Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAD KRIMINALCI NAPADAJU

Google je blokirao 18 milijuna e-mailova svakog dana. Sve više napada na korporacije

Gmail
Foto: Shutterstock
17.04.2020.
u 14:05

Google je u prošlom tjednu zaustavio milijune zlonamjernih e-mailova vezanih uz koronavirus i spriječio ih da dođu do korisnika Gmaila, objavili su na svom blogu

Google je u prošlom tjednu zaustavio milijune zlonamjernih e-mailova  vezanih uz koronavirus i spriječio ih da dođu do korisnika Gmaila, objavili su na svom blogu. 

Svaki dan Gmail blokira više od 100 milijuna phishing e-poruka. Tijekom proteklog tjedna blokirali su dnevno odaslanih 18 milijuna  e-mailova koji su sadržavali zlonamjerni softver ili su pokušavali ukrasti identitet korisnika. Tomu treba pribrojiti još i više od 240 milijuna  dnevnih neželjenih poruka o COVID-19, objavio je Google.

Phishing napadi i prevare uglavnom računaju na strah korisnika ili pak lakovjernost jer obećavaju financijske poticaje. Stvaraju tako situacije koje zahtijevaju hitan odgovor korisnika e-mailova koji tada nisu pažljivi prilikom čitanja već instinktivno otvaraju privitke i datoteke ili pak šalju kriminalcima svoje podatke, upozoravaju iz Googlea.

Krađa identiteta još uvijek je jedna od najučinkovitijih metoda kojom se napadači koriste za kompromitiranje računa i pristup podacima i resursima tvrtke.

Ustvari, loši hakeri svakodnevno kreiraju nove napade i prevare, pri kojima pokušavaju iskoristiti strah i neizvjesnost oko pandemije, piše u Googleovu blogu.

Google je tvrdi kako kriminalci pokušavaju iskoristiti prednosti korisnika e-pošte oponašajući vladina tijela poput Svjetske zdravstvene organizacije te ujedno iskorištavaju manje sigurne postavke koje se mahom događaju zbog rada od kuće.

Zbog rada na daljinu sve je više i napada na korporativne stranice. Timovima za održavanje sigurnosti mrežnih sustava tvrtki sve je teže zaštiti podatke koji su raspršeni po kućnim kompjutorima s različitom računalnom opremom i na računalima kompanija s kojima se djelatnici spajaju na daljinu.

Čak i radnici na daljinu koji koriste virtualne privatne mreže (VPN), koje omogućuju siguran tunel za digitalni promet, pridonose tom problemu. VPN je mrežna tehnologija koja preko javne mreže (npr. internet) ili privatne mreže u vlasništvu pružatelja usluge izrađuje sigurnu vezu.  VPN tehnologiju za zaštićeno i daljinsko spajanje na privatne mreže upotrebljavaju mnogo vrste organizacija i pojedinaca, od velikih tvrtki pa do državnih agencija.

Tvrtka za softver i sigurnost VMWare Carbon Black objavila je da je u ožujku broj napada u kojima se koristio ransomware porastao za 148 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su vlade u nastojanju da obuzdaju širenje virusa ograničile kretenje te je masovno uveden rad od kuće.

VIDEO Skrivene lokacije na Google mapama

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar MichelleNU85
MichelleNU85
11:46 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:44 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:05 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije