Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovački sud

Fra Šime svjedočio: Nadbiskup Barišić mi je rekao 'Imaš moju podršku'

Šime Nimac
Foto: Tino Jurić/Pixsell
04.02.2015.
u 15:39

Splitsko-makarski nadbiskup bit će pozvan kao svjedok na Trgovačkom sudu u Splitu na kojemu se vodi ročište za raskidanje kupoprodajnog ugovora kojeg je potpisao fra Šime Nimac.

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup bit će pozvan kao svjedok na Trgovačkom sudu u Splitu na kojemu se vodi ročište za raskidanje kupoprodajnog ugovora kojeg je fra Šime Nimac potpisao s tvrtkom Sunčani Bast. Fra Šime Nimac svjedočio je u srijedu i izjavio kako je za prodaju zemljišta imao usmeno odobrenje tadašnjeg provincijala fra Željka Tolića i nadbiskupa Barišića, s kojim se susreo krajem 2011. godine.

– Nadbiskup mi je rekao: "Imaš moju potpunu podršku. Sve što budeš radio dogovaraj sa župskim i pastoralnim vijećem." Uputio me da se javim don Jozi Lončaru, zaduženom za graditeljstvo u Nadbiskupiji, što sam i učinio – rekao je fra Šime. Kada je prodao zemljište i prikupio dokumentaciju, provincijal Tolić tražio je da je preda Nadbiskupiji koja će odlučiti o početku radova, ispričao je.

"Nisam mogao vjerovati!"

– Tada sam od svojih kolega franjevaca doznao da će me smijeniti. Nisam mogao vjerovati! Tada mi je jedan kolega savjetovao da sklonim novce kako se ne bi ponovio slučaj od prije nekoliko godina kada je župnik u Baškoj Vodi prodao župsku kuću kako bi obnovio crkvu, a onda je smijenjen, a na župskom računu nije više bilo novca. Novac sam podigao s namjerom da ga ponovno vratim na župski račun kada mi potvrde mandat – ispričao je fra Šime.

Svjedočio je i fra Petar Vrljičak, župnik koji je župu u Baškoj Vodi preuzeo od fra Šime. Za prodaju zemljišta doznao je, kaže od načelnika Općine Joška Roščića, a u banci su mu rekli da je veliki novac prošao kroz župni račun, a više ga nema. Fra Šime nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, a bankarica Jasmina Bilonić na 20 mjeseci. Tijekom postupka je utvrđeno kako su dio novca potrošili, a dio sklonili.

>>Crkva se ovrhom želi naplatiti od fra Šime

>>Fra Šime osuđen na dvije, bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zatvora

Komentara 9

DU
Deleted user
15:59 04.02.2015.

Sto - biskup ti je dao podrsku da ukrades pare?

OB
ObrenM
16:36 04.02.2015.

Kakav degutantni lazov.Crkva ga krivicno goni za pokradeni novac ,a nadbiskup "protiv crkve"mu daje potporu.Sjetimo se da je pri obrani na pitanje,gdje je novac-odgovorio,da ga je podijelio deset siromasnih obitelji,ali nikad nije rekao koje su to.Obzirom,da u svoje lopovstine uvlacici i nadbiskupa,vjerojatni plan mu je-da unese razdor u crkvi.Cudim se da njegovi nadredjeni nisu napravili jedinu ispravnu stvar i trajno ga iskljucili iz crkvene sluzbe,da ne sablaznjuje vjernike.Tko ga je tjerao,da da zavjete Bogu,crkvi,narodu i celibatu.Sto bi na ovo rekao papa Franjo,kada se niti kardinal ne ocituje.

HE
hermet
23:49 04.02.2015.

Pošten čovjek bi takvo nešto odmah rekao pred ljudima i ne bi toliko dugo čekao sudsku raspravu, jer ne može izdržati pritisak koji nosi laž i kleveta bez da reagira na nju, ali ne i dotični "sin razmetni". Em je "zamastio ražanj", em je ukrao. Vjerojatno će slijedeće reći da je pogriješio i da se kaje za grijehe, ali gdje su pare, tu nije duhovnost. "Caru carevo, a Bogu božje", reče Isus farizejima nekad davno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije