Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVA CARINA ZA PROLAZ

'Ispalite li jedan metak, Perzijski zaljev postaje krvavo more'

Iranska vojska
Foto: Pixsell
12.07.2019.
u 12:23

Tenzije u Zaljevu povećavaju se u vrijeme dok američki predsjednik Donald Trump pokušava stvoriti vojnu koaliciju protiv Irana. Za sada, osim Saudijske Arabije i Izraela, dvije zemlje najljuće suparnice Irana, nitko nije spreman ući u tu koaliciju koja bi “štitila brodove od Iranaca”

Napetosti u Zaljevu svaki dan su sve veće i strahuje se da bi mogle izmaknuti kontroli te bi mogao izbiti rat s dalekosežnim posljedicama koje bi osjetio cijeli svijet.

Nakon što su se britanski marinci prošloga tjedna ukrcali na iranski tanker Grace 1 u vodama ispred Gibraltara, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU protiv Sirije, što je izazvalo diplomatsku napetost između Velike Britanije i Irana.

Najozbiljniji incident dosad

Kao odgovor na potez Velike Britanije, iranski brodovi pokušali su “omesti prolaz” britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac tvrde u vladi Velike Britanije.

Kako bi izbjegla incident, britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja.

Američki mediji, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, tvrde kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi. Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda demantirala je tvrdnju da je došlo do incidenta u Hormuškom tjesnacu.

“U posljednja 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Hormuškom tjesnacu pa također ni s britanskim”, navela je Revolucionarna garda.

Kao i Iranska revolucionarna garda i predsjednik Irana Hassan Rouhani zaprijetio je da će se Britanija suočiti s “posljedicama” zbog zapljene iranskog naftnog tankera dok garda traži i zapljenu britanskih tankera. Tenzije u Zaljevu povećavaju se u vrijeme dok američki predsjednik Donald Trump pokušava stvoriti vojnu koaliciju protiv Irana.

Za sada, osim Saudijske Arabije i Izraela, dvije zemlje najljuće suparnice Irana, nitko nije spreman ući u tu koaliciju koja bi “štitila brodove od Iranaca”, a onda se i borila protiv Irana dođe li do rata. UAE i Bahrein, dvije male bogate zaljevske zemlje, za sada stoje po strani. Međutim, Trump pokušava, da što više zaljevskih zemalja uđe u koaliciju kako bi financirale boravak američkih vojnika u Zaljevu te sam rat, ako do njega dođe, te se tako počeo dodvoravati katarskom emiru Tamimu bin Hamadu Al Thaniju, kojeg je prije tri dana primio u Bijeloj kući, a lani ga je optužio da je jedan od “najvećih financijaša terorizma”. Od terorista, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani, za Trumpa je preko noći postao “pravi državnik, pošten, karizmatičan, pravi prijatelj”.

Međutim, katarski je emir odbio ući u koaliciju protiv Irana, jer je Katar, upravo zahvaljujući Iranu, uspio izbjeći izolaciju koju im je lani nametnula Saudijska Arabija uz pomoć ostalih zemalja Zaljeva.

Katar je danas, zahvaljujući zračnom prostoru Irana i izlasku na iranskom moru, uspio ostati povezan sa svijetom. Iako se Iran i Katar ne slažu u mnogim stavovima, pogotovo oko rata u Jemenu i Siriji, našli su zajednički jezik i obostrane interese.

Traži ratnu koaliciju

Iako SAD želi oformiti međunarodnu vojnu koaliciju kako bi osigurao slobodu plovidbe oko Irana i Jemena, analitičari su uvjereni da Trump priprema koaliciju za rat protiv Irana. Donald Trump nastavlja ratnu retoriku i upozorava da će uskoro pojačati američke sankcije. U međuvremenu , iranski brigadni general Gholam Reza Jalali, izjavio je da je Trump putem diplomatskih kanala poslao pismo u kojem kaže kako bi, da sačuvaju obraz i autoritet, na obaranje špijunske letjelice odgovorili bombardiranjem nekoliko iranskih nevažnih vojnih objekata, međutim, odgovor Irana bio je jasan, prvi metak koji bude ispaljen na Iran znači početak rata u kojemu bi se “Perzijski zaljev pretvorio u crveno more od krvi” i zbog toga je Trump odustao od vojne akcije.

Iranska vlast razmišlja o uvođenju carina svim brodovima koji prolaze Hormuškim tjesnacem i Bab al-Mandabom. Hormuški tjesnac nije samo geografsko nego i geopolitičko “usko grlo” u kojem je dovoljna jedna iskra, jedan ozbiljniji incident, da zapali požar rata na ionako trusnom i zapaljivom Bliskom istoku. Hormuški tjesnac nalazi se između Omana i Irana, a povezuje Perzijski zaljev koji se nalazi sjeverno i Omanski zaljev južno, s Arapskim morem. Na svom najužem dijelu širok je 33 kilometra, dok je prolaz za brodove širok samo tri kilometra. Ono što Hormuški tjesnac čini energetskom “žilom kucavicom” svijeta, jest podatak da kroz njega prolazi gotovo 40 posto svjetske nafte.

Komentara 65

Avatar nekakav
nekakav
13:23 12.07.2019.

čitati s razumijevanjem treba. ništa drugo se od vas ni ne traži. znači, engleski tanker je bio u iranski teritorijalnim vodama... teritorijalnim vodama, ne međunarodnim. a u teritorijalnim vodama moraš slušati gazdu. i što imaju vojni brodovi raditi u teritorijalnim vodama irana?!

DO
dobraviIa
14:03 12.07.2019.

"zaplijena" iranskog tankera nema nikakvu legalnu osnovu i u pravnom smislu je to obično gusarstvo.

DU
Deleted user
14:25 12.07.2019.

Europa treba inzistirati i posredovati u smirivanju tenzija. Sankcije Rusiji i Iranu najviše ekonomski štete Europi. Trump neće potpisati sporazum o smanjenju štetnih stakleničkih plinova, Trumpova vojska može gdje hoće i kad hoće bez obzira na stav NATO-a, Trump nameće Europi razne zahtjeve vezane za financije i migrante itd itd. America first je dovoljan slogan da se upale crvene lampice. Ako se Europa ne postavi ćvršće, ne izgradi jedinstveni obrambeni sustav koji neće ovisiti o Amerima neće biti sreće. Bilo koji rat širih razmjera ili eksplozija migranata najviše će ugroziti Europu. Ameri neće na svom tlu osjetiti niti rat niti migrante iz Azije niti bolesti koje prijete u takvim situacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije