Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivo Josipović partizane zove u posjet Bleiburgu, oni ne žele ići

– Ima nekoliko kombinacija, ali to još nije do kraja dogovoreno i nema fiksirana datuma ni programa.
13. lipnja 2010. u 10:00 415 komentara 34 prikaza
josipović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Josipović rado bi posjetio Bleiburg u pratnji delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista i odao počast žrtvama, ali kako se sada čini, partizani mu u tome nisu spremni pomoći. Iako se već bio pronio glas kako je sve dogovoreno i da će Josipović biti na Bleiburgu 20. lipnja, dva dana uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj, on nam to nije potvrdio.

Bez crnih uniformi


– Ima nekoliko kombinacija, ali to još nije do kraja dogovoreno i nema fiksirana datuma ni programa. Više sam puta rekao da bih otišao na Bleiburg, ali pod nekim uvjetima: da ondje ne bude crnih uniformi i ustaških obilježja, da se sam čin ne politizira i da se prije svega oda počast nevinima koji su stradali. Konzultacije o sastavu delegacije traju, rado bih da u njoj budu i hrvatski antifašisti i pripadnici nacionalnih manjina, ali još ništa nije dogovoreno – objasnio je predsjednik Josipović.

No da je tu temu stavio pred članove SABA-e, partizane, može se zaključiti iz izjave Tomislava Badovinca, predsjednika Saveza društava “Josip Broz Tito”. On je potvrdio da je na Predsjedništvu SABA-e bilo govora o prijedlogu da se ide na Bleiburg s predsjednikom.

– Osobno sam bio spriječen prisustvovati sjednici Predsjedništva SABA-e, ali imam informaciju da se članovi nisu složili da je odlazak na Bleiburg dobra ideja. I sam mislim da onamo ne treba ići naša delegacija, ali se zauzimam za to da Hrvatska, kao svaka uređena i kulturna država, ima spomenik neznanom junaku, možda na Medvedgradu ili na krematoriju, kojim bi se odala počast i svim nevinim žrtvama i svim borcima za Hrvatsku. Jednostranim se posjetima samo dižu tenzije i zato sam protiv odlaska u Bleiburg – kaže T. Badovinac. Ivan Fumić smatra da je odluka hoće li ići na Bleiburg ili ne predsjednikova osobna stvar, ali za borce to nije tako jednostavno.

Mesić je protiv

– Mi smo mnogo puta izrazili žaljenje zbog svih nevinih žrtava rata, od Jasenovca i Jadovna do onih koje su stradale u okolici Maribora, i njima pripada pravo na odavanje počasti. Stoga podržavam odlazak u Tezno, ali ne i u Bleiburg – kaže Fumić. I Slavko Goldstein rezerviran je prema najavi posjeta. – Mislim da bi predsjednik države i predstavnici antifašista trebali otići na Bleiburg, ali prethodno bi se morali ispuniti neki uvjeti koji po mome mišljenju još ne postoje – kaže S. Goldstein. Protiv službenog je posjeta državnog vrha Bleiburgu i bivši predsjednik države, a sadašnji doživotni počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić. U žestokom prvom govoru u novoj funkciji, koji je održao na Predsjedništvu SABA-e u četvrtak, rekao je da “treba osuditi zločine koje su pojedinci počinili poslije rata, ali nikako ne odavati službenu počast pripadnicima kvislinških snaga koje su četiri godine ratovale na strani nacifašističkih okupatora”.

\"Kome je stalo da zaustavi lažnu povij

\"Kome je stalo da zaustavi lažnu povijest neće ići u Bleiburg\"

Čini se da Josipović ne bi našao razumijevanje ni među pripadnicima srpske nacionalne manjine. – Ako predsjednik odabere neko mjesto u Sloveniji na kojem su stradale žrtve prijekih sudova i odmazdi, pratio bih ga ako me pozove. Međutim Bleiburg nije takvo mjesto i kome je stalo do toga da zaustavi rehabilitaciju lažne povijesti neće ići u Bleiburg – rekao je Pupovac.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • -obrisani-:

  Dan_Marinovic .da imaš dijakriticke znakove na tipkovinici rekao bih da imaš o cemu pricati jer živiš ovdje i poznaješ situaciju. Pošto ih nemaš, nemaš pravo pricati o ovdašnjoj situaciji... auf wiedersehen..!!.....ni analize mene ti nece pomoci..!!! ... prikaži još!pomoci..!!!

 • mar06mir:

  Josipovic pravi lakrdiju od ovoga pozivajuci zlocince na mjesto zlocina za koji jos nisu odgovarali. A Mesic je jos uvijek trvrdoglavi magarac. Koja besmislena izjava: “treba osuditi zločine koje su pojedinci počinili poslije rata...\". Zar organizirane zlocine koje su pocinile ... prikaži još! komunisticke snage, dakle ne pojedinci, ne treba osuditi?

 • Avatar stravaxx
  stravaxx:

  a da nije josipović novi mesija. da nas sve zbliži i ujedini. da osnuje novi savez svih koji su se tukli zadnjih 100 godina na ovim prostorima. mesić neka bude sekretar.