Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO

Čehok, Horvat i Bunić oslobođeni optužbi za zloporabe i mito

Plenković sudjelovao  na svečanoj sjednici Županijske skupštine i programu otvorenja Osnovne škole Vladimira Nazora  u Svetom Iliji
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
05.05.2023.
u 14:54

USKOK ih je teretio za malverzacije prilikom zamjena gradskih zemljišta na kojima su se gradili POS stanovi

Nije dokazano. Nije utvrđeno. To su bile najčešće riječi koje je sutkinja Iva Gradiški Lovreček, predsjednica vijeća zagrebačkog Županijskog suda jučer ponavljala dok je gotovo sat i pol obrazlagala zašto je njezino sudsko vijeće nepravomoćno optužbi oslobodilo Ivana Čehoka, bivšeg gradonačelnika Varaždina, Zlatka Horvata, koji je Čehoku svojevremeno bio zamjenik te Miroslava Bunića, bivšeg predsjednika uprave tvrtke Zagorje Tehnobeton. Optužbi su nepravomoćno oslobođene i tvrtke Zagorje i Zagorje Tehnobeton, dok je protiv Horvata u odnosu na jedan dio optužbi donesena odbijajuća presuda.

Riječ je o jednom od onih složenih, dugotrajnih postupka, a inkriminirano je vrijeme od 2003. do 2011.. USKOK-u se u dva dana dogodilo da u dva VIP predmeta nije uspio dokazati optužbe, no kao ni afera Bankomat ni ova priča još nije okončana jer će se tužiteljstvo na nepravomoćnu  presudu žaliti. USKOK je Čehoka i ostale teretio za zloporabe položaja i ovlasti  te mito, koji su prema navodima optužnice počinjeni tijekom zamjene zemljišta između  grada Varaždina i tvrtke Zagorje Tehnobeton.  Riječ je bila o zemljištu namijenjenom gradnji POS  stanova. Iako je  USKOK u optužnici  navodio da je prihvaćena ponuda Bunićeve tvrtke iako nije bila najpovoljnija, sud se s tim tvrdnjama nije složio.

- U ovom postupku sporno je bilo je li dogovoreno da se zemljište proda po nižoj cijeni, a tužiteljstvo je Čehoka  teretilo i da je prikrio da je prihvaćena ponuda koja  je bila nepovoljnija. Zemljište koje se prodavalo bilo je procijenjeno na 20 eura po kvadratu, a prodano je po 41, iako je postojala i ponuda od 51, navodilo se u optužnici. U istoj optužnici piše i da nema originalne natječajne dokumentacije, no tu dokumentaciju je sudu predala obrana  optuženika i iz nje proizlazi da je postojala samo jedna ponuda. Svjedoci su iskazivali da nitko na nikoga nije utjecao, okrivljenici poriču djelo, a utvrđeno je i da je grad Varaždin u ovoj zamjeni zemljišta  prošao bolje jer je dobio veće zemljište, pa sud smatra da u tom poslu nije nastala šteta za grad Varaždin - kazala je među ostalim sutkinja Gradiški Lovreček u obrazloženju nepravomoćne presude.  

Čehok  i Horvat su se teretili i da su od 2005. do 2011. pogodovali Buniću, odnosno njegovoj tvrtki, kojoj su dozvolili  da u poslovima s gradom Varaždinom komunalne doprinose plaća na rate, nisu pokrenuli ovrhe kada komunalni doprinosi nisu plaćeni... Za uzvrat su, tvrdi USKOK, od Bunića trebali dobiti novčanu protuuslugu, stan... No sud je smatrao da ni te optužbe nisu dokazne, a sutkinja Gradiški Lovreček je u obrazloženju presude navela i kako ni iz iskaza svjedoka ne proizlazi da su optuženi počinili to za što ih se tereti. Glede tvrdnji USKOK-a da su Čehok i Horvat pogodovali Buniću oko naplate komunalnih doprinosa, sutkinja Gradiški Lovreček je kazala da ni to nije utvrđeno.

- Postojala je odluka grada Varaždina da investitori koji grade objekte za proizvodnju, mogu biti jednokratno oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. Što se tiče prolongiranja  plaćanja u to vrijeme grad Varaždin je od raznih subjekata potraživao ukupno 90 milijuna kuna, pa je otplata tih potraživanja zbog teških gospodarskih prilika bila dobra poslova  praksa. U konkretnom slučaju je pokrenuta i izvansudska nagodbe te nije bilo zastare. Stoga se ne može reći da je grad Varaždin oštećen - navela je sutkinja.

Vezano za optužbe oko mita, kazala je da je to tvrdio samo jedan svjedok, koji po stavu suda nije bio vjerodostojan jer se i protiv njega vodio kazneni postupak. Osim toga provjerama na računima Horvata i Čehoka uplate koje se navode u optužnici nije bilo moguće povezati s njima dvojicom. Nadalje, sud smatra da nije precizirano i jesu li oni kao službene osobe obećali da će napraviti neku uslugu, te zato tražili mito i koje. Na koncu, u odnosu na tu točku optužnice, protiv Horvata je donesena odbijajuća presuda, jer  čak i da mu je dokazano da je primio mito, sada ne bi bio osuđen jer je za to djelo nastupila zastara 2021.,

Optužnica je podignuta u travnju 2014., a  USKOK ju izmijenio nakon što je proveden dokazni postupak, koji je trajao godinu i pol dana i tijekom njega je saslušano 90 svjedoka. Na početku je bio optuženi Stanko Vitez, no postupak je u odnosu na njega razdvojen zbog bolesti.

Komentara 1

GO
gotika
13:07 05.05.2023.

Pa to se znalo vec unaprijed da ce biti oslobodjeni .. sudstvo tko te izmisli .. temido okreci se oko svoje osi ,sta svijet napravi od pravde i pravednosti ..pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije