Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most od nacionalne važnosti

HAC traži trojac koji će danonoćno nadzirati Krčki most, platit će ih ukupno 850.000 kn

Stvaraju se gužve na Krčkom mostu zbog radova
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
13.02.2022.
u 09:55

Autoceste će “čuvarima” mosta dugog nešto manje od kilometar i pol “osigurati opremljenu radnu prostoriju s grijanjem, strujom, telefonom, sanitarnim čvorom te prostorom za presvlačenje”

Dalekozor, megafon, pištolj, voki-toki. Ili mobitel, tko što već ima, i pravac - Krčki most! Zašto? Pa na dežurstvo! Traje ono ondje 365 dana u godini, 24 sata dnevno, naravno, ne za istu osobu, već za nekoliko njih, kojima je posao upravo čuvanje spoja kopna i najvećeg našeg otoka dok nije precizno izmjeren Cres. Zaštitare koji će 12 mjeseci paziti da sve bude u redu na potezu od kućica na kojima se do lanjskog lipnja plaćala cestarina pa do "druge strane" trenutačno traže Hrvatske autoceste (HAC), a "gaža" koja će se platiti 850 tisuća kuna počet će od travnja.

Čak 26.280 sati predviđa se da će odraditi ekipa od trojice ljudi, koji će svoje dolaske i odlaske s radnog mjesta evidentirati eletronički, kako bi se poslodavac osigurao da se navedeni radni sati zaista i odrađuju, a tvrtka iz koje će zaštitari stići osigurati mora i digitalni nadzor nad praćenjem obilaznih ruta zaštitara u ophodnji, i to u realnom vremenu. Kako to? Pa da bi se "potencijalni incidenti" mogli prijaviti isti tren, a o njima stići i slika. Sve što se odradi, HAC-u se mora dostaviti u izvješću do svakog 5. u mjesecu, a Autoceste će "čuvarima" mosta dugog nešto manje od kilometar i pol "osigurati opremljenu radnu prostoriju s grijanjem, strujom, telefonom, sanitarnim čvorom te prostorom za presvlačenje". A je li uobičajena praksa da se mostovi štite fizički, pitali smo HAC. Nije baš, kažu nam. 

- Krčki most je štićeni objekt od posebnog državnog značaja, odnosno objekt od nacionalne važnosti, koji je potrebno štititi radi sprječavanja protupravnih radnji usmjerenih prema štićenom objektu - kažu nam u HAC-u o mostu koji kopno i Krk spaja posljednje 42 godine. Objašnjavaju nam i kako na Krčkom mostu "nisu postavljeni uređaji i oprema tehničke zaštite", pa je "potrebno osigurati fizičku zaštitu koja podrazumijeva nazočnost osoba koje obavljaju poslove zaštite i zaštitne aktivnosti". Ili, drugim riječima, most nema kamere pa se nadzor radi očima.

- Kako HAC nema vlastitih kapaciteta za obavljanje fizičke zaštite, istu je potrebno osigurati, uz poštivanje propisa (Zakon o privatnoj zaštiti i Pravilnik o uvjetima i načinu provedbe tjelesne zaštite) koji reguliraju predmetnu materiju - kažu nam u HAC-u, gdje smo pitali i je li Krčki most jedini koji se nadzire fizički.

- Na drugim objektima od nacionalne važnosti, na kojima je uspostavljena tehnička zaštita, nema potrebe za tjelesnom zaštitom - govore nam u HAC-u. 

VIDEO: Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji Rimac kampusa

 

Komentara 45

Avatar nosac
nosac
10:40 13.02.2022.

sva sreća pa imamo najskuplje autoceste u EU

RO
romobil
10:35 13.02.2022.

Nekom iz adeza treba još novaca...

KR
krena
12:33 13.02.2022.

4 čuvara, peti u rezervi. Plaća sa davanjima 10 000 kuna mjesečno. dakle ukupno za plaću 600 000 godišnje. Možeš napraviti prvoklasni video nadzor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije