Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kazne za lokalne vlasti od 50.000 do 100.000 kuna

Svaka stranka koja na lokalnim izborima osvoji najmanje jednog vijećnika te kandidati za načelnike općina, gradonačelnike i župane koji osvoje više od deset posto glasova imaju pravo na povrat dijela novca za izbornu promidžbu
27. kolovoza 2013. u 16:20 0 komentara 9 prikaza
'24.07.2013., Zagreb -  Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'

Nekoliko političkih stranaka ovih se dana požalilo Državnom izbornom povjerenstvu i Ministarstvu uprave na neisplatu naknada za izbornu promidžbu na lokalnim izborima te zatražilo pomoć da ne bi ostale bez tog novca.

Zatvaranje računa

Naime, svaka stranka koja na lokalnim izborima osvoji najmanje jednog vijećnika te kandidati za načelnike općina, gradonačelnike i župane koji osvoje više od deset posto glasova imaju pravo na povrat dijela novca za izbornu promidžbu, što im se jamči Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Visinu tih naknada prije svakih izbora (ona se odnosi i na predsjedničke, parlamentarne te europarlamentarne izbore) određuje Vlada, sukladno broju stanovnika u izbornoj jedinici. Zakon kaže da se te naknade trebaju isplatiti u roku od 60 dana nakon objave službenih rezultata izbora i to na poseban račun koje su kandidati i stranke obvezni otvoriti isključivo zbog transakcija vezanih za izbore. Prema zakonu, ti posebni računi trebaju biti zatvoreni u roku od 30 dana od isteka roka za uplatu naknade, odnosno u roku od 90 dana od završetka izbora, a upravo u tome leži problem na koji se stranke žale. Naime, kako ovih dana istječe i tih 90 dana (u nekim je slučajevima već i isteklo jer su prvi rezultati izbora bili proglašeni 22. svibnja), boje se da će zatvaranjem računa prije nego im budu isplaćene naknade te naknade zauvijek izgubiti. Iz Ministarstva uprave umiruju stranke očitovanjem da je rok za zatvaranje računa instruktivan te da to ne moraju učiniti sve dok im ne budu isplaćene naknade. Ministar Arsen Bauk naglašava da je problem u domeni DIP-a ali poručuje:

– Točno je propisano odlukom Vlade kolike su naknade i postoje kazne za njihovu neisplatu. Očekujem i da će se DIP i DORH pridržavati zakona u sankcioniranju onih koji nisu isplatili naknade kao što se to činilo i u drugim slučajevima kršenja Zakona o financiranju političke aktivnosti – rekao nam je Bauk.

Nadzor još traje

Iz DIP-a kažu da nemaju zbirne podatke o tome koliko jedinica lokalne samouprave nije isplatilo naknade i koje su to jedinice jer još nisu završili provedbu nadzora. No, iz njihova se odgovora može zaključiti da će jedinice lokalne samouprave koje su prekršile zakon biti kažnjene. \"DIP će po provedenim aktivnostima nadzora za sve povrede Zakona za koje je predviđena prekršajna odgovornost obavijestiti DORH\", piše u DIP-ovu odgovoru. Zakonom je propisana kazna od 50.000 do 100.000 kuna za jedinicu lokalne samouprave koja naknadu ne isplati u roku, dok je kazna za osobu ovlaštenu za zastupanje od 10.000 do 50.000 kuna. Naknade za vijećničke mandate iznose od 1000 kuna za općinska vijeća pa sve do 10.000 kuna za vijećnike u Zagrebačkoj skupštini.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.