Naslovnica Vijesti Svijet

Dr. Benjamin Markin iz Gane: Ja sam prvi “Sejdić - Finci” u BiH

Još prije 14 godina, za dužnost veleposlanika predložili su ga legitimni predstavnici konstitutivnih naroda u BiH
17. listopada 2013. u 07:42 0 komentara 420 prikaza
benjamin markin
Foto: Zoran Grizelj

Dr. Benjamin Markin, poznati kirurg iako je rodom iz Gane, njegov izbor za bh. veleposlanika nije bio upitan jer su ga, još prije 14 godina, za dužnost predložili legitimni predstavnici konstitutivnih naroda u BIH.

Možemo li reći da ste vi prvi “Sejdić - Finci” u BiH?

Da, apsolutno! Ja sam prvi koji je riješio pitanje manjina i pokazao kako se treba odnositi prema hrvatskom pitanju u BiH.

Je li tada bilo prigovora oko vašeg imenovanja za veleposlanika BiH jer niste u sklopu jednog od tri konstitutivna naroda?

Ja osobno nikad nisam zaprimio nijedan prigovor. Čekao sam dosta dugo akreditacije iz Japana i dozvolu za preuzimanje dužnosti. Meni je Jadranko Prlić u razgovoru rekao kako tamo idem predstavljati BiH, a ne Hrvate, Bošnjake, Srbe. I to je bila moja misija i tadašnjeg moga šefa dr. Prlića. Tamo sam predstavljao BiH i sve njene narode, nacionalne manjine. Oni koji su tamo dolazili nisu mogli ni u jednom trenutku osjetiti da nastupam s hrvatske strane nego kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

Kako vidite danas stanje u BiH?

Ni u kući ne može biti mira ako ja nešto želim ili imam, a mom bratu je to zabranjeno. Svi moraju imati jednaka prava, tu nema dileme. U ovoj zemlji svi tvrde kako svi moraju imati jednaka prava, ali u praksi je nešto drugo. Onda se stavljaju blokade i nikako da završimo priču.

Vidite li BiH danas kao svoj dom?

Ja sam iz Gane došao na studij i ovo je moj dom. Hoću da moje dijete ima mir, da može ovdje živjeti.

>> Crnac iz Gane legitimni 
je predstavnik Hrvata u BiH, a Hrvat Komšić nije

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.