Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ SANADER

Hoće li bolesti zakočiti procese Ivi Sanaderu i partnerima

Ivo Sanader
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
19.10.2016.
u 19:35

Šest godina od uhićenja u Austriji nijedan sudski postupak protiv Sanadera nije dovršen, a s obzirom na sve, pitanje je i kada će biti

Početkom prosinca 2010. Ivo Sanader, bivši premijer i bivši šef HDZ-a, uhićen je na autocesti u Austriji dok je pokušavao izmaknuti optužbama USKOK-a za korupciju ozbiljnih razmjera. U srpnju idućeg ljeta izručen je Hrvatskoj zbog afere Fimi media.

U međuvremenu se na optuženičkoj klupi našao i zbog nekolicine drugih postupaka, a šteta u tim predmetima mjerila se u stotinama milijuna kuna.

Danas, šest godina kasnije, nakon što je prvo Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu u aferama Hypo i Ina-MOL, a Vrhovni sud nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media, Sanader je još uvijek slobodan čovjek.

No ishod njegovih sudskih postupaka, bilo da je riječ o početku nekih suđenja ili nastavku drugih suđenja, poprilično je neizvjestan. Naime, bivšem premijeru dijagnosticiran je karcinom prostate, zbog kojeg je, kako se jučer moglo čuti na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je trebalo biti nastavljeno suđenje za aferu Fimi media, u ponedjeljak hospitaliziran.

Bivši je premijer jučer trebao biti operiran, a što će zatim se zatim događati, kazao je Tomislav Dujmenović, sudski vještak.– S obzirom na navode u medicinskoj dokumentaciji, nakon operacije u bolnici će biti najmanje 10 dana.

Poslije toga slijedi postoperativni oporavak od najmanje dva mjeseca. Nakon dva mjeseca bit će objektivno sposoban za nastavak suđenja, no to će, naravno, ovisiti i o tome kakvi će mu biti nalazi nakon operacije – kazao je vještak.

S obzirom na navedeno, Irena Kvaternik, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, suđenje je odgodila do 21. prosinca. Na toj će se raspravi ponovno razmatrati zdravstveno stanje Ive Sanadera, nakon čega će sud odlučiti što i kako dalje.

Ako bude raspravno sposoban, suđenje će se vjerojatno nastaviti negdje početkom iduće godine, nakon što prođu božićni i novogodišnji praznici. Ako njegovo zdravstveno stanje ne bude zadovoljavajuće, postupak će vjerojatno biti stavljen na čekanje do daljnjeg.

Naime, teško je očekivati da će se tražiti razdvajanje postupka u odnosu na njega budući da je i činjeničnim opisom optužnice vezan uz ostale optuženike – Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević, Ratka Mačeka te HDZ i Fimi mediju – pa razdvajanje postupka u odnosu na Sanadera ne bi ubrzalo suđenje ostalima.

Sanaderovi zdravstveni problemi reflektirat će se i na ostale njegove postupke. Prvi od njih je suđenje za aferu HEP-DIOKI, a pripremno ročište u tom predmetu trebalo se održati 20. listopada, no unaprijed je odgođeno. U tom su predmetu, osim Sanadera, optuženi Ivan Mravak i Robert Ježić, a kako su obojica ozbiljno bolesna, dalje od potvrđivanja optužnice koje je podignuta u svibnju 2012. u tom se predmetu nije stiglo.

Na čekanju je i suđenje za aferu Planinska u kojem je rasprava preotvorena na dan kada je trebala biti objavljena nepravomoćna presuda radi dopune vještačenja. Vještačenje je dopunjeno, no nastavak suđenja još nije zakazan, a ne zna se ni kada će ponovo početi suđenje za aferu Hypo i Ina-MOL     

>> Sanaderu dijagnosticiran karcinom prostate, danas bi trebao na operaciju

Komentara 21

DU
Deleted user
03:10 20.10.2016.

Advokati su mu dali dijagnozu. Operirat će zdravu prostatu a ko' ne vjeruje neka mu zaviri u guzicu. Do kraja života se riješio suda.

CH
CH2710
19:49 19.10.2016.

Tip s milijardama € koje je maznuo može bez problema potplatiti koga treba i hoće, tako da je za mene više nego upitno: a) da li i koliko je stvarno proveo o zatvoru, i b) da li stvarno ima karcinom, ili je od potplaćenog dr. dobio lažni nalaz da ne mora biti na suđenju?

Avatar 2222
2222
20:34 19.10.2016.

Mozda bi bilo dobro pogledati dali je operacija u opce I bila???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije