Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Vlada

Abazović: U novoj crnogorskoj vladi bit će stručnjaci manje poznati javnosti

Cetinje, Crna Gora
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.10.2020.
u 11:44

Kao tri glavne zadaće nove vlade Abazović vidi stabiliziranje gospodarskog sustava, koji je teško oštećen krizom koju je izavao koronavirus, zatim borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te europske integracije.

On vjeruje da će vlada, po njegovim riječima prva demokratska otkad postoji višestranačje u Crnoj Gori, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem biti formirana najkasnije za mjesec dana.

"Mislim da će naredna vlada, pored ljudi koji su poznati javnosti, imati nekoliko vrlo zanimljivih imena koja su manje poznata javnosti ili nisu do sada bila poznata, a koji su obavljali značajne poslove u Crnoj Gori ili su karijere gradili u vrlo priznatim svjetskim institucijama", rekao je Abazović za RTCG.

Istaknuo je da će, ako se sve posloži kako treba, “sva crnogorska pamet, koja je stjecajem okolnosti bila van te zemlje, biti upregnuta da pomogne narednoj vladi da se izbori sa značajnim problemima koji je očekuju”.

Kao tri glavne zadaće nove vlade Abazović vidi stabiliziranje gospodarskog sustava, koji je teško oštećen krizom koju je izavao koronavirus, zatim borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te europske integracije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenio da da će crnogorsko gospodarstvo u 2020. godini imati pad od 12 posto.

“Morat ćemo ući u restruktuiranje dugova. Imamo dvije najave, jedna od EU i druga iz najozbiljnije europske države oko pomoći, i ako tu tranziciju izvršimo bez gospodarskih potresa unutar zemlje, od proljeća 2021., ako covid sve ne poremeti, možemo imati pozitivan trend", ocijenio je Abazović.

Na izborima održanim 30. kolovoza tri do tada oporbene koalijce “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” osvojile su većinu i nakon 30 godina smijenile s vlasti Demokratsku stranku socijalista Mila Đukanovića.

Iako je ranije najavljivano da će u novoj crnogorskoj vladi biti isključivo stručnjaci, odustalo se od toga pa će se u njoj naći i dobar dio političara nova vladajuće većine.

Put Crne Gore u EU nema alternativu

Put Crne Gore u Europsku uniju nema alternativu, a Hrvatska će ju nastaviti podržavati na tom putu, ocjenili su tijekom sastanka u četvrtak u Podgorici predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Bečić je, kako navode iz parlamenta, naglasio da put Crne Gore u Europsku uniju nema alternativu, te da će surađivati sa svim zemljama koje joj svojim iskustvom mogu pomoći na tom putu.

“Veleposlanik Grubišić naglasio je da će Hrvatska nastaviti pružati podršku Crnoj Gori u daljnjem procesu europskih integracija te da je za Hrvatsku od velike važnosti izgradnja i nastavak europskog puta Crne Gore, kao pouzdane NATO članice", navodi se u priopćenju Skuštine Crne Gore.

Bečić se posebno zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila Crnoj Gori tijekom epidemije koronavirusa.

Komentara 2

MA
marsovac
15:36 15.10.2020.

ha, ha, ha,.....bratstvo i jedinstvo pod sumadijskim opankom,.....

DP
delmata.pakleni.otok
13:34 15.10.2020.

ako im vučić ove zime ne dade brašna i ulja pocrkaće od gladi ka i hrvati, zato će vladu sastavit vučić...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije