Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE EURA

Badurina: Postoje jednokratni troškovi, no koristi će ih daleko nadmašiti

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kao dio eurozone": Panel: Eurozona - prilike i zamke za hrvatsko gospodarstvo
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
14.07.2022.
u 16:24

Ako je ulazak u EU 01.07.2013. bio najveći integracijski događaj u prošlom desetljeću, ulazak u eurozonu bit će najveći integracijski događaj u ovom.

Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Marko Badurina u sklopu konferencije "Hrvatska kao dio eurozone", u organizaciji Večernjeg lista, osvrnuo se na ulazak Hrvatske u eurozonu. 

- Postati dvadeseta zemlja zajedničkog valutnog područja, te kao vlastitu valutu imati jednu od tri najtrgovanije valute na svijetu nema samo simboličku važnost, nego će našim građanima i ekonomskim subjektima donijeti koristi u vidu lakše međunarodne trgovine, te povećati kompetitivnost u našem gospodarstvu zbog manjih troškova, dok će usporedba cijena istih ili sličnih proizvoda na tržištu kojeg je Hrvatska dio omogućiti i povećanje konkurentnosti što u konačnici uvijek dovodi do koristi za potrošače.

Međutim, najbitnija korist je ona koja ima i financijsku i psihološku komponentu, a to je eliminacija valutnog rizika. Iako je hrvatska kuna bila relativno stabilna u odnosu na euro od njegovog uvođenja, ekonomija je i dalje bila vrlo eurizirana, a naši sugrađani zbog straha od nekontrolirane deprecijacije godinama i desetljećima štede i cijene nekih dobara izražavaju uglavnom u euru, što je zasigurno imalo određeni utjecaj i na donošenje odluka o potrošnji ili investicijama, ali i u određenim slučajevima produciralo različite direktne troškove.

U svakom slučaju, iako postoje određeni jednokratni troškovi uvođenja eura za banke, gospodarske subjekte i državne institucije, koji će posebno opteretiti razdoblje koje prethodi njegovom uvođenju i početno razdoblje nakon uvođenja, učinci uvođenja će biti snažno pozitivni, te će koristi daleko nadmašiti troškove - istaknuo je Badurina.

Zagreb: Konferencija "Hrvatska kao dio eurozone": Panel: Eurozona - prilike i zamke za hrvatsko gospodarstvo
1/12

Marko Badurina sudjelovao je i na panel diskusiji "Eurozona – prilike i zamke za hrvatsko gospodarstvo" gdje se razgovaralo o ekonomiji i životu kakav nas očekuje u eurozoni, benefitima kreditnoj rejtinga i povoljnijih kamatnih stopa te što prelazak na euro znači za gospodarstvenike. Više o tome pročitajte OVDJE.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije