Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUROSLAV BULJUBAŠIĆ

Iznenadno preminuo poznati splitski poduzetnik: Bio je jedan od najbogatijih Hrvata

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
Autori: Slavica Vuković, Vecernji.hr, hina
08.06.2023.
u 17:24

Neslužbeno doznajemo kako je bio na brodu s obitelji na Sardiniji gdje je dobio moždani udar.

Ovog je četvrtka preminuo poznati splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić u 63. godini života. Neslužbeno doznajemo kako je bio na brodu s obitelji na Sardiniji gdje je dobio moždani udar. 

Juroslav Buljubašić nosio je dugo epitet najbogatijeg Dalmatinca, a čak je ponio i nadimak SEM prema svojoj tvrtki Split Elektromont. Lakše je nabrojiti poslove kojima se nije bavio nego one kojima jest, a koji su bili većinom uspješni. Čovjek je to s brojnim prijateljima, a s njim je razgovarati, uvjerili smo se u intervjuu kojeg je dao Večernjem listu još 2020., doista lako, nevjerojatno se brzo nađe zajednički jezik.

Sredinom osamdesetih imao je tvrtku SEM (Split Elektromont) za montažu telefonskih centrala i uređaja. Spojio je prvi faks na ovim prostorima, prvi je počeo posao sa satelitskim antenama. Devedesetih je krenuo u posao s putničkim brodovima, a 1993. je povezao Split i Anconu. Kasnije su došli veći brodovi koji su plovili na prekooceanskim rutama. Imao je dva hotela, putničku agenciju, bio je osnivač Splitsko-dalmatinske banke.

VEZANI ČLANCI:

Juroslav Buljubašić također je bio i prvi Hrvat koji je uplatio rezervaciju sjedala za prvi komercijalni let u zemljinu orbitu. Cijena „putne karte“ za nešto manje od dva sata leta je 200 tisuća dolara, a rezervacija je deset posto cijene, dakle, 20 tisuća dolara. „Strah od nepoznatog nikada me nije priječio da nešto napravim, neki moji poslovni potezi bili su rizičniji od ovog putovanja u svemir“, objašnjavao Buljubašić tu svoju odluku.

U javnosti je poznato da je bio u dobrim odnosima s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom koji je plovio na njegovoj 18-metarskoj jahti "Malo vitra" nakon što je podnio ostavku na premijersku dužnost.

Komentara 47

PI
pivodavac
18:10 08.06.2023.

Badave mu sve to kaj je imal.

CH
Changi
18:48 08.06.2023.

Inače, do 1990. pokojni se zvao Jugoslav.

PE
Penkalar
18:40 08.06.2023.

Pfizer udar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije