Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#Calexit

Kalifornija se želi odcijepiti: Demokratski birači snažno protiv Trumpa

Donald Trump
Foto: Screenshot/Google
1/7
10.11.2016.
u 09:45

U američkom Ustavu zapravo ne postoji zabrana secesije države

Donald J. Trump pobjednik je posljednjih američkih izbora i odabrani 45. predsjednik SAD-a. Demokratske savezne države poput Kalifornije, Oregona, Nevade i Washingtona većinski su glasale za Hillary Clinton. Ne iznenađuje da stanovnici upravo tih mjesta ne odobravaju krajnji rezultat izbora.

Kada je proglašena Trumpova neočekivana pobjeda, Twitterom se počeo širiti hashtag Calexit, kojim korisinci aludiraju na Brexit, odnosno želju za odcjepljenjem Kalifornije od ostataka SAD-a.

Pravna 'rupa'

Dok su neki ironični, drugima pak ne bi smetalo da se to zaista i dogodi. U američkom Ustavu zapravo ne postoji zabrana secesije države. Za slučaj Teksas vs. White iz 1869. Vrhovni sud spominje da u trenutku kada je Teksas postao savezna država Amerike, nije bilo prostora za ukidanje ili obrat odluke, osim u slučaju revolucije ili pristanka ostalih američkih država. Pravna "rupa" stoga bi se mogla provesti i sada, navodi Metro.

Budu li građani Kalifornije i Zapadne obale SAD-a dovoljno buntovni i većinski odlučni odvojiti se od ostatka zemlje, mogli bi pokrenuti revolucionarne postupke.

"Vrijeme je da Kalifornija napusti SAD i postane ekonomska supersila, kao što to već i jest", "Iznenađen sam i šokiran. Duboko sam razočaran Amerikom. Još uvijek vjerujem da je ovo šala", neki su od komentara građana, koji najavljuju prosvjede.

>> Reakcije Trumpovih pristaša: Hillary je sponzorirala ISIL, vi ćete ih zaustaviti!

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Stargate
Stargate
11:09 10.11.2016.

Gluposti

Avatar whitesox
whitesox
12:45 10.11.2016.

ha,ha,ha!nek pate nvo i ostali proračunski paraziti!neprocjenjivo!

DU
Deleted user
03:08 11.11.2016.

Soroščad na aparatima...hahahaha koji luzeri!! Guštam kao prase u blatu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije