Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 2010. godinu

Antičević Marinović: Izvješće revizije proslijedite DORH-u

Sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.03.2012.
u 11:30

Predstavljajući izvješće o radu, glavni državni revizor Ivan Klešić kazao je da je njegov ured obavio planirane 832 revizije kojima je obuhvaćeno 527 subjekata

Dnevni red Hrvatskog sabora u srijedu ujutro proširen je s još 11 točaka, a jedna je od ključnih ratifikacija ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, o kojoj će zastupnici raspravljati u petak. Zastupnici su počeli raspravu o izvješću Državne revizije za 2010. godinu, s obzirom na to da isto izvješće nije uspjelo doći na dnevni red prošlog saziva Sabora. Svi klubovi zastupnika podržat će ovo izvješće.

Predstavljajući izvješće o radu, glavni državni revizor Ivan Klešić kazao je da je njegov ured obavio planirane 832 revizije kojima je obuhvaćeno 527 subjekata, dok je za druge subjekte obavljen uvid u financijske izvještaje. Državni ured za reviziju dao je 2935 maloga i preporuka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Krajem 2010. godine ukupni dug države bez jamstava iznosio je 125,4 milijarde kuna, od čega je dugoročni dug 104,6 milijardi kuna, a kratkoročni dug, trezorski zapisi, 20,7 milijardi kuna. S jamstvima koja se plaćaju na teret državnog proračuna, ukupan dug iznosi 133.6 milijardi kuna. Ukupni državni dug s jamstvima iznosio je 182.2 milijarde kuna. Klešić je pojasnio kako će ukupni dug za prošlu, 2011. godinu biti poznat nakon revizije koncem svibnja.

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista primijetio je kako je Ured za reviziju od 527 obavljenih revizija dao tri nepovoljna mišljenja, što je najlošija ocjena revizije. – Ta tri nepovoljna mišljenja odnose se na općinu Velika Kopanica, dječji vrtić Čakovec i Ekonomski fakultet Zagreb, dakle oni nisu mogli dobiti ni prolaznu ocjenu. Ta tri nepovoljna mišljenja proslijeđena su DORH-u, pa predlažem zaključak da Sabor od DORH-a zatraži posebno izvješće o poduzetim radnjama u ova tri predmeta jer tek kada dobijemo dopunsku informaciju DORH-a moći ćemo ocijeniti ne samo što se dogodilo i zašto, nego i jesu li poduzete mjere da odgovorne osobe budu kažnjene – kazao je Lesar dodavši kako je revizija dala i 447 uvjetnih mišljenja, koja se dobrim dijelom odnose i na niz ministarstava, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Poreznu upravu...

– Oni kao da su se pretplatili na uvjetna mišljenja Ureda državne revizije, kao što vjerojatno imaju pretplatu na Vjesnik. Posljednjih osam godina popis uvjetnih mišljenja jest manje više isti, i čudno je da mi sada raspravljamo o reviziji za 2010. kada je došlo do smjene vlasti i prvi ešalon odgovornih kadrova više nije isti – tvrdi Lesar. Zbog toga je tražio i drugi zaključak, a to je da Vlada u razdoblju od najkasnije šest mjeseci Saboru dostavi posebno izvješće o utvrđivanju odgovornosti odgovornih osoba zbog nepostupanja po nalozima i preporukama Državnog ureda za reviziju izdanima 2009. godine, a utvrđenima u postupku revizije za 2010. godinu za grupu subjekata – Državni proračun i proračunski korisnici.

SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako sve zastupnike mora zabrinuti sve ono što stoji u izvješću, dok je njegova kolegica Ingrid Antičević Marinović ustvrdila kako bi cijelo izvješće koje ima nekoliko tisuća stranica trebalo uputiti DORH-u. HDZ-ova Martina Dalić, u ime svoga kluba zastupnika, predlaže da revizija inzistira na ispunjavanju preporuka. IDS-ov Damir Kajin rekao je kako njega posebno zanima revizija HRT-a jer iako vodi spor s njima već tri godine i dalje tvrdi da je to najbolja hrvatska televizija. – Zanima me možemo li bez straha od sudskog progona raspravljati o ovom izvješću. Upravo kod rasprave o izvješću revizije 2009. godine, ja sam rekao kako svatko može kupiti emisiju na HTV-u pa me HRT tuži za 110 tisuća kuna, a vrijednost spora već  je premašila 210 tisuća kuna. S obzirom na to da su zastupnici zaštićeni od kaznene odgovornosti za izrečenu riječ u sabornici, zanima me štiti li nas zakon i od materijalne odgovornosti – zanimalo je Kajina.

HDSSB-ov Boro Grubišić prozvao je nazočne članove Kukuriku koalicije zbog najave da će stranoj revizorskoj kući platiti da skenira stanje u državi.

– Pitam članove Vlade zašto ne vjeruju izvješću naše državne revizije nego bacaju novac na usluge strane revizorske kuće, što su najavljivali u nekoliko navrata. Kakvo je to rasipanje novca? Je li to štednja?  – upitao je Boro Grubišić.

Komentara 11

PE
pemec
12:06 07.03.2012.

Joj Antičevićka, pa DORH još nije istražio ni kriminal iz vaše vladavine, Linićeve privatizaicje su Kutlererom i Walterom Wolfom, tvoju ulogu u bezinksoj crpki, kriminal tvojeg muža, pa Štrokovu pirvatizaciju, pa komunističke zločine i likvidacije................ Polako, ženo, kad to Bajićć završi doći će i 2010. godina na red, znamo mi da vi komusniti volite na preskoke procesuriati, hebite se crvene zločinačke gnjide! Nećet ni vi dovijeka! Ako vas ne kazni Bajić ima tko hoće, a pred Njegov sud svi će te doći !

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:09 07.03.2012.

Hm Tipičan bedasti zaključak i poziv gusaka i kokoši iz hrvatskog kokošinjca zvanog Sabor. Svi su nešto laprdali, mahali nekim papiričem iz tone materijala složenog na klupama, kesili se kamerama, otišli u saborsku birtiju i nastavili priče starih momaka ii cura iz kafića. Deniken, Vabec i Ponte Rosso. Beskorisnost do bola.

MK
mali kukuriku
11:53 07.03.2012.

Jadni Bože, koga si ti postavio na ovaj svijet, zar uistinu nisi bezgrešan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije