Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMENI O ZLOČINIMA

Fojbe na maturi

fojba
primorska.info
22.06.2010.
u 16:49

Od maturanata se kao jednu od predloženih tema tražilo da „označe kompleksni događaj na talijanskoj istočnoj granici s posebnim osvrtom na događaje između 1943. i 1954.“.

RIM – Tragedija fojbi, kraških jama u Istri u koje su partizani bacili mnoge Talijane, bila je jedna od tema na današnjem pismenom maturalnom ispitu iz talijanskog jezika u talijanskim srednjim školama. Prvi puta se ta tema obrađuje na maturalnom ispitu. Polazeći od uspostavljanja „Dana sjećanja“ (obilježava se 10. veljače zakonom usvojenim 2004. godine) kako bi se sačuvalo sjećanje na „tragediju Talijana i svih ostalih žrtava fojbi“, od maturanata se tražilo da „označe kompleksni događaj na talijanskoj istočnoj granici s posebnim osvrtom na događaje između 1943. i 1954.“.

U talijanskim srednjim školama maturu ove godine polaže 500.694 učenika i prvi puta kao jednu od predloženih tema imaju i fojbe, ali, dakle, tek od kapitulacije Italije. Spomenimo još jednu od pet tema koju su učenici mogli izabrati, odnosno naslov teme je bio „Uloga mladih u povijesti: govore lideri“, a trebalo se razmišljati o govorima fašističkog diktatora Benita Mussolinija, komunističkog čelnika Palmira Togliattija, demokršćanskog čelnika koga su 1978. godine ubile Crvene brigade Alda Mora i pape Ivana Pavla II.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:50 23.06.2010.

A tko je vodio te partizanske jedinice? bilo bi lijepo da se i napiše po čijem su naređenji ubijani ljudi i bacani u jame, a to mi nekako zvuči jako poznato, tko je leševima punio rudnike i jame i po čijem naređenju? O zapovjednoj odgovornosti ne bih jer će me sljedbenici kovinotokara proglasiti fašistom.

MA
MagicSerb
23:42 22.06.2010.

Hm, zar ne bi trebalo da se kaže \"hrvatskih i slovenskih partizana\"?! Čisto da se ne misli da su iz Šumadije ili Makedonije išli u Istru da ih bacaju u jame i da ne bude zabune. Ja sam mislio da ste vi večite žrtve, da nikad ne bi ni mrava zgazili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije