Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cameron vs. bruxelles

'Sve nas žele asimilirati u Sjedinjene Europske Države'

David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
10.01.2014.
u 21:45

NOVI SUKOBI
 - Cameron napao Poljake zbog socijalnih davanja pa njega "udarila" povjerenica EK Viviane Reding.

Velika Britanija dodala je nove protivnike u antieuropskoj kampanji. Nakon Bugarske i Rumunjske, otvorila je frontu s useljenicima i Poljskom.

Istodobno britanski mediji selektivno citiraju riječi potpredsjednice EK Viviane Reding i najavljuju da se već od euroizbora u svibnju očekuje stvaranje Sjedinjenih Europskih Država, superdržave čije će institucije marginalizirati nacionalne vlade i parlamente te im oduzeti političku moć.

Hitan razgovor

Ideja o jačoj Uniji nije nova, uostalom i predsjednik EK J. M. Barroso najavio je da će Komisija izaći s prijedlogom uoči izbora za Europski parlament. I dok se u britanskim medijima (pa se onda i prenosi po svijetu) citira V. Reding koja kaže kako ona federalnu Uniju vidi sa EK kao vladom te s dva doma – Europskim parlamentom i “Senatom” država članica, (što je ideja koju je kritizirao i zastupnik u Europarlamentu Tonino Picula) – zaboravlja se dodati da je ta poznata bruxelleska federalistica istaknula kako je riječ “samo o njezinoj osobnoj viziji”.

– Naravno da ima drugih mišljenja o budućnost Unije. Ima i drugih ideja. I tako to treba biti. Potrebna nam je široka debata prije nego se upustimo u tako velike promjene – kazala je Reding. Većina ostalih političara govori drugačije – da je realnije da čvršća zajednica podrazumijeva usklađivanje monetarnih, proračunskih i fiskalnih politika te odlučivanje o vanjskoj i obrambenoj politici.

Reding je istovremeno ošinula Britance zbog antiimigracijske politike koja narušava temelje EU – nakon Bugara i Rumunja, na red su došli i Poljaci. Britanski premijer David Cameron kritizirao je privilegije koje koriste poljski imigranti, a ni 40-minutni razgovor s poljskim premijerom Donaldom Tuskom – a riječ je o političaru koji ima šanse postati sljedeći šef EK – nije zagladila stvari. Socijalna davanja uvijek su kamen spoticanja, no često se prešućuje ono što je rekao povjerenik za zapošljavanje László Andor: imigranti u proračun države uplate više nego što se na njih potroši.

>>EK odgovorio Borzan: GMO samo pod strogim uvjetima

>>Cameron prijeti vetom na ulazak novih zemalja u EU

Komentara 22

GA
Gambit
22:51 10.01.2014.

Britanci žele proširenje EU samo da bi mogli ojačati svoje gospodarstvo. Svako njihovo veleposlanstvo danas "gura" britanske ekonomske interese prije svega. Što se njih tiče, dobri odnosi su oni iz kojih mogu ostvariti profit u ili od neke zemlje. Naravno, žele da sve bude po njihovom kad dođu s "investicijama". Oni su europljani samo kad imaju korist od kontinenta. Ako nemaju korist, nisu oni manji "nacionalisti" od tzv. istočnjaka.

ĆA
ćaćaća
21:57 10.01.2014.

ma jesu to oni kojima su trčali ivo i zoran tražeći pomoć...

Avatar DonLon
DonLon
09:37 11.01.2014.

Daleko zanimljivije od ovoga sto je Cameron rekao ili nije rekao su reakcije onih koji napadaju Camerona kako zeli unistiti EU, dok istovremeno kukaju kako Hrvatska nije trebala ici u EU. Interesantna logika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije