Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIBINA Stručnjaci u Glini o borbi protiv raka vrata maternice i dojke

U Sisačko-moslavačkoj županiji oboli 105 žena, a umre 39 svake godine

08.04.2009.
u 18:41

Žene koje redovito posjećuju ginekologa ne bi trebale umrijeti od raka, rečeno je na edukacijskoj tribini “Prekrižimo rak vrata maternice i dojke“ koju je Zajednica žena Katarina Zrinska organizirala u Glini.

Važni redovni pregledi
- Riziku infekcije zbog koje se razvija rak maternice izložene su spolno aktivne žene. Razvitak bolesti je dug. Ide li se redovito k liječniku i obavlja li se Papa-test, otkrio bi se početak infekcije i omogućilo potpuno izlječenje. Najbolja prevencija raka je cijepljenje djevojčica prije seksualnih odnosa - kazao je prof. dr. Ante Čorušić, predstojnik Onkološke klinike u Zagrebu i predstojnik Nacionalnog odbora za prevenciju.

O prevenciji, razvoju i liječenju bolesti još su govorili dr. Magdalena Grce, iz Europskog udruženja za prevenciju raka, dr. Sonja Pajtlar-Gaćeša, voditeljica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u županiji, dr. Svjetlana Ančić-Birač, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i dr. Sanja Štingl-Vlašić, ginekologinja i ravnateljica Doma zdravlja u Glini. Svaka 11. žena u Hrvatskoj može oboljeti od raka dojke. U Hrvatskoj godišnje od karcinoma dojke oboli 2250 žena, 859 ih umre.

U županiji obole 92 žene, umre ih 35, u Glini oboli pet, a umru dvije. Od raka vrata maternice u Hrvatskoj oboli 400 žena, od kojih 150 umre, u županiji oboli 13, a umru četiri. U Glini su u proteklih pet godina oboljele dvije žene i, na sreću, obje se uspješno liječe.

Dvije trećina pregledane
- Od 33.813 na mamografski pregled pismeno pozvanih žena u županiji pregled je obavilo 20.000. Otkrili smo 42 žene s rakom dojke. Žena cijeloga života treba redovito posjećivati ginekologa - rekla je dr. Pajtlar-Gaćeša. U nas se ne provodi besplatno cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika raka maternice.

Želite prijaviti greške?