Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMILI SLUČAJ

Tri iranska broda pokušala omesti britanskom tankeru prolaz kroz Hormuški tjesnac

HMS Montrose
Foto: Handout/Reuters/Pixsell
1/4
11.07.2019.
u 08:14

To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu.

Iranski brodovi pokušali su "omesti prolaz" britanskom tankeru kroz Hormuški tjesnac, izjavio je u četvrtak ujutro glasnogovornik britanske vlade. 

"Suprotno međunarodnom pravu, tri iranska broda pokušala su omesti prolaz trgovačkom brodu British Heritage prolaz kroz Hormuški tjesnac", kazao je glasnogovornik vlade u Londonu za agenciju Dpa. 

"Britanska fregata HMS Montrose bila je prisiljena stati između iranskih brodova i British Heritagea i izdati usmena upozorenja iranskim brodovima, koji su se potom okrenuli i maknuli s mjesta događaja", kazao je glasnogovornik.

"Zabrinuti smo ovom akcijom i nastavljamo s pozivima iranskim vlastima da smanje napetosti u regiji", dodao je glasnogovornik.

Američki mediji CNN i Fox News javili su, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, kako je pet naoružanih brodova Iranske revolucionarne garde neuspješno pokušalo zauzeti britanski tanker koji je ulazio u Hormuški tjesnac, usku strateški važnu brodsku rutu za prijevoz nafte između Irana i Arapskog poluotoka, kada su mu se približili iranski brodovi.

Iranci su navodno u iranskim teritorijalnim vodama naložili tankeru da stane, no britanski ratni brod koji je bio u pratnji tankera usmjerio je oružje na iranske brodove i upozorio ih da se maknu, što su oni i učinili, navodi se u medijskim izvješćima.  

Za sada nema komentara s iranske strane na medijska izvješća prema kojima je cijeli slučaj snimila američka letjelica.

Britanija je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru, koji je bio na putu za Španjolsku, pod sumnjom da je prevozio sirijsku naftu i time kršio međunarodne sankcije EU protiv Sirije.

To je izazvalo diplomatsku napetost između Britanije i Irana, koji je pozvao na razgovor britanskog veleposlanika u Teheranu.

Sve skupa se događa u vrijeme rastućih napetosti u Perzijskom zaljevu i problema oko očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma.

Komentara 8

AL
alphazulu99
09:32 11.07.2019.

Kad Britancima odgovara, pozivaju se na pravo, u protivnom se koriste silom.

DU
Deleted user
18:02 11.07.2019.

snimili slucaj ali cuko zgrabio slike i pobjegao, majke mi

Avatar nekakav
nekakav
11:13 11.07.2019.

bitno da su cijele nafte malo odskočile... ali... gdje je u cijeloj priči tu un? gdje je un, osnovan da zaštiti slabije od nasilja velikih i jakih, da kontrolira međunarodne odnose, regulira ponašanje... zašto un nije u stanju 2 godine se odrediti službeno u vezi sankcija koje ameri i dio zapada udara po cijelom svijetu, kako im se sprdne? nije li krajnje vrijeme da se un ili rasformira, prije svega da napusti američko tlo i smjesti negdje u neku stvarno neutralnu zemlju koja će biti neka oaza, gdje će svi biti sigurni i zbilja jednaki, il ida se jednostavno un raspusti, ionak nema više nikakvu svrhu postojati uopće? znači, amerika, engleska, u sukobu s nekom zemljom samo proglase sankcije, i onda druge zemlje tjeraju i prijete im da ne surađuju s tim zemljama kojima oni udare sankcije, jer će i njih udariti?! i da to pola svijeta samo gleda... pa time su priznale sve zapadne zemlje da nemaju niti jedan prerogativ države, nit su samostalne, nit neovisne, nit u ičemu autonomne! one su vazali, i treba im se ukinuti pravo glasa u un-u i svim međunarodnim organizacijama. za njih govori i odlučuje sad! druga stvar što su iz sukoba amerikanaca sa rusima, kinezima i irancima, sirijcima ,venezuelom, shvatili kolko su slabi, nemoćni ,da zaštite svoje interese u trgovinu (čemu drugom) sa tim od amerike sankcioniranim zemljama. trebat će puno graha pojesti da bi se europa digla na noge i bila samostalna. jer ovako... biti u strahu od amerike, jer će ti udariti kaznu... to život nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije