Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugljen je posvuda, pa i u plućima

Djeca padaju u nesvijest od gladi. A vi želite da nauče tablice množenja?

12.06.2023.
u 19:14

Talijanska novinarka i spisateljica Francesca Borri donosi filmsku priču iz afganistanskog Dara-i-Sufa u kojemu djeca, ali i ljudi s diplomama, kopaju ugljen za tri dolara. Ovdje se nalazi više od 8000 rudnika. To su tuneli bez ikakve armature, iskopani dlijetom. I mrvljivi kao pijesak. U Dara-i-Sufu svaki trag vodi do ugljena. Svaki trag vodi pod zemlju: to je slijepa ulica, gledaš ravno, a na dnu je samo crna rupa. To je ipak Sizifov zadatak: spuštaš se, pa se penješ natrag, pa opet dolje, bez ikakve druge perspektive, dolje, i natrag, i dolje, i natrag, sa žutom kacigom i sandalama, na plus 40 ili minus 20 stupnjeva C. Za tri dolara dnevno. Svaki dan. Godinama. U skupini rudara s kojima razgovaram njih 56 ima diplomu. I svi su prije imali drugi posao. Prije sankcija. Ne prije talibana. Jedan je bio inženjer, drugi veterinar. Jedan kirurg. Ali njegov odjel je zatvoren. Zato što su Sjedinjene Države blokirale rezerve središnje banke ostavivši vladu u minusu. I blokirale cijeli bankarski sustav da se spriječi ulazak novca iz inozemstva.

Ključne riječi

Komentara 10

SE
Serengeti
21:43 12.06.2023.

Napokon neki dobar članak o američkoj hegemoniji i sranjima koja SAD radi po tom dijelu svijeta..

PA
Pahor
12:02 13.06.2023.

Ma naravno, talibani im zene zalivaju kisekinom, ubijaju svakoga tko se usudi dignuti glavu, po serijatskim zakonima sjeku ljudima ruke i glave, imaju javna bicevanja i kamenovanje, al ameri su krivi za sve🤣🤣🤣

ST
Startrack
06:09 13.06.2023.

Gdje se Amerika pojavi sve procvjeta. A gdje se Rusi pojave tu trava vise ne raste. Zato sve drzave bivseg Varsavskog pakta hoce u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije