Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Žene u znanosti – 50 neustrašivihznanstvenica koje su mijenjale svijet

Mnoge nisu dobile zasluženo priznanje i poslije su bile zaboravljene.
03. prosinca 2018. u 09:34 0 komentara 505 prikaza

Žene u znanosti – 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet, zanimljivo ilustrirana knjiga, bestseler New York Timesa, ističe doprinos pedeset zapaženih žena na području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) od antičkog pa sve do suvremenog doba. Knjigu je napisala i ilustrirala Rachel Ignotofsky, a s engleskog ju je prevela prof. dr. sc. Vjera Lopac.

Laboratorij ISTRAŽIVAČ SUSPENDIRAN Kineske vlasti: promjene gena gnjusni su činovi

Kolekcija sadrži i infografike o relevantnim temama kao što je zastupljenost žena u STEM području od 1970. do 2011. godine. Knjiga donosi profesionalni put i znanstvena otkrića predvodnica iz različitih znanstvenih područja. Među njima su primatologinja Jane Goodall, koja je živjela s čimpanzama, ruska inženjerka i astronautkinja Valentina Tereškova, prva žena koja je poletjela u svemir, ali i manje poznate znanstvene pionirke kao što je Katherine Johnson, afroamerička fizičarka i matematičarka koja je 1969. izračunala putanju misije Apollo 11 na Mjesec. Uskraćivanje naobrazbe ženama u prošlosti je bilo sasvim uobičajeno. Ženama često nije bio dopušten znanstveni rad. Žene o kojima je riječ u ovoj knjizi morale su, ako su htjele imati karijeru, srušiti mnoge predrasude. Kršile su pravila, objavljivale pod pseudonimom i radile iz čiste ljubavi prema znanju. A kad je ženama napokon omogućen pristup sveučilišnoj naobrazbi, obično bi postojala neka zamka. Često im se uskraćivao pristup radnim prostorijama te financijska sredstva, ali i priznanje za obavljeni rad.

Bez sredstava da osnuje laboratorij, fizičarka i kemičarka Marie Curie rukovala je opasnim radioaktivnim elementima u skučenoj, prašnjavoj šupi. Danas svi znaju za Marie Curie, ali u povijesti je bilo mnogo drugih velikih i važnih žena u području prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

NASA Mars je osvojen InSight ide u srce crvenog planeta

Mnoge nisu dobile zasluženo priznanje i poslije su bile zaboravljene. Kad govorimo o fizici, ne smijemo navoditi samo ime Alberta Einsteina, nego se moramo sjetiti i genijalne matematičarke Emmy Noether. Svi bismo morali znati da je dvostruku zavojnicu u strukturi DNK otkrila Rosalind Franklin, a ne James Watson i Francis Crick.

Dok se divimo napretku računalne tehnologije, uz Billa Gatesa i Stevea Jobsa, prisjetimo se i Grace Hopper, kreatorice modernog programiranja. Uz knjigu je objavljen i dnevnik (za buduće) znanstvenice “Volim znanost” koji sadržava kreativne poticaje, inspirira sve da ispune stranice s idejama i velikim snovima za budućnost. U dnevniku se na stranicama za vođenje bilješki nalaze inspirativni citati slavnih žena. Knjigu je izdala Školska knjiga, stoji 109 kuna, dok dnevnik Volim znanost stoji 79 kuna« •

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.