Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Robot Spot radi na naftnim platformama u Norveškoj

On je svojevrsni pas čuvar platforme, obilazi plovilo i provjerava curi li igdje ugljikovodik, što uvelike povećava sigurnost platforme, ali i podiže efikasnost poslovanja kompanije.
19. veljače 2020. u 23:17 3 komentara 1247 prikaza
Robot Spot - radni robot, stroj koji se kreće baš poput pravog psa
Foto: Boston Dynamics
Pogledajte galeriju 1/3

Norveška naftna kompanija Aker BP ASA počela je sve više koristiti robote u svakodnevnom radu na svojim platformama i plovilima. Među njima je i Spot, robotizirani pas čuvar koji je izradio Boston Dynamics.

znanost Što nas čeka Roboti, čipovi u tijelu, revolucija u prometu: Znanost u idućih 10 godina

On će obilaziti tvrtkina plovila tražeći curi li eventualno igdje te će uzimati očitanja. Sve, kažu, kako bi poboljšali sigurnost, ali i efikasnost u poslovanju. Tko, recimo, prati seriju “Black Mirror”, dobro se sjeća scena u kojima glumi pas tvrtke Boston Dynamics.

I ti prizori nisu najugodniji jer Spot nije poput simpatičnog dlakavca koji vam se mota oko nogu, nego je jednostavno stroj koji vrlo dobro oponaša kretanje stvarnog psa. Stoga će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će na njega reagirati posada Akerovih plovila. Razumno bi bilo da reagiraju pozitivno jer im stiže kao pomoć.

Konkretno, Spot će tražiti curi li ugljikovodik, pregledavat će brodsku opremu, uzimati različita očitanja, generirati izvještaje te će biti pojačanje za inspekcijske timove tamo gdje bi za čovjeka možda moglo biti preopasno.

Trebalo bi mu se vjerovati jer razvila ga je tvrtka koja je do sada u razvoju robota otišla najdalje na svijetu, spomenuti Boston Dynamics. Za norvešku tvrtku nema dvojbi je li uvođenje Spota u svakodnevni život na platformama i drugim plovilima dobra odluka.

Kupite 'beauty sleep' Od robota koji pjeva do maske za oči koja određuje snove: Koji je proizvod najbolji za dobar san?

– Te se “stvari” nikada ne zamaraju, imaju bolju sposobnost adaptacije od čovjeka i sposobnost prikupljanja podataka – smatra Kjetel Digre iz Aker BP ASA-e. Spotovo uključivanje u posadu norveškog naftaša dio je procesa digitalizacije u toj tvrtki čime se, logično, želi postići bolja sigurnost i veća produktivnost.

Spot, jasno, neće biti jedini takav gadget koji će Aker koristiti u procesu digitalizacije svojeg poslovanja, bit će tu još neovisnih robotskih jedinica poput dronova kojima će se nastojati bolje održavati plovila i oprema.

Digitalizacija će biti jedna od razlika među svjetskim naftnim kompanijama s ciljem postizanja manjih troškova i manjih emisija. Naša je vizija digitalizirati sve naše operacije od početka do kraja kako bismo povećali produktivnost, kvalitetu i sigurnost naših djelatnika. Jedna je od takvih mjera i istraživanje potencijala korištenja robota na otvorenom moru – rekao je Karl Johnny Hersvik, direktor Aker BP ASA-e.

Majstor plinoinstalater Tihomir Mihalić SERIJAL HRVATSKI MAJSTORI 'Roboti nikada neće moći obavljati ovaj posao, s njim nećete ostati gladni'

Bloomberg prenosi Boston Dynamicsovu tvrdnju da je do sada njihova robotiziranog psa nabavilo stotinu vodećih američkih građevinskih kompanija koje ga koriste u inspekciji te za kontroliranje procesa gradnje. Koristi ga i policija Massachusettsa za pregled sumnjivih pošiljaka te područja pogodnih za skrivanje osumnjičenih osoba.

Naravno, kao i uvijek, potežu se pitanja privatnosti osoba s kojima će Spot dolaziti u doticaj, odnosno podatke koje će moći prikupiti moguće i bez njihova znanja. Neovisna tijela, navodi se u analizama uvođenja robotiziranog psa u dnevnu operativu, jednostavno ne znaju dovoljno o tome na koji će način kompanije ili policija koristiti takve robotizirane entitete.

U Akeru su zadovoljni, na prezentaciji nove tehnologije u Oslu Spot, kojim se upravljalo daljinskim upravljačem, popeo se na pozornicu i poput pravog poslušnog psa prišao Hersviku.

Zagreb: Pogon tvornice Franck FRANCK Roboti vladaju proizvodnjom, a kvalitetom kušač

A onda je Spot upitan je li opazio u publici neke ljude koji tamo nisu trebali biti. Odgovorio je pozitivno kimajući, no nije otkrio tko su točno ti ljudi. Zanimljivo je da se probno razdoblje uvođenja takvih gadgeta u Aker BP odvija pod kontrolom kompanije Cognite AS čiji je Aker ASA vlasnik.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Ove teme,kao i one o Nikoli Tesli malo tko čita.Od znanja je važnije tko će bit predsjednik HDZ-a.

 • Avatar putnik833
  putnik833:

  Izgleda da Norvežani su gledali Terminator: The Sarah Connor Chronicles :)))

 • Avatar LindaAU87
  LindaAU87:

  Vrijеmе jе da nađetе stаbilnu djеvojкu. Ovdjе čeка puno samohranih dаmа --> http://kisstok.com