Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

5G smartfoni tek za dvije godine postaju mainstream

Ne bi li 5G mreže bile korisne trebaju nam i gadgeti koji mogu na njima funkcionirati.Proizvođači smartfona još uvijek oprezno najavljuju 5G
22. kolovoza 2018. u 10:50 5 komentara 821 prikaza
5G
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Huawei, Samsung i LG, proizvođači mobitela prijavili su se za 5G utrku. Nakon što u većini razvijenog svijeta mobiteli i mreža funkcioniraju na 4G frekvencijama, slijedi novi napredak ili 5G. Najave i planovi govore da bi sljedeće godine 5G trebao komercijalno zaživjeti. 


samovozeće vozilo Novi tehnološki skok 5G revolucija: roboti u medicini, pametne kuće, samovozeći automobili od 2021.

Ipak, i ako bude dovoljno mobilnih mreža funkcionalnih za 5G, pitanje je koliko će biti spremnih pametnih telefona. Zasad, proizvođači tek najavljuju da će ih proizvesti.

Važno je biti prvi

U njihovu svijetu važno je biti prvi, najnapredniji, najbolji jer tako osvajaju tržište. Istina, Moto Z3 proglašen je prvim mobitelom već spremnim za 5G no valja reći da se radi o modularnom telefonu, i kako tvrde proizvođači čim budu spremne mreže, Motorola će izbaciti samo mogućnosti Upgradea.

Kina i SAD Kina brža u razvijanju 5G bežične mreže od SAD-a

Huawei je najavio kako će njihov sljedeći supermobitel imati 5G mogućnosti, a predstavit će ga u lipnju 2019. 


Iz Samsunga su poručili da sljedeći koji dolazi iz serije Galaxy - S10 još neće biti 5G spreman, već će za 5G pripremiti neki drugi model koji će svijetlo dana ugledati u ožujku 2019. Samsung je istina, u svojoj strategiji odredio 5G kao prioritet i jedno od polja u koje će snažno investirati.

LG je nedavno objavio da će u suradnji sa Sprintom, teleoperatorom pripremiti pametni telefon za tržište Sjedinjenih Država. Naime, prvi 5G mobiteli vjerojatno će biti lokaliziranog dosega i u međuovisnosti s operatorima budući da standardi za 5G mrežu nisu jedinstveni u svijetu, niti će mreže biti u toj mjeri spremne.

Huawei DRUGI KVARTAL Huawei prestigao Apple po prodaji broja mobitela

Tako, špekuliraju mediji, Samsung će prve mobiteli osposobiti za južnokorejsko tržište, dok bi Huawei vjerojatno to mogao odraditi u prvom naletu tek za kinesko tržište. Motorola pak, u partnerstvu je s Verizonom u SAD-u te će nuditi svoj proizvod za njihova područja pokrivena 5G mrežom.

HT i Vipnet testiraju mreže

Kako procjenjuju u DigiTimes Researchu, sljedeće godine bit će isporučeno tek milijun komada mobitela s 5G mogućnostima, dok će tek za dvije godine krenuti masovnija proizvodnja i isporuka. U 2022. godini će 5G mobiteli činiti 18 posto isporuka svih mobitela.

Samsung Tehnološki div Prihodi Samsunga pali za 4 posto, rast dobiti usporen


Unatoč procijenjenoj sporosti usvajanja 5G-a, valja napomenuti da 5G mreže nisu tek nasljednik 4G-a, već popriličan tehnološki skok koji će donijeti turbobrzine interneta, veće kapacitete i gotovo nepostojećeg kašnjenja odaziva. Samim tim omogućit će razvoj tehnologija i usluga, posebice onih koji se tiču pametnih gradova i interneta stvari.

Budući da 5G donosi tehnološki razvoj utrka je obuzela sve u lancu. Azija, Sjeverna Amerika i Europa tri su kontinenta koja se natječu. Kako je nedavno izvijestio Deloitte, Kina je preuzela vodstvo od SAD-a, dok Europa nažalost kaska. U Hrvatskoj je na redu dijeljenje koncesija sljedeće godine, dok HT i Vipnet već testiraju mreže i funkcionalnosti.

Robusni mobiteli kao donacija Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i ZOO-u

5G
1 / 13
Cat S61
Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Ja tu vidim samo sise.

 • Deleted user:

  Osobno bih volio da se napravi tablet oko A4 formata a da ima svojstva mobitela, sa bar 10 000 Ah baterijom i širokokutnom kamerom?! Pa onda nosiš jednu stvar u nekoj torbici, imaš uvijek internet online, možeš printati Bluetoothom, možeš ... prikaži još! skenirati dokumente i slati maliove, možeš imati bankarstvo? Ovako sve je to manje-više minijaturno na mobitelima, a kompjuter mora imati osnovni zahtjev, da se dobro sve vidi i da se komotno tipka!? Jasno, uvijek mogućnost pristupa internetu!? Bez broja telefona, nemade "data conection", mada ima već Tableta sa telefonskim brojem, no samo zbog pristupa internetu a ne i zvanju nekoga!? A mnogo znači imati sve mogućnosti na "jednom uređaju"!

 • znam:

  In 2017, an international consortium of scientists called upon a moratorium on the rollout of 5G for telecommunications "until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry."