Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incijativa

Ivo Josipović partizane zove u posjet Bleiburgu, oni ne žele ići

josipović
Davor Puklavec/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
13.06.2010.
u 10:00

– Ima nekoliko kombinacija, ali to još nije do kraja dogovoreno i nema fiksirana datuma ni programa.

Predsjednik Josipović rado bi posjetio Bleiburg u pratnji delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista i odao počast žrtvama, ali kako se sada čini, partizani mu u tome nisu spremni pomoći. Iako se već bio pronio glas kako je sve dogovoreno i da će Josipović biti na Bleiburgu 20. lipnja, dva dana uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, on nam to nije potvrdio.

Bez crnih uniformi


– Ima nekoliko kombinacija, ali to još nije do kraja dogovoreno i nema fiksirana datuma ni programa. Više sam puta rekao da bih otišao na Bleiburg, ali pod nekim uvjetima: da ondje ne bude crnih uniformi i ustaških obilježja, da se sam čin ne politizira i da se prije svega oda počast nevinima koji su stradali. Konzultacije o sastavu delegacije traju, rado bih da u njoj budu i hrvatski antifašisti i pripadnici nacionalnih manjina, ali još ništa nije dogovoreno – objasnio je predsjednik Josipović.

No da je tu temu stavio pred članove SABA-e, partizane, može se zaključiti iz izjave Tomislava Badovinca, predsjednika Saveza društava “Josip Broz Tito”. On je potvrdio da je na Predsjedništvu SABA-e bilo govora o prijedlogu da se ide na Bleiburg s predsjednikom.

– Osobno sam bio spriječen prisustvovati sjednici Predsjedništva SABA-e, ali imam informaciju da se članovi nisu složili da je odlazak na Bleiburg dobra ideja. I sam mislim da onamo ne treba ići naša delegacija, ali se zauzimam za to da Hrvatska, kao svaka uređena i kulturna država, ima spomenik neznanom junaku, možda na Medvedgradu ili na krematoriju, kojim bi se odala počast i svim nevinim žrtvama i svim borcima za Hrvatsku. Jednostranim se posjetima samo dižu tenzije i zato sam protiv odlaska u Bleiburg – kaže T. Badovinac. Ivan Fumić smatra da je odluka hoće li ići na Bleiburg ili ne predsjednikova osobna stvar, ali za borce to nije tako jednostavno.

Mesić je protiv

– Mi smo mnogo puta izrazili žaljenje zbog svih nevinih žrtava rata, od Jasenovca i Jadovna do onih koje su stradale u okolici Maribora, i njima pripada pravo na odavanje počasti. Stoga podržavam odlazak u Tezno, ali ne i u Bleiburg – kaže Fumić. I Slavko Goldstein rezerviran je prema najavi posjeta. – Mislim da bi predsjednik države i predstavnici antifašista trebali otići na Bleiburg, ali prethodno bi se morali ispuniti neki uvjeti koji po mome mišljenju još ne postoje – kaže S. Goldstein. Protiv službenog je posjeta državnog vrha Bleiburgu i bivši predsjednik države, a sadašnji doživotni počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić. U žestokom prvom govoru u novoj funkciji, koji je održao na Predsjedništvu SABA-e u četvrtak, rekao je da “treba osuditi zločine koje su pojedinci počinili poslije rata, ali nikako ne odavati službenu počast pripadnicima kvislinških snaga koje su četiri godine ratovale na strani nacifašističkih okupatora”.

Komentara 415

OB
-obrisani-
10:25 14.06.2010.

Dan_Marinovic .da imaš dijakriticke znakove na tipkovinici rekao bih da imaš o cemu pricati jer živiš ovdje i poznaješ situaciju. Pošto ih nemaš, nemaš pravo pricati o ovdašnjoj situaciji... auf wiedersehen..!!.....ni analize mene ti nece pomoci..!!!pomoci..!!!

MA
mar06mir
11:08 14.06.2010.

Josipovic pravi lakrdiju od ovoga pozivajuci zlocince na mjesto zlocina za koji jos nisu odgovarali. A Mesic je jos uvijek trvrdoglavi magarac. Koja besmislena izjava: “treba osuditi zločine koje su pojedinci počinili poslije rata...\". Zar organizirane zlocine koje su pocinile komunisticke snage, dakle ne pojedinci, ne treba osuditi?

Avatar stravaxx
stravaxx
10:12 14.06.2010.

a da nije josipović novi mesija. da nas sve zbliži i ujedini. da osnuje novi savez svih koji su se tukli zadnjih 100 godina na ovim prostorima. mesić neka bude sekretar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije