Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaho Orepić:

'Fiktivna prebivališta politički su generirana da se utječe na izborne procese'

Vlaho Orepić o fiktivnim prebivalištima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.02.2019.
u 12:33

Orepić je uvjeren da aktualna vlast ne želi riješiti ovaj problem, a kao dokaz navodi podatak da se, čim je smijenjen s dužnosti ministra unutarnjih poslova, stalo s poslom brisanja fiktivnih prebivališta.

Fiktivna prebivališta politički su generirana i štićena s ciljem da se utječe na ishode izbornih procesa u Republici Hrvatskoj, ocijenio je danas nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić pozvavši Vladu, sigurnosne službe i pravosuđe da promptno reagiraju kako bi se taj problem konačno riješio. Nema namjeru, poručuje, osporavati biračka prava državljana koji nemaju prebivalište u RH, kao ni onih koji imaju prebivališta, ali želi da se riješi problem ljudi prijavljenih na fiktivnim prebivalištima jer na osnovi toga oni ostvaruju biračka prava, ali i mnoga druga ekonomska prava koja ne zaslužuju.

Uvjeren je da aktualna vlast ne želi riješiti ovaj problem, a kao dokaz navodi podatak da se, čim je smijenjen s dužnosti ministra unutarnjih poslova, stalo s poslom brisanja fiktivnih prebivališta. U samo dva mjeseca njegova mandata, podsjeća, izbrisano je 45 tisuća fiktivnih prebivališta, u nekoliko dodatnih mjeseci ukupno 75 tisuća, a uvjeren je da se trenutačno može govoriti o minimalno 150 tisuća fiktivnih prebivališta.

– Politike varaju s pomoću tih glasova. Moramo ukinuti ovo stanje kaosa, ovo nezadovoljstvo, vratiti vjeru građanima u interesu za bolju budućnost, moramo vratiti red, moramo vratiti stvari u ravnotežu, prvo i osnovno je prebrojiti se, ustanoviti točan broj građana i na osnovu toga dobiti uredne biračke popise, vjerodostojne. Hrvatska realno ima manje od četiri milijuna stanovnika, 3,750.000 po statistikama, no 4,175.000 zdravstvenih osiguranika i 3,746.000 birača. Da je to lažan broj, govori statistički podatak iz 2017. godine da imamo gotovo 600 tisuća stanovnika do 14 godina, to nas uvjerava u činjenicu da nemamo točan i javno dostupan popis građana, kao ni vjerodostojan popis birača, a ni politiku koja to želi riješiti iako se tako doslovno kontaminira demokracija i ugrožava parlamentarizam – objašnjava Orepić.

Zbog svega toga, dodaje, argumentirano je problematizirati legalnost provedenih izbornih procesa kao i legalnost obnašatelja vlasti na svim razinama.

– Od Vlade, sigurnosnih službi i pravosuđa očekujem da promptno reagiraju kao u slučaju ministra Tolušića, očekujem to i od krovnih braniteljskih udruga, da stanu u zaštitu vjerodostojnosti popisa birača, a ako ne stanu, sram vas bilo. Poseban angažman očekujem od Josipa Đakića koji je na čelu HVIDRA-e, Generalskog zbora, predsjednika Sabora, ali i njegovih potpredsjednika Brkića i Petrova, a posebnu potporu očekujem od predsjednice RH kojoj ovo mora biti prvi zadatak – osigurati vjerodostojne popise birača – navodi Orepić.

Ova politika se ogleda, zaključuje, u banaliziranju procesa dodjele državljanstva, kao i u Zakonu o osobnim iskaznicama, te zbog svega najavljuje i obraćanje tijelima EU.

Komentara 37

DA
dalibla
12:51 05.02.2019.

Hoće li netko konačno uslikati ili snimiti te stotine autobusa HDZ glasača iz hercegovine ili netko treba kasirati krivičnu prijavu za širenje lažnih informacija

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
13:23 05.02.2019.

Zanimljiv lik. Desetina tisuća srba s prebivališštem u RH koji zive u srbiji mu nisu problem

DU
Deleted user
13:08 05.02.2019.

Dosao covjek na glasanje i poslije glasanja upita za stolicu da sjedne malo...Pitaju ga jel vam dobro,,kaze on,,ma je sve je dobro samo hocu sa sjednem da vidim oca.....Ovi njemu,,,ma vidit ces ga kuci...a on ce,,,,ma ima 15 godina kako je umro,,al redovno izlazi na izbore pa hocu da ga vidim...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije