Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bošnjaković: Sudski postupak osumnjičenima za silovanje treba ostaviti sudu

Ne znam cijeli slučaj, nemam dokumentaciju, i ne znam kako je sudac bio motiviran donijeti odluku da ih se pusti, kazao je Bošnjaković
19. listopada 2019. u 21:05 19 komentara 561 prikaza
Dražen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je u subotu navečer da sudski postupak petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice treba ostaviti sudu i da javnost ne može voditi sudske postupke.

Marinko Jurasić U želji da se pomogne žrtvi, ne treba tražiti kaznu prije suđenja

Još ne znamo činjenice i ne znamo kako će slučaj završtiti. Taj slučaj treba ostaviti sudu, rekao je Bošnjaković u razgovoru za RTL Vijesti.

Posebno mu je žao, naglasio je, što je u tom predmetu narušeno načelo tajnosti, tim više što se radi o maloljetnicima.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru u četvrtak je slijedom žalbe tužiteljstva svoj petorici osumnjičenika za grupno silovanje maloljetnice odredilo jednomjesečni istražni zatvor. Prethodno ih je istražni sudac pustio da se brane sa slobode, što je izazvalo burne reakcije javnosti.

Ne znam cijeli slučaj, nemam dokumentaciju, i ne znam kako je sudac bio motiviran donijeti odluku da ih se pusti, kazao je Bošnjaković. Naglasio je kako je važno što pravosudni sustav ima institute da viši sud promjeni odluku ako ona nije bila dobra.

Darko Kovačević Daruvarac MUČNA ISTINA Postaje li Zadar grad – slučaj? Pet slučajeva sa zadarskog područja koji su sablaznili Hrvatsku

Napomenuo je da to nije ni prvi ni posljednji put da viši sudovi mijenja odluku.

Vezano uz predložene izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Bošnjaković očekuje da će se sljedeći tjedan naći na Vladi, te da će nakon dva čitanja u Saboru biti doneseni do kraja godine.

Zakoni su rezultat sinergije s udrugama i u njima podižemo i zaoštravamo kazne, i želimo ubrzati postupanje, kazao je.

Upozorio je da se u javnosti tretira pravosuđe kao jedino koje se treba borit protiv nasilja iako su problemi puno složeniji. Pravosuđe dolazi na kraju, kad je djelo počinjeno, a protiv nasilja se moraju boriti cijelo društvo i sve institucije, što mora rezultirati da nasilja bude što manje, zaključio je.

Miroslav Škoro Miroslav Škoro: 'Umjesto da maloljetna žrtva dobije zaštitu države, dobiva ju sudac'

Osvrćući se na izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je nezadovoljan kažnjavanjem ratnih zločina u Vukovaru, ministar je rekao da je u posljednjih godinu dana napravljeno mnogo, ali da vrijeme nije u tome saveznik.

To su složena djela, na njima treba raditi. Državno odvjetništvo je angažiralo sve potencijale i mislim da će u budućnost dati još bolje rezultate, zaključio je Bošnjaković.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Bubalamala:

    To važi samo ako sudstvo nije korumpirano !

  • homophob:

    Da li Pravdu prepustiti sudu u Osijeku koji oslobada cetnike koljace ili sudu u Velikoj Gorici koji oslobada udbaske ubojice?

  • PrimoracRi:

    E ministre bešćutnost je evidentna sa vaše strane. Trebate biti na strani slabijih i nemoćnih a ignorirate ih. Imate li dobar san.