Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2020.

HR Rejting: Evo kako stranke stoje u drugoj, trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici

Biračka kutija
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
24.06.2020.
u 19:51

Šanse za mandat u 4. izbornoj jedinici imaju samo tri liste. Prvi HDZ s malo više od 32% (32,4%). Druga, s 10% manje - koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija koja je blizu 19% (18,7%).

HRT je objavio istraživanje preferencije birača u drugoj, trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici. Istraživanje je napravljeno na 6 tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška je +/- četiri posto. 

Druga izborna jedinica

U 2. izbornoj jedinici u igri za mandate je pet političkih opcija. 

Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić, oni dobivaju 31%. Tri posto manje, odnosno 28 posto osvaja lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem.  Domovinski pokret dobiva oko 11,3 posto, javlja HRT.

U borbi za mandat još su Mostov predvodnik Nino Raspudić sa 4,6%, ali zbog d'Hondtove metode predačunavanja glasova i Bandićeva stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6%.

Foto: HRT

Prema d'Hondtovoj metodi preračunavanja mandati se moraju podijeliti na takozvane fiksne i rubne, a na fiksne statistička pogreška od 4% nema utjecaja.  Sigurnih mandata u 2. izbornoj jedinici je 13, a prema istraživanju šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj i dva koaliciji Domovinskog pokreta.

Dok bi 14. mandat mogle bi ga osvojiti jedna od četiri liste Restart, HDZ, Most, BM 365, dok prema HRRejtingu najviše šansi ima Most.

Treća izborna jedinica

Izborni prag u trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, prelaze samo dvije političke opcije. 

Prva je Restart koalicija s oko 42% (41,8%) biračke potpore, a drugi s gotovo 20% manje - HDZ (22,4%). Šanse za ulazak u sabor anketa daje Domovinskom pokretu (4,7%) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9%). 

Od 12 sigurnih mandata Restart bi mogao osvojiti 8, dok HDZ četiri. Dok se za preostala dva mandata bori pet lista, ali su mu Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

Četvrta izborna jedinica

Prema HRrejtingu šanse za mandat imaju samo tri liste. Prvi HDZ s malo više od 32% (32,4%). Druga, s 10% manje - koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija koja je blizu 19% (18,7%).

Foto: HRT

Rezultati znače da bi HDZ od fiksnih mandata mogao dobiti 6, Domovinski pokret 4, a Restart koalicija 3 mandata.

Što se tiče 14 mandata, Restart i HDZ se bore za preostalo zastupničko mjesto, no prema anketi bliži mu je HDZ. 
 

Komentara 23

KA
karinmedaje
20:38 24.06.2020.

u predsjedničkim izborima škoro je prije prvoga kruga po anketama ima 20% a dobio 25%, kolinda u anketama imala 28% a dobila 26%, dakle škori treba puno dodati a hdz-u malo oduzeti, drugovi gotovo je još 11 dana....evo već stric kmeči kmeeee škoro je kriv zašto ne podržite jandrokovića ahaahahahahahah očito ste odmaknuti od stvarnosti ali slijedi buđenje uskoro.....

Avatar Ada
Ada
22:17 24.06.2020.

Ne vjerujem ni riječi.

AR
ares2020
05:40 25.06.2020.

Svi znamo da te "ankete" nisu točne i da HRT "navija" za Plenkovića. HDZ će proći mnogo lošije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije