Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA DOMAĆIH TVRTKI ZBOG VELIKOG PADA VRIJEDNOSTI DIONICA

Todorić s burze skida Agrokorove dionice

07.03.2009.
u 18:58

Financijska kriza koja je najprije slomila Zagrebačku burzu pretvorila ju je u njezinu suprotnost. Drastično smanjena vrijednost dionica, i do 90 posto, smanjila je i dovela do aspurda vrijednost i tržišnu kapitalizaciju tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Pervan: Loše za male dioničare


Todorić smanjio plaće menadžerima 10 posto

Burza i aktivnosti na njoj trenutačno se temelje samo na jednom parametru – nedostatku kapitala kod ulagača, i to malih, jer su se veliki povukli silom prilika u državne vrijednosne papire. Ceh su platile dionice svih tvrtki bez iznimke, velike, male, dobre, loše...

Takav razvoj događaja zabrinuo je vlasnike i uprave kompanija koji tvrde da im burzovna kotacija osim troškova donosi samo izravnu štetu – iskrivljenu i lažnu sliku vrijednosti poduzeća, pad rejtinga i loš imidž kod kreditora.

Erupcija nezadovoljstva
Nastupila je prava erupcija nezadovoljstva, a burzi se upućuju zahtjevi da se njezine dionice delistiraju sa ZSE. Takav zahtjev uputio je Ivica Todorić čijih šest tvrtki kotira na ZSE – Jamnica, Ledo, Konzum, Belje, Tisak i Zvijezda. U Agrokoru kažu da cijene dionica nemaju veze s vrijednošću poduzeća koja su i 2009. godinu započela rastom prihoda.

U potpuno suprotnom smjeru krenule su cijene dionica, pa Agrokor hoće povući iz kotacije barem one tvrtke koje imaju mali “free float”, od nekoliko postotaka dionica u trgovanju. O sličnom potezu razmišlja i Ericsson Nikola Tesla, brodarske kompanije, građevinari... Već prije to je zatražilo Belišće i još neke tvrtke. Bijeg od burze na kojoj su se svi voljeli gledati samo do prije godinu dana sada je masovan trend.

Nema pravilnika
Neki to ne mogu učiniti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog IPO-a kojim su privukli nove dioničare. Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe, kaže da on ostaje na burzi, i to u najzahtjevnijoj prvoj kotaciji, bez obzira na to što ni cijena njegove dionice ne daje pravu sliku stanja. Atlantic grupa ima tisuće malih dioničara i osjeća odgovornost prema njima redovitim izvještavanjem.

Novi zakon o tržištu kapitala omogućuje tvrtkama delistiranje jer su one silom zakona (a to su sve s najmanje 30 milijuna temeljnog kapitala i 100 dioničara) bile prisiljene ući u posebnu JDD kotaciju. Ta obveza iziskivala je promptno izvješćivanje burze o poslovnim rezultatima, odlukama nadzornih odbora, prodaji dionica... Novi zakon ukida takvu obveznost, ali još nema pravilnika burze i Hanfe koji bi omogućio bijeg tvrtki s burze.

A kako se zahtjevi množe, čini se da će biti sve manje žurbe u vezi s pravilnikom. Ipak, službenim delistiranjem dionice neće nestati s burze, njima će dioničari i dalje trgovati, ali uz mnogo manje informacija.

Uz to, komplicira se puno toga, od fondova do mirovinaca koji imaju posebna pravila za ulaganje, a ona ne poznaju dionice koje su same tvrtke delistirale. Burza i Hanfa morale bi imati pune ruke posla zbog tog problema jer je očito da je tržište kapitala u posljednjih godinu dana, čak i ako izuzmemo rušilački utjecaj svjetske krize, zapušteno i nepripremljeno za nove izazove.

Želite prijaviti greške?