Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Bernardić: HDZ je izborima svjesno riskirao živote građana

Zagreb: Predstavnici RESTART koalicije družili se s građanima na Trešnjevačkom placu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 16:13

Svi se moraju pridržavati sigurnosnih mjera, samo HDZ ne, za njih vrijede neki drugi zakoni, kaže Bernardić

Lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je istaknuo da su upozoravali na rizik održavanja izbora u vrijeme epidemije, ali je HDZ gurnuo Hrvatsku u izbore očekujući politički profit od koronakrize i tako svjesno riskirao živote građana.

“Upozoravali smo na rizik održavanja kampanje u vrijeme epidemije, a predsjednik Vlade i HDZ su nam govorili da se bojimo, ali bojali smo se za građane i širenje epidemije. Oni su donijeli odluku, gurnuli su Hrvatsku u izbore i tako svjesno riskirali živote građana", rekao je Bernardić nakon druženja s građanima na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka.

Epidemija se širi, Hrvatska je nesigurna za građane, sve socijalno ugrožene, ali i za one koji su drugačiji po nacionalnoj, vjerskoj ili seksualnoj osnovi, dodao je.

Naglasio je da će se Restart koalicija držati svih epidemioloških uputa Stožera i ako donesu odluku o zabrani okupljanja, restriktivnijem održavanju skupova  ili prekidu kampanje ona će to poštovati. Ključnim je ocijenio osigurati normalan život i funkcioniranje, zaštitu i izolaciju bolničkog sustava. HDZ je htio profitirati na koronakrizi, a sada se vidi da su ugrozili zdravlje građana, ocijenio je.

Kazao je da njihov zdravstveni tim svaki dan razmatra epidemiološku situaciju i prema njihovom mišljenju će se prilagođavati situaciji. Za Nacionalni stožer kazao je da nemaju vremena baviti se i zdravstvenom krizom i izborima zbog čega je, po njemu, situacija i eskalirala.

Najavio je i da će od sada zdravstveno-sigurnosni tim Restart koalicije svaki dan imati konferencije za novinare nakon onih Nacionalnog stožera.

Svima je jasno da se moramo strogo pridržavati sigurnosnih mjera i protokola i svi se toga pridržavamo, osim HDZ-a koji se ničega ne moraju pridržavati, za njih vrijede neki drugačiji zakoni. Za njih ne vrijede zakoni ove zemlje, to su nam ostavili - kaos i korupciju, ustvrdio je Bernardić.

Najavio je da će u prvim tjednima njihove Vlade donijeti Zakon o obnovi Zagreba, jer je samo 11 obitelji zbrinuto u državne stanove, preko tisuću obitelji živi u zgradama s oznakom ‘neupotrebljivo’, a četiri tisuće sugrađana nema priključak na plin, što znači ni grijanje. Svoje domove je moralo napustiti 20 tisuća ljudi, upozorio je, naglasivši da je Vlada Andreja Plenkovića Zagrepčane ostavila na cjedilu.

Ponovio je da će uvesti i jednogodišnji moratorij na kredite za građane i poduzetnike kako bi mogli preživjeti ovo krizno razdoblje.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras još jednom je pozvao premijera Andreja Plenkovića da ode u samoizolaciju kako ljude oko sebe ne bi izlagao riziku infekcije i oboljenja s obzirom na to da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Ide okolo opušteno, bahato i dijeli lekcije, a trebao bi prvi pokazati odgovornost prema građanima, rekao je, istaknuvši da situacija nije bezazlena i da se sigurna Hrvatska koju je HDZ promovirao raspada.

Građane je pozvao da gledaju u kojim se županijama Plenković kreće i da ga izbjegavaju zato što je riječ o neodgovornoj osobi koja ne razmišlja o njihovu zdravlju nego samo kako da sebi osigura fotelju. Plenković je zdravstveni i svaki drugi rizik za naše građane, poručio je Maras.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je naglasila da je Plenković sa svojim dugogodišnjim koalicijskim partnerom gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem direktno pljusnuo Zagrepčane jer se Zakon o obnovi Zagreba mogao donijeti.

Dodala je da će im upravo taj zakon biti prioritet kada dođu na vlast kako bi se pomoglo građanima i spriječilo mešetarenje nekretninama. Upozorila je kako se naljepnice na oštećenim objektima iz zelenih pretvaraju u crvene kako kome treba.

Plenkovića i njegove ministre karakteriziraju bahatost i neodgovornost, a nas znanje, odgovornost i volja da nešto promijenimo i to ćemo zaista i učiniti, zaključila je.

Predsjednik SNAGA-e Goran Aleksić najavio je da će Restart koalicija prekinuti financijsku okupaciju Hrvatske, a građanima vratiti 20 milijardi kuna koje su im banke nezakonito uzele.

Komentara 9

LL
lijepa_li si
16:43 25.06.2020.

želi li bero da plenković odgodi izbore? plaši li se pobjede? ..ludilo, bez upitnika

BL
bluescreen
17:33 25.06.2020.

Bero, partija, omladina akcija!

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
22:57 25.06.2020.

.....reče Bero i izljubi se sa stotinjak ljudi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije