Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvatski radnici u Njemačkoj u strahu: 'Ne znam kako bismo podnijeli taj udarac'

Smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama, kaže Jozo Radoš
14. lipnja 2018. u 16:41 87 komentara 109658 prikaza
Bauštela
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Nakon što je krajem prošlog mjeseca njemački europski zastupnik Sven Schulze (CDU) ponovno aktualizirao otprije poznati zahtjev određenih političkih struja da se njemački dječji doplatak za strane radnike izjednači s istoznačnim primanjima u njihovim matičnim zemljama, u strahu su i mnogi gastarbajteri iz Hrvatske. Jer – razlika između njemačkog i hrvatskog doplatka je golema.

euri 'Teško shvatljivo' AfD ne želi da se novac iz Njemačke šalje u Hrvatsku

– Teško je objasniti što bi mojoj obitelji značilo da nam Njemačka ukine državni doplatak za djecu, jer ni sam ne znam kako bismo podnijeli takav udarac – objašnjava za Deutsche Welle Dalibor iz Nove Gradiške, građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju cesta. On i njegova supruga imaju troje djece za koje primaju, redom: 195 plus 200 plus 205 eura mjesečno.

– Poznato mi je da neki doslovno izmišljaju svašta o sebi, čak i krivotvore da imaju djecu, no to bi ipak bilo moguće primjereno službeno regulirati. A sve više naših dolazi. Evo, i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s obiteljima, a sad i kum ide po svoju djecu. Ma, ne znam tko će uopće ostati dolje – dodaje Dalibor. Naglašava ipak da ljudi uglavnom vjeruju kako je to još daleko od realizacije, nasreću, jer je i ranije takva inicijativa u više navrata bivala osujećena.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako mu je najvažnija pravednost prema obiteljima u Austriji reformske mjere Austrija nastavlja rezove: Djeci stranaca manje novca

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš (GLAS) ne slaže se s kolegom Svenom Schulzeom. 

– Budući da su svi strani radnici iz ostalih država članica EU u Njemačkoj u istoj mjeri kao i domaći radnici obveznici njemačkog poreznog zakona, imaju pravo i na jednak pristup socijalnim fondovima. Štoviše, smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama – kaže Radoš.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu – čak 4 iz jedne države:

Bauštela
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.
Sebastian Kurz VELIKA UŠTEDA Austrija smanjuje dječje doplatke za djecu radnika iz inozemstva, evo zašto
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

  • brajkovic1:

    Imaju pravo. Zašto da njemački poreznik plaća djecu koja su vani? Neka dodju tamo živjeti sa obitelji pa bi vidili kako je teško ali to je isto kao da plaća hrvatski poreznik djeci u Kini

  • vedran.topic.3:

    Hrvatska nema dječji doplatak. Dječji doplatak su novci koje dobivaju sva djeca, dok moja djeca nisu nikada dobili dječji doplatak, što znači da ga nema!!!

  • schwertransport:

    Ja imam dvoje dijece Ja i supruga imamo primanje nesto malo vece iznad prosijeka u hr Po osobi iznosi u hr 1663kn Jos dvije godine pa mi je starije dijete punoljetno Nikada nismo mogli ostvariti dijeciji doplatak Smatram da su ... prikaži još!m da su moja dijeca manje vrijedna za Republiku Hrvatsku od one dijece koja imaju pravo na dijeciji doplatak Hvala od srca Republika Hrvatska