Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više razloga

Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Spavanje uz mobitel
Foto: Thinkstock
11.03.2014.
u 23:14

Osam od deset korisnika drži mobitel pokraj sebe tijekom noći, a polovica ga koristi kao budilicu, pokazalo je posljednje istraživanje

Ne možete zaspati i razmišljate o listi za kupnju, sutrašnjim sastancima i jeste li zaključali vrata? Rješenje bi moglo biti jednostavno – uklonite mobitel iz spavaće sobe. Osam od deset korisnika drži mobitel pokraj sebe tijekom noći, a polovica ga koristi umjesto budilice, pokazalo je posljednje istraživanje, javlja Graphic.com.

Stručnjaci su zabrinuti zbog utjecaja koji ta loša navika ima na ljude. Blizina mobitela nas čini vrlo osjetljivima pa je vjerojatnije da će nam san biti poremećen i da nećemo spavati koliko nam je dovoljno. Sve to može prouzročiti i nesanicu te druge probleme sa spavanjem. Većina ljudi spavat će bolje ako im u spavaćoj sobi ne budu mobitel i drugi elektronički uređaji – kaže dr. Guy Meadows, londonski liječnik koji se specijalizirao za probleme s nesanicom. On zbog toga svoj mobitel noću ostavlja u kuhinji.

Osim nesanice neki tvrde da spavanje uz mobitel može prouzročiti vrtoglavicu i glavobolje.

Glavni problem s mobilnim telefonima, tvrdi dr. Charles Czeisler s Harvarda, jest i njihovo jako neprirodno svjetlo koje utječe na organizam "varajući" ga da je dan. Svjetlo stimulira stanice u mrežnici, područje u stražnjem dijelu oka koje šalje poruku mozgu. Stanice osjetljive na svjetlost daju informacije našem tijelu koje je doba dana – objašnjava dr. Meadows. To pak kontrolira hormon melatonin (od kojeg nam se spava) i kortizol. Za sva umjetna svjetla, od žarulja do neonskog svjetla, smatra se da koče hormon melatonin i tako nas drže duže budnima, a svjetla mobitela imaju još jači efekt.

>> Zzzzzz...Ovih 9 stvari o snovima sasvim sigurno niste znali

>> Teško se budite i ujutro 'doručkujete' samo kavu? Onda ovo trebate znati

>> Niste se naspavali? E, onda ovo ne smijete raditi

Komentara 12

Avatar emigrant
emigrant
07:16 12.03.2014.

'Jako neprirodno svjetlo mobitela'? Pa svaki od modernih mobitela ugasi ekran nakon kratkog vremena neaktivnosti, a ja kad ga odlažem odmah gasim i ekran. Ako im je to glavni argument onda neka vrate novce utrošene u istraživaje.

Avatar Zizou10
Zizou10
07:42 12.03.2014.

A o zračenju ni riječi.

LE
lektor
09:08 12.03.2014.

Idućeg puta kada nećete moći spavati i kada ćete razmišljati... Uredniče, nauči ovu novinarku što je i čemu služi futur egzaktni u zavisnoj rečenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije