Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova otkrića

Prvi Europljani bili su tamnoputi i plavooki

27.01.2014.
u 08:53

Dosad se pretpostavljalo da su Europljani svijetlu put razvili nakon što su napustili Afriku i preselili se na kontinent prije 45.000 godina

Znanstvenici su otkrili kako su izgledali drevni Europljani, javlja BBC. Genetički testovi pokazali su da je lovca-skupljača koji je živio prije 7000 godina krasila neobična kombinacija tamne kože i kose te plavih očiju.

To je otkriće iznenadilo znanstvenike koji su prethodno smatrali da su prvi stanovnici Europe bili svjetliji.

Istraživanje je proveo Institut evolucijske biologije u Barceloni, a njegov autor dr. Carles Lalueza-Fox izjavio je kako je "moguće da je svijetla boja kože nastala kasnije nego što se mislilo".

Kosturi lovaca, prozvani La Brana 1 i La Brana 2, pronađeni su špilji u planinama na sjeveroistoku Španjolske 2006., a bili su u iznimno očuvanom stanju. Znanstvenici su uspjeli izvući DNK iz zuba jednog od lovaca i proučiti njegov genom.

Istraživački tim otkrio je da su stari Europljani genetski najpovezaniji sa Šveđanima i Fincima.

Dosad se pretpostavljalo da su Europljani svijetlu put razvili nakon što su napustili Afriku i preselili se na kontinent prije 45.000 godina.

>> Najstariji živi rak na svijetu star je 11.000 godina

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar anticenzura
anticenzura
09:16 27.01.2014.

Pretpostavljam da im tusiranje nije bila svakodnevna praksa, mozda zato. hahah...

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
09:31 27.01.2014.

Ni danas se ne volimo previše prat. Vodu još od pamtivjeka koristimo samo za gemišt.

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
10:09 27.01.2014.

7. čudna tema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije