Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSPANOST i PONAŠANJE

Niste se naspavali? E, onda ovo ne smijete raditi

umor, nesanica
Foto: Thinkstock
27.01.2014.
u 15:33

Lakše zaboravljamo, razdražljivi smo, umorni i gladni. Ovo je lista onoga što ne bismo smjeli raditi ako nismo naspavani

Istraživanja su pokazala da malo duži san može jako utjecati na naše zdravlje i smanjiti neke zdravstvene tegobe. Nedostatak sna može imati razne nepovoljne utjecaje na naš organizam. Lakše zaboravljamo, razdražljivi smo, umorni i gladni. Ovo je lista onoga što ne bismo smjeli raditi ako nismo naspavani, piše Huffington Post.

1. Voziti

Svi znamo da ne smijemo voziti ako smo pili alkohol te ako osjećamo umor i spava nam se. Ali ponekad pomislite "nije daleko, to je samo deset minuta vožnje" ili slično i sjednete za upravljač. Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da nedostatak sna na ljude ima utjecaj kao da su pili alkohol, rekao je Christopher Drake iz klinike za liječenje poremećaja spavanja Henry Ford Hospital.

Ako su nenaspavani, za upravljače ne bi smjeli sjesti ni piloti ni vozači kamiona itd.

2. Donositi važne odluke

Najčešće se prije nekog važnog dana dogodi baš to da osoba ne može zaspati ili ima problema sa spavanjem tijekom noći. Nemojte donositi nikakve važne odluke ako se niste naspavali, navodi se. Postoji biološki razlog zbog čega se nešto čini kao sasvim dobra ideja onda kada nismo naspavani. Istraživanje provedeno 2011. godine otkrilo je da se povećava aktivnost onog dijela mozga koji procjenjuje "pozitivne učinke", a smanjuje se aktivnost dijela mozga zasluženog za procjenu "negativnosti". Osobe koje nisu imale dovoljno sna tako su češće optimističnije pa mogu nerealno sagledati situaciju u kojoj moraju donijeti neku odluku.

3. Kupovati namirnice

Znamo da ne smijemo ići u nabavku namirnica kada smo gladni jer ćemo pod utjecajem gladi kupiti više ili ono što inače ne bi bilo na našem popisu namirnica. Kada se niste naspavali, također biste trebali izbjegavati odlaziti u nabavku namirnica jer, prema istraživanju provedenom 2013. godine, neispavani kupci posezat će za kaloričnijim namirnicama.

Tijekom istraživanja osobe s kraćim snom napunile su svoje košarice u supermarketima s oko devet posto više kalorija te oko 18 posto više grama hrane nego što bi kupili da su u kupnju otišli naspavani. Iz toga se može zaključiti i da problemi sa spavanjem mogu dovesti i do problema s pretilošću, tvrdi Colin Chapman sa sveučilišta Uppsala.

4. Kupovati nešto online

Ovo upozorenje stiže jer, kako se navodi, bez dovoljno sna kupovat ćemo kompulzivnije. Nije dobar trenutak kad nakon burne i neprospavane noći odlučite ujutro kupiti neku dizajnersku torbu. Naspavajte se pa razmislite ponovno o svojoj želji.

5. Piti energetska pića

Kada ste umorni i pospani, može vam pasti na pamet posegnuti za nekim energetskim napitkom. Puno bolja ideja bila bi izaći malo na zrak, protegnuti se ili još bolje, ako ste u mogućnosti, malo odspavati.

Mnoga energetska pića sadrže iznenađujuće malo kofeina u usporedbi sa šalicom crne kave, ali i puno šećera. Kava je puno zdraviji izbor.

>>Evo kako ponovno zaspati kad se probudite usred noći

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije