinske izbore.

– Sve članice VE zamoljene su da učine sve što je u njihovoj moći, osobito Ukrajina i Ruska Federacija, kako bi izbori protekli u demokratskom ozračju – naglasio je napomenuvši kako su sudionici istaknuli važnost unutarnje sigurnosti Ukrajine, provođenje reformi te provedbe dogovora postignutog 17. travnja u Ženevi, a neki su izrazili želju za nastavkom tog procesa.

– Što se tiče RH, u raspravi sam iznio već poznate hrvatske stavove, usklađene sa stavovima EU – rekao je Klisović. Konferenciju, na kojoj su sudjelovali i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Andrij Deščicja, koji su prvi put sjedili za zajedničkim stolom, nazvao je „velikim uspjehom austrijske diplomacije“. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao kako je spreman za sljedeći razgovor o Ukrajini, ali uz uvjet da na njemu sudjeluju sve strane.

– Sastanak istog formata, na kojem ne bi sudjelovala oporba, ne bi imao nikakve dodatne koristi i ne bi nas približio rješenju krize, dodao je. Istaknuo je kako se rješenje mora naći kroz dijalog i da ga mogu naći samo stanovnici Ukrajine. Što se tiče predstojećih izbora, ustvrdio je kako je neobično da će se održati uz nazočnost vojske.

Deščicja je rekao da je ukrajinska vlada spremna nastaviti pregovore samo ako postoji jamstvo da će postignuti dogovori doista biti provedeni.

– Ako je Rusija spremna podržati predsjedničke izbore, otkloniti prijetnje i prestati podržavati ekstremističke skupine, spremni smo nastaviti pregovore, napomenuo je, istaknuvši da ukrajinska vlada zastupa interese svih svojih regija.

Skup je završio novinskom konferencijom austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurza koji je predsjedanje VE na sastanku u Beču predao Azerbejdžanu. Kurz je rekao kako je bečka konferencija završila „jasnom podrškom predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini".

– Gotovo svi ministri založili su se za održavanje slobodnih i fer izbora – dodao je napomenuvši kako je zajednički stav ministara da je miroljubivo rješenje ukrajinske krize „nužno i moguće“. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague uoči sastanka u bečkom Hofburgu rekao je da je legitimno pravo Ukrajine da izabere svog predsjednika i parlament.

Nova prilika za približavanje stavova Rusije i Ukrajine i njihov neposredni susret bio je odvojeni sastanak njemačkog ministra vanjskih poslova Franka–Waltera Steinmeiera koji je u ulozi posrednika razgovarao u utorak poslijepodne u bečkoj zračnoj luci Schwechat odvojeno s ruskim i ukrajinskim kolegama Lavrovom i Deščicjom.

>> Šef njemačke diplomacije: Ukrajina je na korak do rata

Komentara 16

NE
Nepobjedivi
18:23 06.05.2014.

Da, miroljubivo rješenje ukrajinske krize je nužno, ali NIJE moguće, na žalost.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
18:47 06.05.2014.

Zar je imao još neko da sede sa suprotne strane naspram Rusije

DN
dnjipronednjepar
20:14 06.05.2014.

Dobro su odlučili, izbori su jedini način da se vidi tko ima mandat od naroda a tko ne, a ako ih dobro pokrije OSCE treba vjerovati i rezultatima - do sada nisu pogriješili u izvješću. Čudim se samo zašto su samoproglašeni vladari na istoku protiv ako su sigurni da ih narod toliko ljubi. Ruski im vojnici na Krimu nisu smetali uz glasačka mjesta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije