Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negativne posljedice

EK odgovorio Borzan: GMO samo pod strogim uvjetima

kukuruz
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
10.01.2014.
u 13:51

Povjerenik za zdravstvo EK Tonio Borg rekao je da je što se tiče odgovornosti za moguće negativne posljedice dugoročnog korištenja GMO sjemena sve na državama članicama.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan dobila je odgovor na dio službenog upita koji je u studenom prošle godine uputila Europskoj komisiji, a koje se tiče odgovornosti za moguće negativne posljedice dugoročnog korištenja GMO sjemena. Povjerenik za zdravstvo EK Tonio Borg rekao je da je sve na državama članicama.

"Europska unija ima strogi zakonodavni okvir o GMO-ima. Uredbom i Direktivom predviđeno je da se GMO-i mogu odobriti za uzgoj te uporabu u hrani i hrani za životinje u EU samo nakon temeljite znanstvene procjene kojom se dokazuje da ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi i životinja te okoliš. Procjena se posebice odnosi na vjerojatnost postojanosti i invazivnosti GMO-a u okolišu te je njome obuhvaćeno preispitivanje kvalitativnih i kvantitativnih podataka o mogućnosti prijenosa gena. Direktivom se predviđa i da države članice koje utvrde nove znanstvene podatke povezane s uvođenjem odobrenog GMO-a, koji nisu bili dostupni u vrijeme izdavanja odobrenja, moraju te nove podatke poslati Komisiji na daljnju analizu", piše u odgovoru.

Borg je istaknuo i kako je "zakonodavstvom propisano da nositelji suglasnosti Komisiji podnose godišnja izvješća o praćenju učinka na okoliš nakon stavljanja na tržište odobrenih GMO-a radi analize koju provodi EFSA. Države članice dužne su provoditi kontrole nad odredbama o odobrenju za stavljanje na tržište koje primjenjuju nositelji suglasnosti i uzgajivači GMO-a".

Komentirajući dobiveni odgovor, Borzan je istaknula kako će i dalje javno upozoravati na moguće opasnosti nesavjesnog korištenja GMO sjemena. Inače, o tom će pitanju europski parlamentarci raspravljati na plenarnoj sjednici koja se sljedećeg tjedna održava u Strasbourgu.

>> 'GMO kukuruz tek kad se potvrdi da nije štetan'

Komentara 1

DU
Deleted user
14:50 10.01.2014.

...htio bih napomenuti, ako se radi o genetickoj promjeni kukuruza pod imenom terminator (a mozda su u medjuvremenu to ime i promjen) radi se o jednom vrlo zloglasnoj vrsti kukuruza. On je geneticki tako promjenjen da se njegov klip razvija samo uz dodatak kemikalije koja je kljuc za razvoj klipa. Osim toga on je zasticen da ga insekti nebi ostetili, ali pri tome su geneticari zaboravili da su pcele takodjer insekti koji su vrlo korisni kod rasplodnje kukuruza, ali u tom slucaju kukuruza, ako ga pcele zele oploditi, kukuruz se brani od insekata i pcele ugibaju prilikom zaprasivanja. Madjarska je zbog toga sva polja koja su bila tim kukuruzom posadjena zapalila kako bi iskorijenila to zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije