Naslovnica Vijesti Svijet

SAD želi vojnu koaliciju kako bi osigurao slobodu plovidbe u Perzijskom zaljevu

General američkih marinaca Joseph Dunford rekao je da želi "osigurati slobodu plovidbe" u regiji, u kojoj se nalaze ključni trgovinski pravci.
10. srpnja 2019. u 07:53 3 komentara 581 prikaza
Donald Trump i Joseph Dunford
Foto: DPA/AP/PIXSELL

Američki general rekao je da SAD želi oformiti međunarodnu vojnu koaliciju kako bi osigurao slobodu plovidbe oko Irana i Jemena, javlja BBC. General američkih marinaca Joseph Dunford rekao je da želi "osigurati slobodu plovidbe" u regiji, u kojoj se nalaze ključni trgovinski pravci.

Prerada Uranija ZBOG POVLAČENJA SAD-A Iran ponovno pokreće obogaćivanje uranija

Prošlog mjeseca SAD je okrivio Iran za napade na tankere u Omanskom zaljevu. General Dunford rekao je da SAD razgovara s nizom zemalja koje imaju "političku volju" podržati takve planove. SAD bi osigurao zapovjedne brodove, rekao je, ali cilj je da druge zemlje daju brodove i uspostave patrolu.

General Dunford je kazao da će SAD "raditi izravno s vojskama kako bi identificirao specifične mogućnosti" svake zemlje u podupiranju inicijative. 

Grace 1 INTERVENCIJA Iranski ministar obrane: Britansko zadržavanje iranskog tankera čin je prijetnje

Hormuški tjesnac i Bab al-Mandab ključne su strateške lokacije jer omogućuju ulaz iz oceana u Perzijski zaljev i u Crveno more.

General je rekao da će snaga inicijative ovisiti o broju zemalja koje odluče sudjelovati. "S malim brojem suradnika možemo imati malu misiju", rekao je. "Proširit ćemo to čim zemlje koje su voljne sudjelovati to iskažu", dodao je.

Svakodnevno gotovo četiri milijuna barela nafte prođe kroz Bab al-Mandab.

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
 • Avatar TheJack
  TheJack:

  Koliko se sjecam, plovidbu nitko nije ometao, a Iran se drzao sporazuma i trosio velike novce, ali u EU. Onda je Tramp, s pracom zakljucio, da je to ugroza interesa njegove ekipe, mada je rekao nacionalnih.

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Odlično su to smislili: Kupite naše vojne brodove pa s njima gurajte naše interese protiv Irana. Kad vam ih Iran potopi, ništa strašno - kupite još naših vojnih brodova.

 • Avatar raco
  raco:

  Opet vojna koalicija????Vidjeli smo je na djelu u Iraku i Libiji. Dokle će UN i ostatak Svijeta dopuštati ovakvo ponašanje?