Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privremeni dekan

Hrvatski studiji postali fakultet: 'Uskrsnuće' neslavno smijenjenog bivšeg ministra Pave Barišića

Pavo Barišić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.12.2019.
u 11:40

Bili su studij, pa centar, degradirani su na odjel, a sada su izborili fakultetski status

Hrvatski studiji nakon 26 godina rada jučer su i službeno postali fakultet – i sada će nositi naziv Fakultet hrvatskih studija.
Veliki iskorak, koji je trebao biti napravljen puno prije nego što su spomenutu ustanovu napustili brojni cijenjeni profesori i mladi znanstvenici, učinjen je tek sada, no gorak okus koji nose brojni profesori i studenti koji još rade ili studiraju na Hrvatskim studijima, ne smanjuje se ni danas kada se ustanova “izborila za statusni simbol”.

Osnovani 1992. godine

I to onaj statusni simbol koji je trebala dobiti još 2015. da je tada na toj adresi bilo akademske slobode i autonomije. Naime, Hrvatski studiji osnovani su 1992. kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij filozofije i društva, nakon toga imenovani su Sveučilišnim centrom s podružnicom Sveučilišta, da bi potom bili degradirani na odjel, kojem je 2017. čak prijetila opasnost da će biti ukinut.

Odjelom su Hrvatski studiji tada postali, podsjetimo odlukom Senata Sveučilišta, a na prijedlog rektora Damira Borasa. Njegovom su odlukom sada postali i fakultet. To, kako kažu na fakultetu, najviše odgovara prorektoru Sveučilišta i povjereniku za znanost na Hrvatskim studijima Anti Čoviću. Riječ je o 70-godišnjaku koji u mirovinu još ne namjerava ići iako po sili zakona mora. Riječ je o čovjeku koji je dosad, prije promjene statusa Hrvatskih studija, obavljao dvije funkcije – aktualni je prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i povjerenik za znanost na Hrvatskim studijima.

No što će točno Ante Čović obnašati sada na Hrvatskim studijima kada su postali fakultet tek treba vidjeti. Zasad se zna da će privremeni ravnatelj ustanove, odnosno dekan biti bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić. Tu odluku donio je rektor Sveučilišta Damir Boras.

Pavo Barišić je, naime, devedesetih obnašao dužnost zamjenika voditelja Hrvatskih studija, a sadašnji povjerenik za znanost Ante Čović bio je voditelj. No, nekadašnji ministar obrazovanja Barišić, čiji je mandat naslijedila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, pamti neslavno smjenjivanje upravo u spomenutoj instituciji, i to ono koje je potpisao prof. dr. sc. Marijan Šunjić koji je rektorski mandat obnašao od 1991. do 1998. i na čiji su prijedlog i inicijativu Hrvatski studiji i osnovani. Upravo je on nekoliko puta u javnosti isticao i da je Pavu Barišića i Antu Čovića tih godina smijenio zbog njihove “privatizacije” Hrvatskih studija, njihova zatvaranja i potpunog kontroliranja institucije, uključujući i upitne financijske transakcije. Od jučer, kada su Hrvatski studiji dobili status fakulteta, sudeći po odaslanom priopćenju, poslanje novoga fakulteta jest istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno nasljeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu, o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu sveučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Uz Pavu Barišića koji je sada imenovan privremenim ravnateljem te ustanove, rektor Damir Boras imenovao je i 34 člana Fakultetskog vijeća, iako su članovi tog vijeća na svim drugim fakultetima izabrani, a ne imenovani. Još šest članova Vijeća birat će se iz redova studenata, od čega četiri s preddiplomskih i diplomskih studija, a dva s poslijediplomskih studija imenovat će Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija.

Njihova je zadaća da pod nadzorom osnivača pripreme početak rada ustanove i prirede opće akte. No upravo taj put kojim rektor imenuje i članove Vijeća daje jasno naslutiti da ni sada Hrvatski studiji kao fakultet nemaju akademsku autonomiju jer je praksa svih fakulteta jasna – članovima fakultetskih vijeća postaju svi oni zaposlenici koji su izabrani u znanstveno-nastavna zvanja, ne bira ih i ne imenuje rektor.

Statut u godinu dana

S druge strane, važan je još jedan detalj koji u priči s Hrvatskim studijima ne smije ostati zanemaren. Iako je jučer i službeno postala fakultetom, ta ustanova i dalje nema dopusnicu za rad. Ministarstvo obrazovanja još je nije izdalo.

– Do donošenja Statuta Fakulteta hrvatskih studija, uz prilagodbu naziva sukladno novomu pravnomu položaju, primjenjivat će se postojeći akti Hrvatskih studija osim u dijelovima koji su u suprotnosti sa zakonom, Statutom Sveučilišta ili ovom Odlukom. Svi sudski postupci započeti u ime ili protiv Sveučilišta u Zagrebu, podružnice Hrvatskih studija, završit će se s tom strankom – piše u odluci o osnivanju. Za izradu Statuta Fakulteta hrvatskih studija ostavljen je prostor od godine dana.

Komentara 8

AF
afer
12:46 11.12.2019.

Pavu su topili oni isti koji danas plutaju na moru. I šire zadah propalog imperija...

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
12:00 11.12.2019.

Nije "neslavno" smijenjen već je otišao u rekonstrukciji vlade nakon izbacivanja sekte most. Sve lažne optužbe o plagiranju pobijene su istinom. Idemo dalje Pavo.

Avatar southman
southman
12:13 11.12.2019.

Pavo je dokaz što plaćenički mediji u suradnji sa samoljubivim znanstvenicima tipa Đikić mogu napraviti čestitom i poštenom čovjeku !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije