Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTUĆI PROBLEM

Kako zaštititi djecu na internetu? Čak 79% dvogodišnjaka koristi digitalnu tehnologiju

Zagreb: Predstavljena platforma SINI za sigurnost djece i mladih na internetu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
07.02.2023.
u 14:46

Istraživanje koje su A1 Hrvatska i agencija Kvaka prezentirali povodom Dana sigurnijeg interneta pokazalo je da djeca rano dolaze u kontakt s neprimjerenim sadržajem te rijetko traže pomoć roditelja u suočavanju s njim

Više od 46 posto djece u dobi između 11 i 13 godina na internetu svakodnevno provodi više od četiri sata, a 53 posto njih slaže se da je sadržaj koji im je dostupan nerijetko neprikladan, vulgaran i strašan. Njih čak 72 posto složit će se i da im je život na mreži toksičniji pokazalo je to istraživanje koje su proveli A1 Hrvatska i agencija Kvaka, prezentirajući ga povodom Dana sigurnijeg interneta. 

-Mladi će često izjaviti kako svoje probleme u online svijetu rješavaju sami, rijetko uključujući svoje roditelje, i zato je važno dizati svijest javnosti tijekom cijele godine, a posebno na današnji dan koji je značajan u kalendarima širom svijeta jer promiče sigurniju i odgovorniju upotrebu internetske tehnologije od strane djece i mladih- izjavio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za sigurniji Internet (CSI).

Podršku Danu sigurnijeg interneta i radu CSI-ja sedmu godinu za redom pružio je  i A1. 

-Trudimo se zajedničkim snagama svijet na mreži učiniti sigurnijim mjestom, bilo da je riječ o društvenim mrežama i utjecaju influencera ili svijetu gejminga, želimo biti dobar primjer svima. Projekti Škola odgovornog Influencanja i A1 Playscape – Minecraft svijet, samo su posljednji u nizu koje smo radili u suradnji s CSI-jem, a koji su posvećeni ispravnim postupanjima na mreži. Koliko nam je važan pozitivan utjecaj na mlade govori i činjenica da smo u regionalno najistaknutijoj gejming A1 Adria League nametnuli pravilo nulte tolerancije govora mržnje kako bi jasno iskazali stav i vrijednosti koje zagovaramo- poručila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podršku projektu pružila je i Osnovna škola Središće koja je na jedan dan postala centar brojnih zbivanja koja su omogućila mladima, njihovim učiteljima te roditeljima da sudjeluju uživo, ili online, na radionicama, predavanjima te poslušaju panel raspravu u kojoj su sudjelovali stručnjaci za temu.

Koliko je važna uloga roditelja u zaštiti djece na internetu, potvrdio je Ivan Pakšić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prema njegovim riječima, problem nije samo nedovoljna educiranost djece o opasnostima na internetu, već i njihovih roditelja.

- Velik dio roditelja ima lažnu svijest o sigurnosti vlastite djece na mreži. To što im je dijete pred ekranom kod kuće ne znači da je ondje sigurno i zaštićeno. Sigurno, svjesno i kontrolirano korištenje Interneta preventiva - objašnjava Pakšić.

S tim se slažu i iz Ureda pravobraniteljice za djecu. Doista, prema riječima Helence Pirnat Dragičević, digitalno okruženje mijenja obiteljsku dinamiku. Prema posljednjim istraživanjima, čak 79 posto djece do dvije godine u Hrvatskoj koristi digitalnu tehnologiju zbog čega je uvođenje medijske pismenosti u vrtiće i škole itekako nužno. 

- Prije nego sadržaj podijelimo na internetu, moramo biti svjesni da je naš digitalan otisak trajan, a namjere s druge strane ekrana ponekad i nisu dobronamjerne. Stoga, iskoristimo dobre strane interneta, ali nemojmo dopustiti da nam on postane zamjena za offline život, već da postane njegova nadopuna - zaključuje Pirnat Dragičević.

Kako bi s učenicima otvoreno pričala o izazovima, pedagoginja Osnovne škole Središće, Tjaša Juraković Antolić pokrenula je projekt 'Čajanka s pedagoginjom'.

- Kako bi na zabavan način potaknuli analiziranje i kritičko promišljanje o raznim temama pa i onim povezanim s izazovima sigurnosti na mreži, redovno uz čaj komuniciramo sa svojim učenicima i kroz razgovor se trudimo uputiti ih na ispravna ponašanja i opasnosti kojih trebaju biti svjesni.- kazala je. S obzirom na to da sadržaj kojem su učenici izloženi često nije pozitivan, kvalitetna suradnja roditelja i škole također je ključan korak u prevenciji.

Na pitanje kako zaštiti djecu na internetu, Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), naveo je kako HAKOM kontinuirano provodi razne aktivnosti od kojih je posebice istaknuo edukativnu brošuru za roditelje koju izdaju već sedmu godinu za redom, a pokrenuli su i projekt "Kalkulator privatnosti“ koji služi analizi privatne izloženosti opasnostima prilikom korištenja interneta i upozorava kako se zaštititi od opasnosti.

A kolika je važnost vremena koje roditelji posvećuju djeci bilo u edukaciji o opasnostima na internetu ili kroz zajedničke aktivnosti poput sporta, igre ili učenja, istaknuo je i ovogodišnji ambasador Dana sigurnijeg interneta, Domagoj Jakopović – Ribafish. - Treba razgovarati s djecom. Kvalitetna komunikacija je ključ. Jako sam sretan što je moj projekt „RokOtok“, iako nastao iz tragedije, iznjedrio toliko toga lijepoga – od poticanja ljubavi prema sportu i podizanja ekološke svijesti - kazao je Jakopović.

VIDEO U Zablaću kod šibenika zaledila se površina mora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije