Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE SI MOĆI PRIUŠTITI MAJSTORA?

Keramičari najviše digli cijene, no tu nije kraj: Polovica obrtnika bit će još skuplja

majstor
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
06.08.2023.
u 20:05

Istraživanje portala trebam.hr pokazalo je da su ove godine najviše poskupjeli keramičari (21 posto), a polovica obrtnika još će dizati cijene

Četiri od pet obrtnika (80 posto) povećalo je cijene u posljednjih godinu dana, najviše keramičari, tvrtke za obnove i adaptacije, fasaderi i električari, a najčešće zbog porasta cijena sirovina i materijala. Od ostalih usluga, najviše su rasle cijene cateringa, dok su najmanje poskupjeli knjigovođe te servisi za čišćenje, a i u sljedećim mjesecima cijene dizati planira 44 posto obrtnika i poduzetnika.

Rezultati su to istraživanja koje je portal trebam.hr proveo prošlog mjeseca, u kojem su sudjelovala 534 vlasnika određenog biznisa iz cijele Hrvatske, a koji su, po kategorijama, pojasnili kakvo je stanje u njihovoj branši. Idemo sad konkretno; električari su u godinu dana cijene digli 18 posto, pa se sad izrada električnih instalacija plaća 16,5 eura po kvadratu umjesto 14. Postavljanje pločica skuplje je 21 posto, odnosno keramičari po kvadratu naplaćuju 17 eura (lani je bilo 14), dok fasaderi za izradu fasade s materijalom uzimaju 42 eura po četvornom metru, što je 18 posto, odnosno sedam eura više no lani. Identično je poskupljenje i kod usluge adaptacije cijele kupaonice, 630 eura po kvadratu mora se danas izdvojiti za taj zahvat, dok se prošle godine plaćalo čak sto eura manje.

Što se majstora tiče, 18 posto digli su cijene i vodoinstalateri, pa se postavljanje vodovodne instalacije uglavnom ne može naći po cijeni manjoj od 19 eura za kvadrat (bilo je 16), a i bojenje zidova skuplje je 16 posto, odnosno stoji 2,8 eura po četvornom metru, umjesto 2,4.

VEZANI ČLANCI: 

Daleko najviše, čak više i od električara, skuplji je catering, 23 posto više nego prošle godine naplaćuje se topli meni, odnosno danas se za njega mora izdvojiti 16 eura (bilo je 13). I izrada web-stranice skuplja je 18 posto, do deset stranica platit će se 950 eura, odnosno 150 eura više nego na ljeto 2022. U jednoznamenkastom postotku zadržali su se servisi za čišćenje, čije su cijene išle gore za osam posto pa sad iznose 2,7 eura po kvadratu za generalno čišćenje stana (bilo je 2,5), dok knjigovodstveni servisi naplaćuju devet posto, tj. 10 eura više no lani, odnosno poduzeća njihove usluge sad plaćaju 120 eura mjesečno. A zašto? Poskupljenje sirovina i materijala dovelo je do toga, reklo je 65 posto obrtnika i poduzetnika, 35 posto njih kaže da su razlog više cijene struje i goriva, dok 27 posto ispitanika poskupljenja opravdava uvođenjem eura.

Podizanje cijena u sljedećim mjesecima planira 44 posto ispitanih obrtnika, a od njih, 30 posto će ih poskupjeti za do deset posto, dok 20 posto njih cijene diže i za više od deset posto.

VIDEO Austrijanku šokirale cijene pizze na Jadranu: 'Pa to je skuplje od Austrije!'

Ključne riječi

Komentara 65

DO
doberdedec
20:49 06.08.2023.

Električare se nikad nije plaćalo po kvadratu. već po izvodu. Tako i vodoinstalatera. koji kvadrati. Pišu adaptaciju kupatila da se plaća 630€ po kvadratu, pa to bi za kupatilo od 30m² iznosilo 18,900€. Tko god da je pisao napisao jee glupost, jer pojma nema. Jel to Banetova škola?

OB
Oblivion
21:43 06.08.2023.

Samo vi i dalje šaljite djecu za ekonomiste, prof glazbenog dok oni završe fakultete (27-30 g na grbači) moj sin bravar će kuputi drugu vikendicu i novi auto

A2
a200
21:00 06.08.2023.

Mi smo to i zasluzili . Npr. obitelj koja ima 3 sina ( od 18-27 god - moji poznanici) , imaju kucu , plodna zemlja !!!!!, a ne rade vrt ispred kuce, nemaju rajcu, krastavac, mrkvu, krompir....... nego to kupuju u ducanu !!!! Dok ne budemo vise sami radili i uzgajali svoje necemo imati buducnosti. Zasluzili smo VISOKE CIJENE !!!!!! Cijeli dan smo po kaficima ( ja isto volim piti kavu u kaficu - u 30 god, sam ostavio novca za kavu da sam mogao kupiti stan)...... ZASLUZILI SMO TO !!!!! ( ja prvi - iako jako dobro zaradjujem i volim raditi ....)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije