Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćna presuda

Fra Šime osuđen na dvije, bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zatvora

Suđenje fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/2
28.11.2014.
u 14:15

Fra Šime Nimac nepravomoćno je osuđen na dvije, a bankarica Jasmina Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Splitu

Fra Šime Nimac nepravomoćno je osuđen na dvije, a bankarica Jasmina Bilonić na godinu i devet mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Splitu.

Fra Šime i bankarica Bilonić smatraju se krivima za zlouporabu položaja i ovlasti, a Bilonić još i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Na splitskom Županijskom sudu sudilo im se zbog pronevjere 10 milijuna kuna u vlasništvu Župe BDM u Baškoj Vodi.

Podsjetimo, Fra Šime je prodao crkveno zemljište, a novac je nestao sa župskog računa zbog čega se našao na optuženičkoj klupi zajedno sa svojom bankaricom koju terete kako ga je poticala i pomagala mu.

Fra Šime tijekom suđenja u svojoj obrani rekao je kako je imao namjeru obnoviti crkvu i da mu nikad nije palo na pamet zadržati novac.

Ispričao je da je milijun eura ostavio na računu župe, a dio je prebacio na privatan račun kako bi ga zaštitio. Rekao je i da je u namjeri da obnovi crkvu nailazio na probleme pa mu je bankarica Bilonić savjetovala da novac skloni.

Priznao je da je kupio novi Passat jer mu je stari prešao 300.000 kilometara, a da je Bilonić kupila brod. Dao joj je dio novca koji mu na kraju nije vratila.

– Novac sam podigao s računa zbog nepravde. Nisam ga potrošio. Bio sam uvjeren da će novac vratiti – bio je rekao fra Šime koji je tvrdio da je riječ o planiranoj prevari u kojoj je Bilonić pokupila 9,7 milijuna kuna u vlasništvu crkve.

Bankarica Bilonić u svojoj je obrani istaknula kako ona i fra Šime nisu bili partneri te da se on s njom jednostavno poslužio. Rekla je da je fra Šime želio oploditi novac te da su njegove transakcije obavljale njezine kolegice.

– Ja sam religiozna i iz svog iskustva i rada s drugim crkvenim osobama nisam mislila da radim kazneno djelo. Ne radi se o povjerenju u crkvene ljude, već oni imaju goleme svote na svojim privatnim računima – objasnila je Bilonić. Tvrdi kako je 486.000 eura koje joj je fra Šime dao na parkiralištu Jokera odnijela Damiru Tvrdiću, direktoru tvrtke Bam gropu Croatia u vlasništvu Paola Bamfija, a taj je novac fra Šime htio uložiti u tu tvrtku.

>> Jasmina Bilonić: Fra Šime se sa mnom jednostavno poslužio!

>> Fra Šime: Jasmina me planirano prevarila

Komentara 25

Avatar emigrant
emigrant
14:22 28.11.2014.

Za 10 milijuna kuna 2 godine zatvora a uz dobro vladanje i kraće. Ok, može, gdje da dođem po novce. Ne morate mi ni suditi, odmah idem 2 godine u zatvor da to riješim što rpije.

Avatar rogati_konj
rogati_konj
14:33 28.11.2014.

Ha ha koje li kazne, poznajem jednog bivšeg obrtnika koji je bio dužan 85 tisuća kuna, polovicu je vratio jer više nije imao i dobio je godinu i pol zatvora, po toj logici bi ovi trebali dobiti doživotni zatvor, ha ha ha

KA
kankan
14:28 28.11.2014.

Dakle zaključak je, što više love mazneš-manju kaznu dobiješ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije