Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crkva utjeruje novac

Fra Šime Nimac ostaje bez deset milijuna kuna, maslinika i auta

fra Šime Nimac
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/8
05.06.2015.
u 08:14

Bankarica Jasmina Bilonić savjetovala ga je, poticala 
te su zajedno trošili novac od prodaje zemlje koji je sjeo na račun

Općinski sud u Benkovcu donio je rješenje o ovrsi nad nekretninama Šime Nimca u njegovu selu Lišanima Ostrovičkim. Riječ je o poznatom fra Šiminu masliniku na čijoj su metalnoj ogradi, koju krase brončani sokolovi, upisani njegovi inicijali "ŠN".

Uspješna naplata

Ovrha nad fra Šiminim nekretninama pokrenuta je temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Benkovcu po kojoj Nimac mora isplatiti Crkvi oko 10 milijuna kuna s kamatama jer je bez odobrenja prodao zemljište u vlasništvu župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi. Fra Šimi Nimcu blokirani su svi računi, a Općinski sud u Splitu donio je pravomoćno rješenje o ovrsi na Šiminu vozilu, passatu koji je kupio nakon što je prodao crkveno zemljište.

Osim što treba vratiti novac, postane li pravomoćna presuda splitskog Županijskog suda, Šime Nimac morat će i dvije godine u zatvor. Na nešto kraću zatvorsku kaznu, od 21 mjesec, osuđena je njegova bankarica Jasmina Bilonić koja ga je, prema presudi, poticala, savjetovala i s njim trošila crkvene milijune. Na njezinu računu u Partner banci pronađeno je 2,3 milijuna kuna, za koje je rekla da su fra Šimini kao i da je jahta "Lucky me", kupljena na njezino ime, zapravo njegova.

Novac i jahta blokirani su u kaznenom postupku na Županijskom sudu u Splitu, tijekom kojega je Željko Ćapin, odvjetnik koji zastupa Crkvu, od suca Slavka Lozine tražio da se prebace na župu s obzirom na to da nije sporno čiji su, međutim Lozina o tome nije ni odlučivao.

– Čekamo pravomoćnost presude da poduzmemo pravne radnje, ali s obzirom na to da su blokirani, tu neće biti problema – objašnjava Ćapin.

U tijeku su još dva sudska spora vezana za ovaj predmet koja Crkva još vodi. Riječ je o tužbi protiv fra Šimina prijatelja, poduzetnika Ivana Validžića radi isplate oko 1,8 milijuna kuna.

Posudio milijun i pol kuna

– Fra Šime Nimac posudio mi je milijun i pol kuna 1. kolovoza 2012. Posrednik je bila njegova bankarica Jasmina Bilonić, za koju mi je rekao da u nju ima beskonačno povjerenje. Kada je fra Šime izašao iz pritvora, ponudio sam da ću dići kredit i vratiti novac, a on mi je rekao da ništa ne poduzimam dok sud ne donese odluku – kazao je Validžić sucu Lozini i rekao da će vratiti novac, međutim to nije učinio. Župa ga je tužila.

U tijeku je i postupak pred Trgovačkim sudom u Splitu radi poništenja ugovora temeljem kojeg je Sunčani Bast d.o.o. kupio zemljište.

– Ne želim u bio kojem smislu prejudicirati odluku suda pa se suzdržavam od bilo kakvog komentara – kaže odvjetnik Ćapin koji je dosad sve postupke protiv fra Šime dobio. Dobije li i ovaj protiv Sunčanog Basta, župa će imati i zemljište, ali i dio novca koje uspije naplatiti.

>>Fra Šime svjedočio: Nadbiskup Barišić mi je rekao 'Imaš moju podršku'

>>Fra Šime osuđen na dvije, bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zatvora

Komentara 23

DJ
djordje
08:44 05.06.2015.

Možda nisam u pravu, ali to dvoje bolesnika počine štetu od koje može živjeti sva sirotinja na dvije županije i dobiju takvu zatvorsku kaznu, mišljenja sam da se kaznene odredbe "moraju" bitno povećati.

Avatar delminium
delminium
09:00 05.06.2015.

sramota, franjvcima je u duši siromaštvo i poštenje ...... šimu ne treba zvati franjevcem jer on to nije

Avatar Milokliz
Milokliz
09:28 05.06.2015.

Hahah, na brdovitom balkanu može se imati i jahta i maslinici i nekretnine i čuda ali dok nije parkiran vw pRasat u dvorištu nije to to... Da vidi selo da se ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije