Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Virtualna stvarnost će zaraditi svojih prvih milijardu dolara

Očekuje se da će do kraja 2016. godine žene u razvijenim zemljama zauzimati 25 posto radnih mjesta povezanih s informacijskom tehnologijom, odnosno biti na položajima koji se vezuju uz nju, što je na razini 2015. godine, a moguć je i pad zastupljenosti.
19. siječnja 2016. u 14:07 0 komentara 372 prikaza
virtualna stvarnost
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Deloitte predviđa da će virtualna stvarnost u 2016. godini zaraditi svojih prvih milijardu dolara, od čega oko 700 milijuna dolara od prodaje hardverske opreme, a ostatak od prodaje nehardverskog sadržaja. Petnaesto izdanje Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija procjenjuje prodaju oko 2,5 milijuna primjeraka VR headsetova te igara u 10 milijuna primjeraka. Uz to, očekuje se da će na virtualnu stvarnost najviše novca utrošiti glavni korisnici, a ne povremeni igrači. To znači da će segment virtualne stvarnosti, premda će se svatko tko ima pametni telefon okušati u nekoj od inačica virtualne stvarnosti, većinu svojih prihoda u 2016. godini najvjerojatnije ostvariti od desetaka milijuna, a ne milijardi korisnika.

– Premda se očekuje da će 2016. godina za virtualnu stvarnost, koja će izrasti u tržište vrijedno milijardu dolara, biti prekretnica, ona će se, dugoročno gledano, i dalje boriti da dosegne sveprisutnost pametnih telefona, osobnih računala ili televizora – navodi Kruno Škrinjar, menadžer u Deloitteovu Odjelu savjetovanja. – Međutim, s obzirom na stalni napredak tehnologije koja omogućuje potpuni doživljaj stvarnosti, moguća je i veća globalna zastupljenost.

Osim predviđanja koja se odnose na virtualnu stvarnost, izvješće sugerira da će dio tzv. milenijalaca-sljednika, a to su oni u dobi od 18 do 24 godine, iako pripadaju generaciji smartfonaša u 2016. godini ipak biti više od ostalih dobnih skupina orijentirani na osobna računala. Prema Deloitteoveu globalnom istraživanju, u 2015. godini je pristup prijenosnom računalu imalo u prosjeku 85 posto tzv. milenijalaca-sljednika iz 13 razvijenih zemalja. Istovremeno su i najveća ili druga najveća od ispitanih šest dobnih skupina s pristupom prijenosnom računalu na svim osim dvama tržištima, norveškom i finskom. Takvi podaci govore da dobna skupina od 18 do 24 godine pametne telefone i osobna računala smatra nadopunama, ali ne i zamjenom, što može dijelom biti posljedica i nižih troškova nabave prijenosnih računala, koja su sada na tržištu dostupna po cijenama nižim od 500 američkih dolara.

Dodatni nalazi u izvješću obuhvaćaju sljedeće:

Tehnologija

Očekuje se da će do kraja 2016. godine žene u razvijenim zemljama zauzimati 25 posto radnih mjesta povezanih s informacijskom tehnologijom, odnosno biti na položajima koji se vezuju uz nju, što je na razini 2015. godine, a moguć je i pad zastupljenosti.

U 2016. godini će 80 od 100 najvećih softverskih tvrtki u svijetu u svoje proizvode ugraditi kognitivne tehnologije kao što su strojno učenje, obrada prirodnih jezika ili prepoznavanje govora, što je porast za 25 posto u odnosu na lani kada je 64 od vodećih 100 softverskih tvrtki lansiralo proizvode i usluge s ugrađenom jednom ili više kognitivnih tehnologija.

Broj pojedinaca koji koriste usluge mobilnog plaćanja putem dodirnih zaslona na svojim mobilnim uređajima, tj. pametnim telefonima i tabletima, vjerojatno će u 2016. godini porasti za 150 posto i dosegnuti 50 milijuna redovitih korisnika. Trgovina putem dodira (engl. Touch Commerce) omogućit će trgovinama na malo iskoristiti sve veću dostupnost pregledavanja trgovina s rijetko sklopljenim kupoprodajnim transakcijama zbog kompliciranog postupka plaćanja.

Premda će ukupna vrijednost tržišta grafenskih materijala u 2016. godini brojiti tek u nekoliko desetaka milijuna dolara, troškovi razvoja i istraživanja u idućoj godini vjerojatno će premašiti stotine milijuna dolara. Srednjoročno, postoji mogućnost ugradnje grafena u proizvode vrijedne nekoliko milijardi dolara na godišnjoj razini, no do potpune iskorištenosti potencijala ovoga materijala mogu proteći i desetljeća.

Mediji

Očekuje se da će do kraja 2016. godine tek 0,3 posto svih korisnika mobilnih uređaja koristiti neki od blokatora oglasa, što će se negativno odraziti na dio vrijedan manje od 100 milijuna dolara (0,1 posto) mobilnog oglašivačkog tržišta (putem pametnih telefona i tableta) vrijednog ukupno 70 milijardi dolara.

U 2016. godini mobilni uređaji, pametni telefoni i tableti postat će vjerojatno vodeća platforma za igrice gledano po prihodima, koji bi trebali porasti na 35 milijardi dolara, odnosno za 20 posto u odnosu na lani. To je u skladu s očekivanih 32 milijarde dolara prihoda od računalnih igrica i 28 milijardi prihoda od igrica za konzole, što je porast za tek pet, odnosno šest posto u odnosu na lani. Ipak, izgledi su da će prosječni prihod po igricama na razini pojedinačne platforme znatno varirati.

eSport bi, gledajući globalno, u 2016. godini, trebao ostvariti prihod od 500 milijuna dolara, 25 posto više u odnosu na 400 milijuna dolara ostvarenih u 2015. godini, a natjecanja će pratiti gotovo 150 milijuna, što redovitih, što povremenih gledatelja. Očekivani prihod tek je djelić prihoda koji se ostvaruju u ligama najmasovnijih sportova kao što su europski nogomet, zatim američki nogomet, košarka ili hokej na ledu i kreću se u rasponu od 4 do 30 milijardi dolara.

Tržište europskog nogometa će u sezoni 2016./2017. prvi put dosegnuti vrijednost od 30 milijardi dolara, što bi bilo povećanje za 8 milijardi dolara u odnosu na sezonu 2011./2012., odnosno sedam posto gledano po kumulativnoj godišnjoj stopi rasta.

U 2016. godini prihodi od prodaje kinoulaznica u SAD-u i Kanadi trebali bi pasti za oko tri posto na 10,6 milijardi dolara, što znači oko 1,3 milijarde prodanih ulaznica.

Tržište tradicionalne televizije u SAD-u, najveće u svijetu, bit će u 2016. godini vrijedno oko 170 milijardi dolara, što znači da ga očekuje erozija na barem pet frontova: po broju televizijskih pretplatnika, prodoru plaćene televizije gledano u postotku ukupne populacije, po prosječnoj visini mjesečnih računa za plaćenu televiziju, zatim prelazak na antene te gledanje televizijskih sadržaja uživo ili odgođeno među cijelom populacijom, a osobito u dobnoj skupini milenijalaca od 18 do 24 godine.

Telekomunikacije

Do kraja godine, očekuje se da će broj gigabita u sekundi (Gbit/s) u povezivanju s internetom oštro tj. deseterostruko porasti na deset milijuna gigabita, od čega 70 posto vjerojatno na rezidencijalne pristupne veze. Potražnju će vjerojatno potaknuti sve veća dostupnost popraćena padom cijena. Predviđa se da će do 2020. godine na mrežama s gigabitnim tarifama biti oko 600 milijuna pretplatnika, odnosno većina povezanih kućanstava u svijetu.

Rabljeni pametni telefoni: tržište vrijedno 17 milijardi dolara za koje možda nikada niste čuli ― U 2016. godini očekuje se direktna ili zamjenska prodaja oko 120 milijuna rabljenih pametnih telefona, pri čemu će njihovi vlasnici ostvariti ukupnih prihod veći od 17 milijardi dolara. Riječ je o vidljivom porastu u odnosu na 80 milijuna pametnih telefona razmijenjenih u 2015. godinu ukupne vrijednosti 11 milijardi dolara. Štoviše, očekuje se da će 10 posto novih vrhunskih pametnih telefona kupljenih u 2016. godini, a to su oni vrijedni 500 i više dolara, promijeniti tri ili više vlasnika prije povlačenja iz uporabe.

U 2016. godini predviđa se razmjena odnosno pohranjivanje 2,5 bilijuna fotografija online, 15 posto više u odnosu na lani. Više od 90 posto fotografija bit će snimljeno pametnim telefonom, a ostatak DSLR fotoaparatima, kompaktnim kamerama, tabletima i laptopima. Iz procjene su izuzeti bilijuni fotografija koje ostaju pohranjene na memorijskim karticama uređaja.

Za oko 26 posto korisnika pametnih telefona na razvijenim tržištima proteći će u 2016. godini i po tjedan dana bez tradicionalnog telefonskog poziva. Riječ je o pojedincima poznatima kao podatkovni ekskluzivci, koji nisu prestali komunicirati, već tradicionalne glasovne pozive zamjenjuju kombinacijom tekstualnih poruka, uključujući SMS, glasovne i video usluge bez posredovanja davatelja internetskih usluga u kontroli sadržaja koji se prenosi (engl. Over-the-top, OTT).

Stotinu mobilnih operatora nudit će barem jedan paket glasovnih usluga do kraja 2016. godine, dvostruko više u odnosu na kraj i šest puta više u odnosu na početak 2015. godine. Procjena iz izvješća govori o oko 300 milijuna korisnika glasovnih usluga putem WiFi-ja (VoWiFi) i / ili glasovnih usluga putem LTE-a (VoLTE), dvostruko više nego na početku 2016. godine i pet puta više u odnosu na početak 2015. godine.

Već petnaestu godinu zaredom Deloitteova „Globalna predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija“ pružaju sliku glavnih trendova u tom sektoru u svijetu kroz idućih dvanaest do osamnaest mjeseci. Više o globalnim predviđanjima u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija dostupno je na adresi: www.deloitte.com/tmtpredictions

O DTTL-ovim predviđanjima za sektor TMT-a

Predviđanja u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija (TMT) zasnovana su na globalnom istraživanju potpomognutom razrađenim intervjuima s članicama Deloitteove mreže, Deloitteovim bivšim zaposlenicima, analitičarima sektora, vodećim izvršnim direktorima poduzeća iz sektora te tisućama stručnjaka iz Deloitteove globalne mreže profesionalnih usluga koji se bave tehnologijom, medijima i telekomunikacijama. Fokus izvješća mijenja se iz godine u godinu, no jedna tema ostaje konstanta, a to je sve veći utjecaj sektora TMT na naše ponašanje.

>> Igre nam dolaze u sobu

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.