Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reformske mjere

Austrija nastavlja rezove: Djeci stranaca manje novca

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako mu je najvažnija pravednost prema obiteljima u Austriji
Foto: HEINZ-PETER BADER/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.05.2018.
u 12:14

Kritika se čula i iz Hrvatske, i to još u siječnju kad je eurozastupnica Dubravka Šuica u pismu EK mjeru nazvala diskriminatornom

U Hrvatsku se svake godine iz drugih europskih država sliju milijuni eura doplatka za djecu čiji jedan ili oba roditelja rade u inozemstvu. Njemačka tako pomaže 17 tisuća djece, dok Austrija godišnje u Hrvatsku šalje sedam milijuna eura. Nakon što je Njemačka već najavila kako namjerava srezati iznos doplatka, odnosno prilagoditi ga troškovima života u državi u kojoj dijete živi, sada je i Austrija predstavila slične reformske mjere koje bi im, kažu, godišnje uštedjele više od 100 milijuna eura.

Opterećen proračun

Hoće li tomu zaista biti tako, ovisi i o reakciji Europske komisije koja je već više puta ponovila kako je riječ o diskriminaciji, a glasovi nezadovoljstva stižu i iz država koje su najviše pogođene najavljenim mjerama te od europarlamentaraca.

Nova austrijska mjera uštede dio je programa koalicije narodnjaka (ÖVP) i slobodnjaka (FPÖ) pod vodstvom kancelara Sebastiana Kurza. Sam kancelar u razgovoru za Večernji list komentirao je kako im je važna pravednost prema obiteljima u Austriji, a to mogu postići samo ako djecu gostujućih radnika prilagode standardima zemlje u kojoj djeca žive te kako imaju stručno mišljenje u kojem stoji da i EU potvrđuje pravnu konformnost te mjere.

Visina dječjeg doplatka u Austrija kreće se od 112 do 162 eura mjesečno, a Beč ga plaća za 132 tisuće djece u inozemstvu. Za usporedbu, navode austrijski izvori, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura. Najveće “opterećenje” predstavljaju djeca radnika iz Mađarske, njih 28 tisuća, na koje godišnje ode 80 milijuna, potom djeca u Slovačkoj (63 milijuna za 30 tisuća djece), Poljskoj (38 milijuna za 18 tisuća djece). Slijede Rumunjska i Slovenija u kojima djeca primaju godišnje sedam milijuna eura.

Dok je broj djece iz Hrvatske čiji roditelji rade u Austriji relativno malen, u Njemačkoj su na samom vrhu po isplaćenoj pomoći, odmah iza Poljske. Prema njemačkim podacima, dječji doplatak iz te države dobiva 17 tisuća djece u Hrvatskoj. Za prvo i drugo dijete od početka ove godine isplaćuje se po 194 eura, za treće dijete 200, a za četvrto i svako sljedeće po 225 eura mjesečno. Pitanje dječjeg doplatka za djecu koja ne žive u Njemačkoj dugo je na dnevnom redu njemačke politike, i to vladajuće koalicije, a nedavno im se pridružila i stranka Alternativa za Njemačku. Plan je također prilagoditi visinu doplatka standardu zemlje u kojoj djeca žive. Najveće smanjenje – ono od 50 posto – odnosilo bi se na djecu iz Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Mađarske. Djeca koja žive u Grčkoj, Češkoj ili na Cipru dobivala bi dječji doplatak u visini 75 posto njemačkog.

Takve najave izazvale su burne reakcije u državama najpogođenijima novim mjerama.

Europska komisija protiv

Kritika se čula i iz Hrvatske, i to još u siječnju kad je eurozastupnica Dubravka Šuica izvijestila kako Njemačka, Austrija, Nizozemska i još neke članice EU ne odustaju od ideje da smanje dječji doplatak za djecu stranaca. Šuica je uputila i pismo EK pozivajući je na očitovanje o mjeri koju smatra izrazito diskriminatornom.

– U nekoliko zemalja EU pojavila se populistička tendencija o smanjenju dječjih doplataka za djecu “EU stranaca”. Plan je smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive – objašnjavala je Šuica.

Europska komisija lani je vrlo oštro reagirala na prvotni njemački plan te ga srezala u korijenu. Povjerenica Europske komisije za rad i socijalna pitanja Marianne Thyssen tada je u pismu njemačkoj vladi istaknula kako je njihov prijedlog zakona u suprotnosti europskim zakonima i da predstavlja diskriminaciju građana EU. Unatoč tomu, Austrija, a najvjerojatnije i Njemačka, i dalje inzistiraju na smanjenju dječjeg doplatka za djecu stranaca.

Komentara 4

KA
KaraMarko
15:34 04.05.2018.

Austrija je prava zemlja!

IT
I-To
16:10 04.05.2018.

Sve zapadne zemlje smanjuju primanja pomalo pripremaju ih za dane kad nebude u kasama novca a svjet očekuje dan X.

MX
Mister X
14:29 04.05.2018.

Austrija nastavlja rezove: Djeci stranaca manje novca; kao neüto üto je ne doreäeno mo#e da namjerno vodi u zabludu. Djeci stranaca koja žive u zemljama gdje im roditelj -i rade nema ni riječi o manje novaca ! Naravno da ovisnono sa koje strane se gleda je i nije npravda ! Gdje to politika mjenja i donosi nove zakone za ljepši život građnai da ih usreči i da im da više . I kada daju nekome ko nešto 3 ili 5% povišice zna se da kroz nova poskupljenja i poreze im to i još više oduzmu - zakonski opet otmu ! Švabi imaju štos u jedan đep ti daju a iu drugoga uzimaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije