Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog širenja zaraze

Analitičari: Ne treba razmišljati o odgodi izbora nego o načinu njihova provođenja

Požega: Andrej Plenković je kratko prošetao gradom i susreo se s gradjanima
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
26.06.2020.
u 18:23

Vrlo je važno svima, pa i onima koji se nalaze u raznim ustanovama ili u samoizolaciji, omogućiti da glasaju

Hrvatska je suočena s naglim porastom broja novooboljelih od novog koronavirusa, a jučerašnji dan bio je drugi najgori dan od početka epidemije u Hrvatskoj, što ponovno otvara pitanje eventualne odgode izbora zakazanih za 5. srpnja.

Ponovno širenje koronavirusa dovodi u pitanje nastavak predizborne kampanje s obzirom na to da zdravstvene vlasti već propisuju nove mjere za sprečavanje širenja epidemije, koje će se reflektirati i na mogućnost održavanja predizbornih skupova i ostalih aktivnosti u kampanji.

Trebamo Vladu s ovlastima

Politički analitičari Večernjeg lista Ankica Mamić, Krešimir Macan, Damir Jugo i Božo Skoko smatraju, međutim, da zasad ne treba razmišljati o odgodi izbora.

Macan kaže kako je sadašnja situacija nešto s čime možemo živjeti. Riječ je, dodaje, uglavnom o blažim slučajevima s lakšim simptomima, bez teško oboljelih i bolesnika na respiratoru. Jugo naglašava činjenicu da u zemlji trenutačno raste broj novozaraženih, ali uz puno manji broj težih slučajeva u usporedbi sa situacijom na početku epidemije.

– U Francuskoj je broj novooboljelih desetak puta viši nego u Hrvatskoj, a kod njih se također održavaju izbori. Dakle, u ovoj situaciji ne bismo trebali raspravljati o odgodi izbora, nego o načinu njihove provedbe – podvlači Macan.

Ankica Mamić i Božo Skoko upozoravaju da u ovom trenutku ne možemo znati što možemo očekivati od epidemiološke krize, koja na jesen može biti gora nego što je sada. Skoko naglašava i da ozbiljnost situacije zahtijeva Vladu s parlamentarnom većinom i punim ovlastima.

Premda napominje kako je u ovoj situaciji legitimno otvarati pitanje odgode izbora, Jugo smatra kako opoziciji u ovom trenutku odgoda izbora nije u interesu iako otvaranjem tog pitanja opozicija izravno kritizira vladajuće. Svi naši sugovornici smatraju da bi se pogoršanje epidemiološke situacije moglo negativno odraziti na izlaznost, pogotovo među starijom populacijom.

Jugo smatra da će građani sljedećih dana pažljivo osluškivati poruke koje budu slali političari, dok Macan misli da bi u sadašnjoj situaciji bilo dobro na biralištima osigurati zaštitne maske za one koji ih nemaju.

Ova situacija, smatra Macan, najviše odgovara velikim strankama, premda one imaju najstarije birače. I Skoko ističe da HDZ i SDP imaju stalno i disciplinirano biračko tijelo, ali i najveći udio starijih birača, smatrajući da smanjenjem izlaznosti gube razni pokreti, osobito Miroslav Škoro, koji ovisi o protestnim i glasovima onih koji inače ne idu na izbore.

Ankica Mamić primjećuje da sadašnja situacija dovodi u pitanje tezu HDZ-a da je korona pobijeđena i da je Hrvatska sigurna zemlja jer se pokazuje da je sigurnost od koronavirusa fikcija i da ta sigurnost ne postoji.

– Međutim, ako to komunikacijski ne iskoristi, opozicija od toga neće imati koristi i to će vjerojatno samo povećati apstinenciju. U ovih tjedan dana kampanje nitko nije uspio motivirati neodlučne birače, a u odnosu na prošle izbore i HDZ i SDP gube podršku – analizira Ankica Mamić dok Skoko zaključuje da, što se tiče sadržaja kampanje, nema dvojbe da će korona i njezine posljedice sada biti prisutnije.

– Panika koju uzrokuje virus svakako će utjecati na stajališta birača i dodatno propitivanje kompetencija pojedinih opcija za upravljanje krizom te gospodarskih programa. Vjerujem da će to pomoći da se odmaknemo od ideoloških i nevažnih tema te fokusiramo na bitno. U tom bi smislu HDZ mogao profitirati ako se vladajući postave kao Vlada za krizne situacije. Međutim, trebaju vrlo jasno i transparentno komunicirati ozbiljnost situacije i donositi mudre odluke ako se žele odmaknuti od percepcije suodgovornosti za novi val – smatra Skoko.

Uvesti elektroničko glasanje

I Skoko i Ankica Mamić naglašavaju kako je u ovoj situaciji važno svima, pa i onima koji se nalaze u raznim ustanovama za starije, kao i građanima koji su u samoizolaciji, omogućiti da glasaju.

– U protivnom će svatko tko bude nezadovoljan rezultatima izbora moći preispitivati njihovu legalnost, što ne bi bilo dobro – apostrofira Ankica Mamić ocjenjujući kako bi u ovoj situaciji bilo dobro imati mogućnost elektroničkog glasanja, a s tim se slaže i Skoko, koji također smatra kako je ovo idealna situacija za uvođenje online glasovanja.

– Ako mogu Estonija i Švedska, nema razloga da takav oblik ne uvede i Hrvatska. Ako je kasno za ove, onda možemo takav iskorak primijeniti za sljedeće izbore – mišljenja je Skoko.

Komentara 3

Avatar Dipsy
Dipsy
18:38 26.06.2020.

Mislim da nam je svima u interesu da se izbori provedu u predviđenom terminu, nikad se ne zna sto ce biti kasnije.

Avatar MateTaraba
MateTaraba
18:43 26.06.2020.

Ljudi su vise izlozeni voznjom tramvaja nego glasanjem na izborima, tako da smatram da se trebaju provesti normalno bez odgode.

Avatar krmenadla
krmenadla
18:40 26.06.2020.

Izbore ne treba odgađati jer ne mozemo se bez vlasti nositi sa ovim situacijama.Odlicno bi bilo da Plenkovic ostane premijer jer je najbolje upucen u situaciju i vec su pobjedili prvi val ove pandemije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije